Norge

Laber oppslutning om Afghanistan-demonstrasjon

Bare snaut 40 demonstranter møtte opp til den planlagte markeringen mot Norges engasjement i Afghanistan foran Stortinget.

  • Stine Barstad

Et stort antall pressefolk og politi, men kun et fåtall demonstranter møtte opp til den planlagte demonstrasjonen mot Norges engasjement i Afghanistan utenfor Stortinget fredag ettermiddag.

Rundt 40 menn samlet seg innenfor sperringene, blant dem Mohyeldeen Mohammad(25), som i sin appell under en demonstrasjon mot Dagbladets trykking av Muhammed-karikaturene i 2010 sa at det ville komme et 11. september på norsk jord.

Også Arfan Bhatti var blant de få demonstrantene.

— Blant de mest rabiate muslimene vi har i Norge. Se video fra demonstrasjonen øverst.

Bønnerop

Flere skuelystne stoppet opp for å se den omstridte demonstrasjonen som begynte med at en liten gutt sang bønnerop. Deretter la demonstrantene seg ned for å be.

Rundt 30 motdemonstranter møtte også opp og stilte seg med ryggen mot demonstrantene for å vise sin motstand.

- Norges sikkerhet er truet så lenge Norge er i krig med muslimske land, sa Arfan Bhatti under sin appell under demonstrasjonen. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

— Norges sikkerhet er truet

Arfan Bhatti kritiserte i sin appell under demonstrasjonen blant annet Kværner for å ha vært med og bygget opp Guantanamo, og Norge for å slippe hundrevis av bomber over Libya.

— Hvordan kan vi være stille når landet vi bor i deltar i krig mot muslimer, spurte han, og la til:

- Norges sikkerhet er truet så lenge Norge kriger med muslimske land. Dette er ikke en trussel, men advarsel, sa Bhatti videre.

Demonstrasjonen ble avsluttet med nok en bønn, og varte i en drøy halvtime.

Det var stort politioppbud på stedet. En rekke politifolk stod oppstilt på Løvebakken, og politiet patruljerte også området rundt Stortinget med hester.

Innsatsleder Snorre Haugan sier til Aftenposten.no at det store politioppbudet skyldtes stor medieoppmerksomhet rundt demonstrasjonen, samt at det var varslet motdemonstrasjoner. Arrangørene, gruppen Muslimer mot okkupasjon, hadde dessuten på forhånd varslet at de ventet mellom 500 og 700 deltakere.

- Blant de mest rabiate muslimene vi har i Norge. Se video fra demonstrasjonen øverst.

Trusselvideo

Demonstrasjonen har fått mye oppmerksomhet etter at det tirsdag ble publisert en video med trusler både mot statsministeren, utenriksministeren og kongehuset på Facebooksiden til gruppen som sto bak demonstrasjonen.

Les også

|- Videoen var ment som en meningsytring

Fredag ble en 21-åring fra Skien pågrepet for å ha lagt ut videoen på nett. 21-åringens advokat, Jon Christian Elden, sier til Aftenposten.no at klienten vedgår å ha lagt ut videoen, men at den kun var ment som en ytring.

Konvertert til islam

21-åringen er født i Norge av sør-amerikanske foreldre, og skal ifølge Elden ha konvertert til islam. Elden bekrefter også at 21-åringen kan knyttes til miljøet som står bak demonstrasjonen.

Den 23 år gamle mannen som er oppgitt som arrangør av demonstrasjonen, ville fredag ikke snakke med NTB om saken.

Les også

- PST vet hvem som står bak trusselvideo