Den store ulykkesdagen

Politi og nødetater meldte torsdag om stengte veier etter en rekke trafikkuhell på det glatte føret. Seks biler kolliderte i Hemtunnelen utenfor Tønsberg. I Øst politidistrikt fikk man melding om 19 ulykker og uhell på tre timer.

Spydeberg er ett av svært mange steder der det har vært trafikkulykker torsdag kveld.

Snøværet torsdag førte til svært glatte veier over store deler av landet. Det har vært en sjeldent travel dag for politi og nødetater. Heldigvis har de fleste uhellene ikke medført store personskader og ingen er omkommet.

Operasjonssentralen i Øst politidistrikt forteller på Twitter at man fra klokken 15 til 18 fikk melding om 19 trafikkuhell og trafikkulykker. Politiet har måttet prioritere de mest alvorlige av disse.

«Politiet ber publikum ta hensyn til vær og føre, samt tilstand på dekk», heter det i Twitter-meldingen.

 • Klokken 21.45: To biler kollidert på Gjerdrumsvegen mellom Kløfta og Solheim. Til sammen fem personer involvert. Alle er kjørt til Ahus eller Ullevål for sjekk.
 • Fire biler er involvert i et uhell på Puddefjordsbroen i Bergen, melder Vest politidistrikt klokken 21. Det er trolig ikke personskader.
 • Klokken 19.30 melder Øst politidistrikt om en trafikkulykke med store materielle skader på FV122 ca. tre kilometer nord for spydeberg. To biler involvert. Det er ikke meldt om alvorlig personskade.
 • Klokken 18.05 melder politiets operasjonssentral i Øst at en lastebil ikke kommer seg av flekken på Setskogveien i Bjørkelangen. Sjåføren på en rutebuss prøvde å komme seg forbi lastebilen, men det endte med at bussen skled av veien. Det er full stopp i trafikken i begge retningen på stedet mens man venter på tunge bergningsbiler.
 • «Melding om front mot front-kollisjon» skriver politiets operasjonssentral i Øst på Twitter klokken 17.32. Da nødetatene kom frem til ulykkesstedet ved Skedsmo kirke, viste det seg at ingen av de to personene i de to bilene som hadde kollidert var alvorlig skadet.
 • Klokken 17.43: En bil har kjørt av veien og ligger på siden ved fylkesvei 6376 i Lensvik i Trøndelag. Fører fremstår som uskadet, melder politiet.
 • Politiet i Nordfjord melder om trafikkulykke hvor et kjøretøy har kjørt i en fjellvegg. Føreren ringte selv til politiet.
 • Utenfor Larvik har en bil med punktering skapt kaos i sørgående retning på E 18.
 • I Fetsund i Akershus er tre biler involvert i en trafikkulykke, melder politiet i Øst rett før kl. 16.30.
 • En kvinne fikk lettere skader etter at hun ble påkjørt litt over kl. 16 i en fotgjengerovergang i Grålumveien i Sarpsborg.
Seks personer ble skadet under en kjedekollisjon på E18 i Vestfold torsdag ettermiddag, men ingen skal være alvorlig skadet.

Store utfordringer

Klokken 17.40 meldte operasjonssentralen i Innlandet politidistrikt dette på Twitter: «Det er store utfordringer på flere veier og biler har kjørt ut, samt står fast og kommer ikke videre. Strøbiler er ute, men det vil ta litt tid å komme over alt umiddelbart. Det er ikke meldt om alvorlig personskader i forbindelse med uhellene.»

Mange førere valgte å kjøre ut i snøværet med for dårlige dekk. I en kontroll på Jessheim og på Varpet i Akershus fikk 14 vogntog gebyr for manglende kjetting eller dekk under minimums mønsterdybde. Et svensk vogntog hadde syv dekk nesten uten gripeevne.

Føreren av dette vogntoget mistet kontrollen på snøføret på E 18 ved Askim, men takket være autovernet veltet kjøretøyet ikke helt over på siden.

Etterlyser bilfører etter påkjørsel

I Moss ble en 13 år gammel jente påkjørt i en fotgjengerovergang i Kirkegata/Dronningens gate klokken 15.06. Jenta skal ha blitt kastet over panseret, men fikk bare lettere skader. Bilføreren stakk fra stedet uten å ta seg av jenta, skriver politiet på Twitter. En liten rød bil skal ha vært involvert i hendelsen og politiet ber eventuelle vitner om å ta kontakt.

 • Klokken 16 melder politiet i Tinn om et trafikkuhell. En bil har kjørt av veien og endt i et gjerde fordi en motgående bil kom seilende sidelengs. Ingen skadet.
 • To biler var involvert i en ulykke klokken 15.50 i Røn i Buskerud. Det er ikke meldt om personskade, men det ble lange køer på stedet.
 • Samtidig melder politiet i Øst om en varebil som har kjørt i grøften og rullet over på taket før den endte i et lite vann. Bilføreren ble hentet ut av bilen. Ikke alvorlig skade, skriver politiet.
 • Klokken 15.25 meldte politiet i Øst om at nødetatene rykket ut til Tjernmoen i Rømskog. Der var det skjedd en såkalt singelulykke og det var melding om personskade.
 • Klokken 13.48 melder politiet i Agder om en trafikkulykke mellom Saltrød senter og bensinstasjonen på stedet. En bil kjørte rett i fjellveggen. Personen i bilen var uskadet.
 • Klokken 13.10 kjørte en trailer kjørt av veien på riksvei 7 i nærheten av Ustaoset.
 • Rett før klokken 12.30 har en bil havnet i autovernet ved Ringnestunnelen og blir stående på tvers av veien. Ingen personskade.

E 18 i Vestfold åpnet igjen

E 18 i Vestfold ble helt stengt etter ulykken i etter ulykken i Hemtunnelen utenfor Tønsberg, men klokken 13.15 ble veien åpnet igjen etter at man hadde ryddet bort de involverte bilen.

Politiet i Sør-Øst ba på Twitter sjåførene om å senke hastigheten på snøføret: «Vi har ingen personer å miste i trafikken», skrev politiet, men omtrent samtidig kom melding om neste ulykke.

 • Klokken 13.10 meldte Politiet Sør-Øst om trafikkulykke i Lierbakkene. To biler er involvert, og det dreier seg om en påkjørsel bakfra. Føreren i den ene bilen, en lokal mann i 30-årene, ble kjørt til sykehus i ambulanse. Den andre føreren, som er i 20-årene, har status som mistenkt. Han blir avhørt sammen med vitner til ulykken. Politiet melder om flere utålmodige førere som snur bilen i køen og skaper farlige situasjoner. – Svært ubetenksomt og uforsvarlig, advarer politiet i Sør-Øst.