Norge

Farlig flått funnet i Østfold for første gang

Et barn er det første kjente tilfellet i Østfold som er smittet av flått-viruset TBE, som kan være dødelig. Norske myndigheter går ikke ut med generelt råd om vaksine.

Ikke all flått i Norge er bærer av TBE-viruset. Jan Tomas Espedal

 • Kaja Korsvold
 • Cathrine Elnan

Virus av typen TBE gir akutt hjernebetennelse og har en dødelig utgang på cirka én prosent. Cirka 20 prosent får varige nevrologiske skader. I fjor ble et barn i Østfold smittet av TBE-viruset.

— Barnet fikk behandling på sensommeren i fjor. Symptomene gikk tilbake, og barnet ble skrevet ut av sykehuset etter kort tids behandling. Det er alt vi kan si om saken, opplyser Anne Grethe Erlandsen, kommunikasjonsdirektør ved Østfold sykehus.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det sjelden at barn blir smittet. Det er særlig eldre som hittil har blitt syke.

Flått med TBE-virus opptrådde først i Norge i 1998 og er foreløpig funnet i Sør-Norge langs kysten fra Sandefjord og sydover til og med Flekkefjord.

I Sverige er dette viruset langt mer utbredt, mest på østkysten rundt Stockholm, men det har også vært en del tilfeller i innlandet og langs kysten sør for Strømstad. Det er derfor ikke overraskende at viruset nå dukker opp over grensen.

Les også

Anbefalt vaksine mot flått kan bli dyrt for familier

— I 2011 fant vi et nytt smittetilfelle i Østfold. Det var ikke uventet, siden Østfold ligger i nærheten av de andre regionene hvor TBE finnes, sier Preben Ottesen, avdelingsleder for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Ikke i nord

Det er en rekke klimatiske forhold som må ligge til rette for at flåtten skal trives. Folkehelseinstituttet opplyser at det i nær fremtid ikke vil være noen spredning av flått med TBE-viruset. Men hvis klimaet endrer seg kan viruset få bedre livsgrunnlag andre steder i landet.

— Dersom det blir varmere og lengre vekstsesonger i andre deler av landet, vil vi også få flere flått. Det har flere prognoser vist. Inntil nå har klimaforandringene latt vente på seg, sier Ottosen.

TBE-viruset kan også smitte gjennom upasteuriserte melkeprodukter. Ingen slike smittetilfeller er registrert i Norge, men i Østerrike er flere blitt smittet på denne måten.

Bare vaksine beskytter

TBE-viruset kan ikke behandles i etterkant. Folk som er smittet av flått som er bærer av borelia-bakterien, kan behandles med antibiotika. Mot TBE-viruset er det bare vaksinen som beskytter.

— Det er heldigvis svært sjelden at noen blir smittet av TBE-viruset. Vi har ikke hatt noen dødsfall i Norge. Det finnes også en veldig effektiv vaksine mot viruset, sier Preben Ottosen.

Mens det er vanlig å ta vaksine i Sverige, anbefaler ikke norske myndigheter å gjøre det. Antallet TBE-smittede ligger på ti til femten personer i året og er dermed ikke stort nok til at Folkehelseinstituttet går ut med generell anbefaling.

-Vi endrer ikke anbefalingene om vaksine, men kommer til å undersøke saken i Østfold grundig, sier Ottesen.

- Hvem bør vaksinere seg?

— De som blir mye bitt av flått, som er mye ute i skog og mark og som oppholder seg mye i områdene der TBE-viruset er utbredt, for eksempel på Tromøya ved Arendal.

- Hva med folk som har hytte i Sverige, bør ikke de ta vaksinen?

— Hvis du er mye ute i skog og mark, vil jeg si det. Men hvis du bare sitter på verandaen og går en tur ned for å bade av og til, villle jeg ikke tatt vaksine, sier Preben Ottesen.

TBE-vaksinen koster cirka tusen kroner. Den må tas i tre omganger i løpet av det første året. Da er man beskyttet i seks år. Er man over seksti og vurderer vaksine, kan den med fordel tas hvert tredje år, sier Folkehelseinstituttet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Folkehelseinstituttet: Blir du ofte bitt av flått? Ta vaksine!

 2. NORGE

  Flåttvirus påvist i Rogaland

 3. NORGE

  Ullevål-ansatte i høyberedskap for Wuhan-viruset

 4. VERDEN

  Flere delstater i USA sliter med større meslingutbrudd. Majoriteten av de smittede er uvaksinerte barn.

 5. NORGE

  Nå bør du sjekke deg for flått

 6. OSLOBY

  Et tilfelle av meslinger er påvist i Oslo