Juleværet: Dette er julaften og romjulens vinnere og tapere

Sør-Norge blir både værvinner og -taper julaften, men trekker det lengste strået i romjulen når hele landsdelen får sol og oppholdsvær som forsinket julegave.

Lillehammer er ett av stedene som vil få hvit jul, og påfyll av snø på selveste julaften. Her fra julegaten i byavdelingen ved De Sandvigske samlinger på Maihaugen første søndag i advent i år.

Mildværet som har preget stort sett hele landet den siste tiden. vil fortsette fram mot jul, og vil gi plussgrader langt mot nord. Faktisk er det bare i Finnmark at gradestokken vil være på minussiden.

Lille julaften vil finnmarkingene få et ferskt dryss av snø, og det vil også dale ned i fjellet i Sør-Norge.

Temperaturene vil også bli noe lavere i Sør-Norge på lille julaften.

Soleklar vinner: – Ganske idyllisk

Om målet er hvit jul er imidlertid meteorologen klar på hvor man bør dra:

– Områdene rundt Hamar og Lillehammer, og generelt i indre strøk Hedmark og Oppland, vil det være kaldt nok til at nedbøren kommer som snø. Der vil det dale ned på selve julaften og bli ganske idyllisk, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt til NTB.

Også Troms og Finnmark vil få hvit jul, men vil ikke få påfyll av snø på selve dagen.

Les også

Trodde du solen snur nå?

Grått og vått på lavlandet i øst

Julaftens tapere hva gjelder vær befinner seg i lavlandet på Østlandet.

– Det blir grått og vått – særlig først på dagen, og snø i høyereliggende strøk. I Oslo vil nedbøren komme som regn, men hvis man tar turen til Frognerseteren kan man få hvit jul. Man må altså opp i høyden for å få hvit julemorgen, og ellers er det snakk om regn i lavlandet.

I Oslo, og lavlandet på Østlandet generelt, vil julaften bli en regntung affære.

På Vestlandet så det en stund ut til at et lavtrykk hadde stø kurs mot land på selve julaften, men meteorologen kan forsikre at dette vil treffe natt til julaften.

– Blir det regnbyger på Vestlandet vil det komme ytterst på kysten, og man skal ikke langt inn i landet for å få oppholdsvær. Ellers blir det stort sett skyet, forteller Sarchosidis.

I resten av landet blir det jevnt over plussgrader og oppholdsvær, og det blir heller ikke noe vind å snakke om. I Sør-Trøndelag, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, Helgelandskysten og Troms ligger det også an til sol.

Les også

1,8 millioner nordmenn reiser bort i jula – trafikken på sitt travleste fredag

Oppholdsvær og sol flere steder i romjulen

Søndag var det strålende vær og førjulsidyll for dem som bega seg ut på skitur i høyereliggende strøk på Østlandet.Her fra Gribbe i Nord-Aurdal, Valdres.

Når julemiddagen er fortært er det imidlertid Sør-Norge som kan se fram til de beste dagene.

– Det vil ikke være de store endringene, og blir verken veldig varmt eller veldig kaldt, men det blir stort sett opphold over hele Norge, sier Sarchosidis.

– Det ser ut til at Sør- og Østlandet kan få en god del sol i romjulen, og etter hvert vil den også komme fram på Vestlandet.

I nord vil romjulen by på ganske skyet vær, men også her blir det opphold.

Når vi nærmer oss årets siste dag vil det igjen bli en endring i værsituasjonen, og temperaturene vil stige igjen.