Norge

- Jeg bærer arrene med verdighet. Det er prisen for demokratiet

Ylva Helene Schwenke var 14 år da hun ble skutt på Utøya. Da hun viste frem arrene sine i retten, smilte Anders Behring Breivik. - Det var meningen å få han til å reagere, sier hun.

 • Henning Carr Ekroll
 • Hans O. Torgersen
 • Marie Melgård

Fire eller fem kuler traff Schwenke i skulder, mage og lår.

— Han skjøt meg først to ganger. Så kom han tilbake å skøyt meg to ganger til. Det er feigt, sa Schwenke til pressen da hun var ferdig med å vitne.

I retten viste hun frem arrene etter Breiviks kuler. Hennes bistandsadvokat, John Christian Elden, spurte om hvorfor hun ikke dekket til arrene med sjal eller skjerf.

Se intervjuet med Schwenke i vinduet øverst.

— Jeg er ikke redd for å vise dem frem. Jeg ser på det som en seier. Vi har betalt en pris for demokratiet – og vi har vunnet. Jeg er kanskje ikke stolt, men jeg bærer dem med verdighet.

- Det er merker på at Norge er et fritt land, det er et verdig symbol på vårt demokrati. Det er ikke så mange land som er så åpent som Norge, og jeg er stolt av landet, sier Schwenke til Aftenposten.no.

Mens hun viste arrene og kom med sitt budskap i retten, smilte terrortiltalte. Til pressen sa 15-åringen at hun ikke så hans reaksjon.

— Men det er fint at jeg får han til å reagere. Det var meningen, sier Schwenke.

«Nå dør jeg»

Schwenke var 14 år da hun var på Utøya i fjor. Hun sto i Tromsø-leiren da de hørte skudd. Hun løp bort til skrenten ved Kjærlighetsstien. Her ble hun truffet av gjerningsmannens kuler.

— Jeg ser Viljar Hanssen (han vitnet tirsdag, red.anm.) og sier til ham «nå dør jeg». Han sier «nei, det gjør du ikke», forteller Schwenke.

Nede ved vannkanten ble den 14 år gamle jenta liggende hardt skadet, truffet av fire skudd. et i hvert lår, i magen og høyre overarm.

Hun forteller om dette med sterk og klar stemme i vitneboksen, med tiltalte sittende bare få meter unna.

— Jeg lå ved siden av ei som jeg nå vet var Cathrine Trønnes Lie (hun vitnet tirsdag, red.anm.). Vi fortalte hverandre hvor vi var skutt. Hun sa hun var skutt i armen og i magen. Jeg la armen i skulderen min for å stoppe blodet.

Ventet på lys eller mørke

Hun forteller at hun fulgte med på klokken og forsøkte å tenke på noe annet.

— Jeg måtte holde meg bevisst. Lå og kløp meg selv i armen. Måtte sjekke om jeg mistet følelsen. I begynnelsen trodde jeg at jeg kom til å dø. Jeg har sett masse på film. Folk dør etter en kule - fire er umulig å overleve.

— Jeg lå bare å ventet på lyset eller mørket, eller noe som skal skje når man skal dø. Men så skjedde det ingenting, men tenkte da får jeg holde meg våken – da skal jeg overleve dette her – også gjorde jeg det, forklarer hun.

Siste som ble identifisert

14-åringen ble fraktet til sykehus hardt skadd. I ettertid har en lege fortalt Schwenke at hun var en av fire de holdt et ekstra øye med – fordi de ikke var sikker på om hun ville overleve. Mens hun ble operert, lette familien etter henne på Sundvollen.

— Jeg var siste som ble funnet. Jeg var den siste uidentifiserte. Klokken ett på lørdag, kom det en liste med navn over folk som var på sykehuset. De leste og leste, og jeg var ikke der. Så sier politimannen som leser opp at de har ei jente som er hardt skadd, som de ikke fikk kontakt med. De forklarte hvordan jeg ser ut, og sa jeg hadde et arr på halsen. Det er et gammelt arr, og da skjønte de at det var meg, forklarte Schwenke.

Bedre karakterer på skolen

Hun forteller at det går bra med henne i dag.

— Det var tungt i starten. Jeg var engstelig når jeg gikk i Storgata, jeg var redd for at noen skulle skyte meg. Men nå går det bedre. Jeg går i 10 klasse på ungdomsskolen, og har aldri hatt så gode karakterer som nå, fordi jeg har fått fritak fra gym, så gikk snittet opp, sier hun med et smil.

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen, er stefaren til Ylva Schwenke. Han sier til Aftenposten at han ble rørt av 15-åringens forklaring

- Hun forteller en så sterk historie, men på en så mild og rolig måte. Det er fint at hun får frem ytterpunktene mellom noe så dramatisk som at hun er sikker på dø, men nå ser alle mulighetene i livet.

— Det er historien om en liten jente, som var så nær døden som var mulig å komme, men som viser livskraft og et sterkt ønske om å overleve. Nå er hun tilbake i livet, gjør det bra på skole, er fortsatt medlem i AUF, har masse venner. Det viser kontrast mellom sol og glede – dypt mørke – og gå tilbake til sol og glede, sier Ingebrigtsen til Aftenposten.

Ylva Helene Schwenke (15) vitnet i retten i dag. Hennes stefar, statssekretær i Forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen, sier han ble rørt av hennes forklaring. Hans O. Torgersen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet: To personer skutt i leilighet på Fjellhamar i Akershus – tilstanden er alvorlig for begge

 2. POLITIKK

  Skutt fire ganger på Utøya. Nå seiler hun opp som het kandidat til å overta ledervervet i AUF.

 3. NORGE

  Advokat: 41-åring siktet for jaktdrap brukte varmesøkende sikte

 4. OSLOBY

  Spesialenheten henlegger saken mot politimann som skjøt kvinne på Grønland

 5. NORGE

  24-årig mann siktet for drapsforsøk etter skyteepisode i Oslo

 6. A-MAGASINET

  Meldingene fra Utøya