Norge

Dramatikk minutt for minutt i lagmannsretten

«Det er slutt, Rune. Jeg har mer følelser for NN enn for deg. Det er slik jeg ikke styrer!» Eidsivating lagmannsrett får nå høre minutt for minutt om dramatikken som utspant seg de siste dagene før jentas mor anmeldte Øygard.

Politioverbetjent Bjørn Bjørnstad orienterer lagmannsretten med undersøkelsene som er gjort av i alt 10 mobiltelefoner i Øygard-saken, mens forsvarerne Martin Eiebakke og Mette Yvonne Larsen leter frem riktige saksdokumenter. Håkon Letvik

 • Håkon Letvik

Minutt for minutt har politioverbetjent Bjørn Bjørnstad ved Gudbrandsdal politidistrikt presentert for lagmannsretten den hektiske kontakten mellom jenta og Rune Øygard og mellom jenta og hennes kjæreste.

Jenta har selv forklart hvordan hun litt etter litt fortalte sin nye kjæreste om sitt spesielle forhold til Rune Øygard, og at han oppfordret henne til å gjøre det slutt med den 36 år eldre mannen.

Politiets gjennomgang av i alt 10 mobiltelefoner og funnet av nye sms-meldinger ble i dag lagt frem i lagmannsretten. Meldingene inneholder ikke nye, store avsløringer og ikke noe seksuelt innhold, men viser at det var et spesielt forhold mellom Øygard og jenta.

I en sms fra kjæresten til jenta uttrykker han bekymring for hennes kontakt med Øygard, tre dager før jentas mor anmeldte Øygard søndag 18. september 2011.

— Han ødelegger forholdet vårt

- Du har vel ikke snakket med Rune i dag. Hvis du har gjort det blir det bare verre. Han ødelegger forholdet vårt, skriver gutten .

Politioverbetjent Bjørn Bjørnstad ved Sør-Gudbrandsdal politidistrikt gikk nøye gjennom den omfattende mobiltelefonkontakten de siste døgnene før anmeldelsen. Meldingene ble sendt både dag og natt - både fra Øygard og fra jenta - og tyder på at stemningen de to imellom svingte fra time til time. Bare enkelte av tekstmeldingene er sikret, og det ble også ført telefonsamtaler.

Les også

Mye tyder på at Øygard har brukt statsministeren som et rent sjekketriks

I en melding om ettermiddagen den 16. september skriver jenta: «Takk for alt det fine du har gitt meg og, og stilt opp og trøstet meg når jeg trengte det. Jeg har hatt det fint. Og du har hjulpet meg å bli mere voksen.»

Gråt og gledestårer

Noen timer senere skriver Øygard etter at det har vært to telefonsamtaler mellom de to: «Jeg klarer ikke å slutte å gråte. Nå gledestårer.»

Lørdag den 17. september var jenta invitert av Øygard på middag med Jens Stoltenberg på Vianvang i Vågå. Jenta var på hestestevne på Tretten og var på vei med buss til Vågå og Sjåk. Gang på gang ba Øygard jenta om å gå av bussen, men hun ville ikke.

Les også

«I en straffesak slår som regel angrep på en fornærmet tilbake som en bumerang»

Da Øygard oppdaget at hun ikke gikk av bussen i Vågå hvor han ventet på henne, kjørte han etter bussen videre til Skjåk, hvor han så at jenta gikk av bussen sammen med kjæresten og ble hentet av hans mor. Begge har forklart i lagmansnretten at de var livredde da de så at Øygard fulgte etter bussen.

Ville hilse til Jens Stoltenberg

«Skal jeg hilse Jens fra deg. Han skulle sitte ved siden av deg. Han ville under åpningen invitere deg og hele klassa til statsministerens kontor på besøk», skrev Øygard.

Denne kvelden fortalte jenta sin mor og sin far om hva hun hadde opplevd, og neste dag reiste moren til lensmannskontoret i Skjåk og leverte anmeldelse. Før hun reiste dit ringte hun til Øygard og ba ham holde seg unna datteren. Da sendte Øygard denne tekstmeldingen til jenta:

«Har hatt en grusom dag, har aldri opplevd noe verre. Mor di ringte og sa jeg skulle holde deg langt unna deg. Satt bare og gispet etter luft. Hva har jeg gjort som tilsa dette. Bare du som kan si meg hva som liger bak telefonen fra moren din.»

«Trodde det skulle bli mer leksehjelp, samtaler og konserter fremover», skrev Øygard.

Politioverbetjent Bjørnstad og senioringeniør Olav Tolo fra Kripos fortsetter fremleggelsen av mobiltelefonaktiviteten ut over ettermiddagen.

 1. Les også

  3689 kontakter mellom Øygard og jenta på tre måneder

 2. Les også

  Nye tekstmeldinger legges frem nå

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Ok, de hører ikke. Da brenner jeg institusjonen ned.

 2. NORGE

  Forsvarerne ber om full frifinnelse for moren i Valdres-saken

 3. NORGE

  Moren til Martine (1) om tapet av datteren: – Det er et mareritt jeg aldri kommer ut av

 4. SID

  Det har tatt meg tre år å innse at det var voldtekt. Jeg har brukt dem på å klandre meg selv.

 5. NORGE

  Aktor konfronterte drapstiltalt kvinne i Kristiansand

 6. A-MAGASINET

  7. september 2007 får Freddy Hulback den strengeste straffen det er mulig å få.