Norge

Kaoset som uteble

Mange fryktet kaos og sirkuslignede tilstander da terrorsaken startet i Oslo tingrett. Slik ble det ikke.

Espen Nilsen er daglig leder på Herr Nilsen, som ligger like ved Oslo tinghus. Han synes det foreløpig er få tegn til kaos rundt rettssaken.
  • Henning Carr Ekroll
    Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
Det var et stort presseoppbud ved tinghuset mandag, men stemningen var rolig og fattet.

Da terrorrettssaken startet mandag morgen, var det med et enormt medieoppbud tilstede.

Et stort antall pårørende og journalister skulle sluses inn gjennom det solide sikkerhetsopplegget, og på forhånd hadde enkelte berørte gitt utrykk for at de fryktet at rettssaken kunne bli preget av sirkuslignende tilstander og kaos.

Det er anslått at over 1400 journalister vil følge saken i Oslo i løpet av de neste ti ukene.

En verdig start

Men etter et par timer var inntrykket at oppstarten på den største rettssaken i Norge i moderne tid hadde gått knirkefritt.

— Det har gått veldig bra. Vi har ikke hatt noen praktiske problemer overhodet, og saken var i gang på sekundet klokken ni - som planlagt, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen til Aftenposten.no.

De har sammen med Oslo tingrett planlagt de praktiske rammene for rettssaken.

Selv om medieoppbudet har vært stort, mener Moe at journalistene har bidratt til at saken har fått en verdig ramme.

— Jeg må berømme media for dette. Alle har vært rolige, beherskede og samarbeidsvillige - og det gjelder både norsk og utenlandsk presse, sier Moe.

I pressesenteret på Hotell Bristol var knapt halvparten av de 350 plassene tatt i bruk. Dette senteret er ment som et supplement til pressesenteret i selve tinghuset.

Mange journalister, lite kaos

Espen Nilsen er daglig leder på kafeen Herr Nilsen, som ligger like ved tinghuset. Med unntak av et par utenlandske journalister er han alene i lokalet.

- Under fengslingsmøtet i juli var det fullstendig kaos utenfor her, men nå virker det som det går veldig greit. Men jeg må innrømme at jeg var spent på hvordan dagen ville bli, sier han.

Utenfor vrimler det av journalister og et par nysgjerrige forbipasserende. Produksjonsbiler fra NRK og TV2 er parkert utenfor, og det er mye aktivitet. Samtidig er stemningen rolig og fattet.

— Det er litt absurd. Her går livet sin vante gang, mens rett over gaten er norgeshistoriens største rettssak i gang. Så det er klart det er en spesiell dag, sier Nilsen.

- Retten har gjort et kjempearbeid

Aftenpostens rettskommentator Inge D. Hanssen skryter av måten tingretten og Domstoladministrasjonen har lagt opp saken.

Med unntak av noen mindre tekniske problemer med skanningen av adgangskortene, har det hele gått som planlagt.

— Det er nok kanskje noen småjusteringer som må gjøres underveis, men det mer gjort et kjempearbeid på forhånd for å få dette til å fungere. Det er mange mennesker her, men det er ikke ensbetydende med at det blir sirkus, sier han.

Les også

  1. Behring Breivik gråt da aktor spilte av filmen hans

  2. Rettssaken dominerer internasjonale medier