Norge

Leter med spesialsoldater i natt

 • Anders Mathias Johansen

Forsvarssjef Harald Sunde (i midten) sammen med forsvarminister Espen Barth Eide (t.v.) og generalinspektør for luftforsvaret Finn Kristian Hannestad på pressekonferanse i Forsvarsdepartementet i Oslo om det savnede Hercules-flyet torsdag kveld. Scanpix

 • Den engstelse og usikkerhet de pårørende nå opplever er forferdelig, sier forsvarssjef Harld Sunde.

Like etter klokken 17 fredag kveld fant svenske militære bakkemannskaper gjenstander som trolig stammer fra det norske Hercules-flyet som forsvant like før klokken 15 torsdag ettermiddag.

Ifølge Den svenske redningstjenesten tok mannskapet bilder av det som skal være en del av et flysete og en bårrelås, som begge var dynket i parafin, og sendte det til det norske forsvaret.

Sent fredag kveld kunne ikke Forsvaret bekrefte overfor Aftenposten at gjenstandene som ble funnet av en svensk militær redningspatrulje stammer fra det savnede Herkulesflyet.

— Berører oss alle

- Dette berører oss alle. 335-skadronen er en liten avdeling med bare 40 personer og Gardermoen flystasjon har noe over 100 ansatte. Alle kjenner alle. Dette er i tillegg en avdeling vi er utrolig stolte over, sier forsvarssjef Harald Sunde til Aftenposten.

Les også

Tente lys for de savnede

De ansatte og pårørende som var samlet ved pårørendesenteret på Gardermoen i kveld kan gjøre lite annet enn å vente mens leteaksjonene fortsetter utover natten.— Den engstelse og usikkerhet de pårørende nå opplever er forferdelig, og vi håper nå, etter de siste værprognosene, at vi kan komme inn til området og få en oversikt over havaristedet, sier Sunde.

Fortsetter letingen

Rundt klokken 18 fredag kveld avbrøt de sivile bakkestyrkene sine søk. Ut over natten skal søkene hovedsaklig foregå fra luften.

To norske F-16 og ett Orion-fly har sammen med et engelsk AWACS radarfly, et svensk HPK15-helikoper og en norsk Sea King Saver deltatt i letingen i kveld. I tillegg til at flere av helikoptrene skal forsette søkene ut over natten, står fire norske Bell-helikoptre klare til evakuering øyeblikket Herculesflyet blir funnet.

Men så lenge været tillater det skal også topp trent militært personell utføre søk fra bakken. Forsvaret har gjort sine beste ressurser tilgjengelig for redningskasjonen som ledes av Den svenske redningstjenesten, ifølge forsvarssjefen.

- Jeg har fra første meldingen fulgt med hele tiden for å forvisse meg om at alle tenkelige ressurser står til rådighet for å få et mest mulig effektivt søk. Vi har blant annet spesialstyrket fra marinejegerkommandoen og og hærens jegerkommando i området, sier Sunde.

Sikt på fem meter

Sunde berømmer innsatsen til de svenske letemannskapene.

— De har gjort en formidabel innsats. Det har ikke stått på ressursene, men det har vært svært vanskelige værforhold. Det har vært vind i over orkan styrke, snødrev og haggelbyger. I tillegg er dette et farlig område. Det har høye, kvasse fjell. På begge sider av Kebnebaise er det to store isbreer og det er i tillegg snøskredfare i området. Den svenske militære redningspatruljen, som fant noen gjenstander, var også oppe i dette området. Samtidig må vi tenke på sikkerheten til personalet vi sender ut, sier Sunde.

Han snakket selv med en av patruljene som var lengst inne i området sammen med en lokal reineier.

— De fortalte at sikten varierte fra mellom fem og femti meter. Det var kraftige byger og kolossal vind. På tross av dette kom de langt inn og fikk søkt ved noe av punktene som hadde blitt pekt ut på forhånd. Så jeg er veldig trygg på at de som er der ute gjør alt som kan gjøres. Hvis man midlertidig stanser letingen så er det på grunn av været, sier Sunde.

Har håp

Sunde forteller at ledelsen i Forsvaret følger situasjonen minutt for minutt og at de fortsatt har håp om at de savnede offiserene er i live.

— Det er helt umulig å spekulere i hvor mye tid vi har på oss. Vi gjør alt som står i vår makt. Det er bare det som står i våre hoder. Det er verdt å huske flystyrten i Andesfjellene for flere år siden da alle trodde passasjerene var omkommet, men som til slutt ble funnet i live. Vi har håp og vi har energi og vi skal gjøre alt som står i vår makt, sier Sunde.

Avsluttet helikoptersøk

Kl 01 natt til lørdag opplyser Den svenske redningssentralen til Aftenposten at det siste helikopteret landet kl 0055 og at det blir trolig ikke blir gjort flere forsøk på søk fra luften før kl 0500 på morgenen. Da skal også de sivile bakkestyrkene sendes ut igjen. Grunnen er svært dårlige værforhold.

 1. Les også

  Norske jagerfly skulle vært med til Kiruna

 2. Les også

  - Ikke sikkert det blir lett å lete selv om det er fint vær

 3. Les også

  - Metallgjenstander funnet

 4. Les også

  Oransje gjenstand sett på bakken i Kebnekaise

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Hummerfisker kritisk skadet etter forlis – én fortsatt savnet i Rogaland

 2. NORGE

  Stor leteaksjon etter funn av havarert vannscooter

 3. VERDEN

  Chilensk guvernør: – Militæret har funnet levninger og vrakrester i havet

 4. NORGE

  Avbryter forsøk på søk i skredområdet i Troms

 5. NORGE

  Trøbbel i flytrafikken – over 30 innstilte fly på Oslo lufthavn

 6. NORGE

  To personer bekreftet omkommet i mikrofly-ulykke i Nordland