Norge

Gransker bekymringsmeldinger om Anders Behring Breiviks barndom

Psykologen som mente Anders Behring Breivik ble utsatt for omsorgssvikt som fireåring er blitt avhørt av politiet. Politiet har også avhørt ansatte i barnevernet og to avlastningsforeldre.

FS00004954.jpg

 • Kjetil S. Østli
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen
Les også

Behring Breiviks andre ansikt

Politiet i Oslo bekrefter at de har iverksatt en omfattende etterforskning for å granske hva som skjedde da en psykolog rapporterte om "alvorlig omsorgssvikt" hjemme hos Anders Behring Breivik da han var fire år gammel. Tilsammen er et titalls personer avhørt.

Etterforskningen kan ha hatt betydning for de rettssakkyndiges rapport, som blir overlevert til Tingretten på tirsdag.

Psykologen ble bedt om å vurdere forholdene hjemme hos Anders Behring Breivik etter at moren hans, som hadde ansvaret for ham og den seks år eldre søsteren alene, tok kontakt med barnevernet for å få avlastning. Han reagerte på forhold han mente var så alvorlige at han i en rapport til barnevernet anbefalte at den fire år gamle gutten ble overført til en fosterfamilie umiddelbart.

Nå er psykologen blitt avhørt av politiet.

— Han har ikke kommet med så mye nytt, men har bekreftet de opplysningene vi allerede hadde, sier politiadvokat Christian Hatlo til Aftenposten.

— Det var en grunn til at det ble en barnevernssak, men det endte ikke med at gutten ble tatt ut av hjemmet.

Aftenposten har fått gjengitt innholdet i rapporten fra psykologen. Der fremkommer det at psykologen var bekymret for at gutten skulle pådra seg psykiske skader.

Avlastningsforeldre avhørt

Men barnevernet valgte å ikke følge det klare rådet fra psykologen som hadde gransket forholdene hjemme hos Anders Behring Breivik. Med morens samtykke tilbrakte han i stedet noe tid i et avlastningshjem. Politiadvokat Hatlo opplyser at flere representanter for barnevernet er blitt avhørt. Også de to avlastningsforeldrene er blitt avhørt av politiet.

Hatlo vil imidlertid ikke si om deres etterforskning har bekreftet eller avkreftet om Anders Behring Breivik hadde en vanskelig barndom.

Omsorgskamp

Omtrent samtidig med at rapporten om omsorgssvikt ble skrevet, krevde faren til Anders Behring Breivik, som da jobbet som diplomat i Frankrike, foreldreansvaret for gutten. Dommeren som vurderte saken mente imidlertid at det ikke var begrunnet godt nok at gutten ville ha det bedre hos faren enn hos moren. Faren valgte derfor å droppe saken, mens moren deretter sa nei til ordningen med et avlastningshjem.

Barnevernet fulgte opp med hjemmebesøk i et halvt år. Deretter ble saken ikke fulgt opp. Anders Behring Breivik mener selv at han har hatt en god oppvekst. Moren ønsker ikke å kommentere saken, opplyser morens advokat til Aftenposten.

Viktig for de sakkyndige

Politiadvokat Christian Hatlo sier de rettssakkyndige har fått alle dokumenter i saken og avhørene av de involverte. Oppvekstvilkårene kan ha stor betydning for et menneskes utvikling.

Mangel på trygghet, selvbekreftelse og fellesskap i barndommen kan ifølge psykologiprofessor Siri Gullestad føre til splitting hos en voksen person. Verden kan da fremstå i svart eller hvitt, uten nyanser.

— Kan man tenke at Utøya-morderens forestillinger om seg selv som en ”europeisk redningsmann" er uttrykk for en splitting, et bokstavelig talt ”oppbolet” selvbilde, som avverger en taperopplevelse? sier Gullestad blant annet i en større artikkel om Anders Behring Breivik som står på trykk i lørdagens Aftenposten.

tor.arne.andreassen@aftenposten.no

kjetil.ostli@aftenposten.no

 1. Les også

  PUBLISERES FREDAG ETTERMIDDAG/KVELD:Anders Behring Breivik mente han fortjente takk

 2. Les også

  • Vanlig rapport: 30–70 sider• Behring Breivik-rapport: 230 sider

 3. Les også

  Frontkollisjon med virkeligheten

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  To menn siktet for besittelse av enormt overgrepsmateriale – 79 norske gutter kan være involvert

 2. NORGE
  Publisert:

  Makaveli Lindén erkjenner straffskyld for drapet på Majorstuen

 3. OSLO
  Publisert:

  Uskyldig offer skulle hjelpe til med å dytte en bil – ble drept

 4. NORGE
  Publisert:

  To menn som knyttes til pedofilt nettverk i Norge, planla å åpne barnehjem i utlandet

 5. DEBATT
  Publisert:

  Psykolog Grøndahl på velment villspor om 22. juli

 6. NORGE
  Publisert:

  Oslo-politiet får knusende kritikk i PwC-rapport om slett etterforskningsarbeid