Her går Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd til julegudstjeneste

Durek Verrett møtte opp ved Holmenkollen kapell sammen med en friskmeldt kong Harald og resten av kongefamilien 1. juledag.

Sjamanen hilste på prest Jan-Erik Heffermehl på vei inn i kirken.

På en liten høyde hadde en gruppe skuelystne samlet seg. Og rett over klokken 12 fikk de se det de kom for.

Durek Verrett og Märtha Louise ankom Holmenkollen hånd i hånd.

Da kom fire biler kjørende opp langs inngangspartiet av Holmenkollen kapell. Fra den ene steg kong Harald og dronning Sonja ut.

Fra bilen bak kom Märtha Louise sammen med sine tre døtre. Og kjæresten Durek Verrett.

Märtha Louise og Verrett gikk hånd i hånd de få meterne mot kirken.

«Merry christmas», sa Durek til den ventende presten ved trappeoppgangen, Jan-Erik Heffermehl. Det er han som ledet julegudstjenesten i kirken som ble satt opp første gang i 1903 og innviet ti år senere. Imidlertid brant kirken ned i 1992 før den ble bygget opp igjen og sto klar i 1996.

Kong Harald slet forrige uke med en virussykdom og kunne ikke følge programmet sitt. Men han var frisk nok til å delta her.

Les også

Kong Harald på bedringens vei

Kong Harald var på plass i Holmenkollen etter at han ble sykmeldt forrige uke.

Gikk glipp av nye statsråder

Da Sylvi Listhaug og Terje Søviknes ble utnevnt til nye statsråder i ekstraordinært statsråd onsdag forrige uke, var ikke kong Harald til stede.

Utover dagen ble det klart hva som var grunnen: Kongen var sykmeldt med en virusinfeksjon.

Det er ikke første gang de siste årene at kronprins Haakon har måttet overta kongens oppgaver på grunn av farens helsetrøbbel.

Imidlertid tonet kronprins Haakon ned alvoret i et intervju med NRK samme dag.

– Han er sykmeldt med en virusinfeksjon, men det går bra med ham, sa han.

Kronprinsen håpet at den 82 år gamle kongen skulle bli frisk nok til å få med seg julefeiringen, og det håpet ble innfridd.

Kongens program går som planlagt i julen. Det betyr at han også vil holde årets nyttårstale til folket, som sendes på nyttårsaften.

Kong Harald virket opplagt.

Sluttet å bruke prinsessetittel

Mens kronprinsparet og familien feiret jul på familiens hytte på Uvdal i Buskerud, tilbrakte kongeparet julaften sammen med Märtha Louise og familien på Kongsseteren, deres private eiendom på Voksenkollen i Oslo.

Se og Hør meldte at sjaman Durek ikke var invitert til julefeiringen, men under julegudstjenesten i Holmenkollen 1. juledag var han til stede sammen med Märtha Louise og kongeparet.

Det var i mai det ble kjent at Märtha Louise og Durek Verrett var et par.

Kunngjøringen kom like før de skulle begynne med foredragsturneen de hadde sammen, The Princess and the Shaman. Turneen innebar foredrag og workshops flere steder i Norge og Danmark, og billettprisene varierte fra 595 til 1030 kroner.

Märtha Louise fikk kritikk, spesielt for måten prinsessetittelen ble brukt. Det endte med at hun skulle slutte å bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.

Les også

Prinsessen har falt for en sjaman. Hvem er han? Og hva er en sjaman?

Sjette generasjons sjaman

Durek Verrett har selv uttalt at han er sjette generasjons sjaman. Sjamanisme er en slags åndelig praksis, til dels knyttet opp mot religion. Her fungerer sjamanen som en mellommann mellom menneskene og den åndelige verden.

Den siste tiden har Verrett fått oppmerksomhet for utgivelsen av en bok. I Norge ble den først stoppet av Cappelen Damm, mye på grunn av delene av boken som handlet om kreft. Denne delen var endret da boken til slutt kom ut på norsk.

I helgen skrev VG om hvordan Verrett forsøkte å kontrollere intervjuer med avisen og NRK. Det tok kongehuset avstand fra.

– De kongelige og Det kongelige hoff ønsker ikke at det skal legges føringer på omtalen av Kongehuset, skrev kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Guri Varpe.

Durek Verrett sammen med Märtha Louise og hennes tre døtre.

Opplagt konge

Én time etter den kongelige ankomsten ved Holmenkollen kapell onsdag var det over. På vei ut takket kongen og følget for gudstjenesten.

– Nydelig gudstjeneste, sa Verrett til presten.

– God jul! meldte en tilsynelatende opplagt kong Harald til pressen før han steg inn i bilen. Så forsvant kortesjen, også nå med en klynge mennesker på høyden bak kirken som tilskuere. Kongen og dronningen vinket til dem fra baksetet.