Norge

- Da han skjøt, føltes det som sjelen forlot kroppen, at alt håp var ute

Bjørn Ihler flyktet fra sted til sted med to unge gutter.

Bjørn Ihler er en av tre Utøya-overlevende som vitner mot Anders Behring Breivik i dag. SCANPIX

 • Vibeke Buan

I dag vitnet ungdom som overlevde angrepet på Utøya mot Anders Behring Breivik.

Bjørn Magnus Jacobsen Ihler (20) fra Oslo var på Utøya, og tok seg av to gutter på åtte og ni år under flukten fra Anders Behring Breivik.

Flyktet

De flyktet mellom flere skjulesteder og gjemte seg blant noen trær ute i vannet etter å ha blitt skutt etter. Alle tre overlevde.

Les også

- Folk ringte hjem for å si farvel til dem de er i glade i

Ihler forteller hvordan han gikk ut på teltplassen for å snakke med familien om det som hadde skjedd i Oslo da han hørte skudd.

— Det kom en i gul refleksvest løpende og ba oss samle oss i teltleiren. Jeg trodde og håpet at det var noen som tullet og prøvde å skremme oss. Da kom Breivik gående, og jeg så ham skyte noen med kloss hold med pistolen utenfor Kafébygget, forklarte Ihler.

Møtte liten gutt

Sammen med en rekke andre løp Ihler ned en bratt skråning, hvor han la seg ned og ringte faren. Han forteller at det tok noe tid før det gikk opp for ham hva som faktisk skjedde.

— Vi ba folk om å holde seg lavt, ta av fargerike klær og være stille. Vi skjønte at dette kunne være en farlig situasjon som kunne bety forskjellen på liv og død. Vi beveget oss på Kjærlighetsstien. På veien satt det en liten gutt som så helt fortapt ut. Vi plukket ham opp og gikk mot pumpehuset, forklarer Ihler.

Les også

Behring Breivik ville stille vitnet direkte spørsmål

Sammen med flere andre bestemte Ihler seg for å gjemme seg på oversiden av stien, hvor de hadde oversikt og kunne kommunisere med dem ved pumpehuset med håndtegn.

Ville finne fedrene

Den lille gutten hadde panikk, men var ifølge Ihler flink til å være stille og forstod hvor viktig dette var.

— Jeg lå oppå gutten for å holde ham over munnen, mens vi hørte skudd. Vi var livredde. Så kom en gruppe løpende mot oss. Med dem kom en annen gutt, som var lekekamerat med gutten vi tok vare på. De visste ikke hva som hadde skjedd med fedrene, og ville finne dem. Men vi måtte løpe med gruppen som kom, for skuddene kom nærmere.

Les også

Kun noen AUF-ere får høre hverandres forklaringer

På et tidspunkt måtte de forlate Kjærlighetsstien fordi det lå mange drepte der.

— Midt blant dem lå en mobil som ringte. Det er en av tingene som har gjort størst inntrykk på meg av det jeg så på Utøya den dagen, sa Ihler.

Breivik kom

Han forteller hvordan de fortsatte å løpe, at han fikk tunnelsyn og fortrengte det han så.

Ute på fjorden så de båter, og et helikopter var over dem. På den andres siden så de blålys. Ihler forsøkte å holde styr på guttene mens de løp.

— Vi endte opp på sydspissen på øya. Jeg lånte en telefon. I det jeg ringte til faren min, kom Breivik opp bak meg. Han sa han var fra politiet. Han var i uniform, og det virket legitimt at han var det, fordi vi så det vi så rundt oss og tenkte at politiet måtte være på vei.

Siktet, men bommet

Les også

Barnemorderens aller yngste offer

Ihler fortalte hvordan gjerningsmannen løftet geværet. Ihler og guttene kastet seg ut i vannet. Ihler mistet oversikten over guttene et øyeblikk, men fikk igjen øye på dem i vannet mens han stod oppreist i vannet.

— På et tidspunkt siktet han på meg og skjøt, men han traff ikke. Det føltes som sjelen forlot kroppen, at alt håp var ute og at nå skulle jeg dø. Det var en utrolig følelse. Jeg aksepterte på en måte at jeg var ferdig, forklarte Ihler.

Han så gjerningsmannen ved tre anledninger, og beskriver ham som rolig, kald og kalkulert i sin opptreden.

Tok vare på guttene

Han fortalte hvordan han hele tiden hadde fokus på å ta vare på guttene, og snakket med dem om helt andre ting for å avlede oppmerksomheten fra det som skjedde og de døde kroppene rundt dem.

— Vi snakket om hva vi ønsket oss til jul, og de snakket om en trehytte de bygde, fortalte Ihler.

Da det kom en politimann som fortalte at gjerningsmannen var tatt, forsøkte han å overtale politiet til å ta med seg de to guttene, men fikk beskjed om at de skadede måtte prioriteres.

Etter hvert ble de fraktet over til landsiden, og Ihler fortalte hvordan det var som scener fra en katastrofefilm på landsiden, det rådet fullt kaos.

Slet i ettertid

Her så han at de to guttene ble tatt vare på, og han ble hentet av foreldrene.

Ihler forklarte retten hvordan har i ettertid har slitt med å ta tilbake til hverdagen. Blant annet slet han med høye lyder, og at han reagerte sterkt når han så politifolk, helikoptre og ambulanser. Når det smalt i dører, var han tilbake på Utøya.

— Det første steget tilbake til virkeligheten var da jeg gikk på kino to uker etter. Det var en stor lettelse, og et steg mot livet jeg levde før. Det ble endret 22 juli, sier Ihler, som håper på å kunne fullføre utdannelsen som teater- og filmprodusent.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Skutt fire ganger på Utøya. Nå seiler hun opp som het kandidat til å overta ledervervet i AUF.

 2. A-MAGASINET

  «Ikke ring meg. Dere er verdens beste foreldre»

 3. A-MAGASINET

  Meldingene fra Utøya

 4. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 5. NORGE

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

 6. NORGE

  Stoltenberg skildret frykt og avmakt på 22. juli