Tre på overvåking eller til intensivbehandling etter kullosforgiftning på ulovlig fest i Oslo

ULLEVÅL (Aftenposten): Alle de 27 som ble sendt til sykehus etter at de ble kullosforgiftet på en fest i et gammelt tilfluktsrom, er utenfor livsfare. Tre av dem er mandag fremdeles på overvåking eller til intensivbehandling.

Inngangen til tilfluktsrommet sees her øverst og litt til høyre i bildet. Brannmannskapene har her lagt inn en kraftig slange og pumper luft inn i tilfluktsrommet.

Ifølge politiet kan det ha vært opptil 200 personer på festen en ulovlig fest i et gammelt tilfluktsrom. Oslo-sykehusene tok imot 27 pasienter på grunn av kullosforgiftning. Fem av dem var alvorlig skadet, men de er alle utenfor livsfare, opplyser Oslo universitetssykehus (OUS) mandag i en Twittermelding. To av de innlagte var politifolk som tok seg inn i tilfluktsrommet for å evakuere folk.

Fem av de 27 er utskrevet og flere kommer til å bli skrevet ut i løpet av dagen, opplyser OUS.

I den samme meldingen opplyser sykehuset at tre personer er på overvåking eller til intensivbehandling. De skriver at på grunn av taushetsplikt og personvern kan de ikke gi flere oppdateringer når det gjelder de innlagte pasientene.

– Nå er de på bedringens vei alle sammen, heldigvis. Vi kan si at de er utenfor livsfare, opplyste Fridtjof Heyerdahl, overlege ved CBRNE-senteret ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten søndag.

– Men noen av dem er fortsatt regnet som alvorlig skadet, sier Heyerdahl.

Politiet har forseglet inngangen til tilfluktsrommet søndag morgen.
Innenfor her ble flere kullosforgiftet under en ulovlig fest natt til søndag.

22 personer er fortsatt på sykehuset.

– Vi skal være glade for at det ikke gikk verre enn det gjorde her, sier Heyerdahl.

Tobias Ore, legeskiftleder ved legevakten, forteller Aftenposten at ni personer har vært innom legevakten for å sjekke seg for kullosforgiftning så langt i dag.

Les også

Oslo universitetssykehus: Kom deg til legevakten dersom du har symptomer på forgiftning

VG: Politiet fikk varsel om festen på forhånd

VG skriver at politiet var kjent med at det skulle arrangeres en fest i tilfluktsrommet natt til søndag. En kvinne i 20-årene som var invitert til arrangementet skal ha kontaktet politiet fordi hun fryktet smitte, skriver avisen. Det bekrefter politiet selv. Politiet har ikke så langt gitt svar på hvorfor tipset ikke ble fulgt opp.

Operasjonsleder Cathrine Sylju forteller Aftenposten at det er opprettet en anmeldelse etter festen, men det er fortsatt uklart hva de aktuelle blir anmeldt for. Politiet har kontaktinformasjon til flere personer som skal ha vært arrangører av festen.

– Vi har fått noen navn, og vi undersøker om de faktisk er arrangørene. Pr. nå er det ikke 100 prosent sikkert. Det må avgjøres i avgjør, og de blir nok tatt i morgen, sier Sylju.

Festen ble holdt i et gammelt nedlagt tilfluktsrom som har vært avstengt. Ifølge politiet skal festdeltagerne være i alderen 20–30 år.

– Vi har oversikt over mange av deltagerne, men ikke alle. Det er det vi må jobbe med i dag, sier Sylju til Aftenposten.

Festdeltagerne har ifølge politiet tatt seg ulovlig inn i tilfluktsrommet, som har vært avlåst og stengt. Festen foregikk i krysset mellom Uelands gate og Collets gate, like ved Lovisenberg sykehus.

– Får du i deg for mye kullos, er det dødelig

– Folk har tatt seg inn og brukt rommet som feststed. For å drifte musikken er det tatt i bruk to bærbare strømaggregater som har laget eksos. Det har ført til kullosforgiftning som har gjort at flere er blitt dårlige, sier fungerende brannsjef Ronny Andersen til Aftenposten.

– Hvor farlig er dette?

– Får du i deg for mye kullos, er det dødelig. Det blir som å sitte i en bil og få eksospotten rett inn i kupeen, så det er farlig, forteller Andersen. Brannvesenet blåste frisk luft inn i tilfluktsrommet.

Av de 27 som ble sendt til sykehuset, var to personer polititjenestemenn som hjalp til med å redde folk ut fra tilfluktsrommet. Litt etter klokken 12 opplyser politiet at disse to er skrevet ut av sykehuset.

Brorparten vil holdes under observasjon det neste døgnet, sier Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten. Omtrent klokken 08.30 opplyste politiet at brannvesenet er ferdige på stedet, og at bare sikring av området gjenstår. Alle nødetater rykket ut til stedet. Politiet har ikke funnet noen ansvarlige for arrangementet.

Kom deg til legevakten dersom du har symptomer på forgiftning

Politiet skriver på Twitter rundt kl. 07.30 at nye opplysninger tyder på at opptil 200 personer kan ha vært på festen. Oslo universitetssykehus sier at alle som var på festen og som fortsatt har symptomer på kullosforgiftning, må oppsøke legevakten.

– Alle som var på festen og som ikke opplevde symptomer der eller etterpå, er utenfor fare, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus.

– Anbefaler dere å vekke noen dersom de kan ha vært på festen og sover nå?

– Dersom de har normal puls og pust og virker til å sove normalt, skal det være tilstrekkelig. Men er man i tvil, kan det være lurt å bruke sunn fornuft, sier Bayer.

Oslo universitetssykehus forteller at de gikk inn i såkalt «gul beredskap» klokken 04.46. Det innebærer at en del ressurser mobiliseres, og skjer sjelden.

Rundt kl. 10 forteller Tobias Ore, legeskiftleder ved legevakten, at ni personer har vært innom legevakten for å sjekke seg for kullosforgiftning så langt i dag. Han sier at du ikke skal måtte lete etter symptomer dersom du har vært på festen.

– Man bør ha kjent det. Det viktigste er at man har fått plager mens man har vært på festen og de er vedvarende. Har man fått plager i etterkant av festen, er det ikke grunn til å tenke at det er relatert til karbonmonoksid, sier Ore.

Han anbefaler at de som vil sjekke seg, ringer før de kommer. Telefonnummeret til legevakten er: 116117

16 prosent oksygen i rommet

Syv personer ble funnet bevisstløse av en patrulje klokken 03.46. En patrulje fra politiet kom tilfeldigvis over en rekke omtåkede ungdommer i strøket og så fant de syv som måtte ha helsehjelp. Deretter ble livreddende førstehjelp satt i gang. Et område 60–70 meter rundt åstedet ble sperret av.

Brannvesenet målte oksygennivået på stedet til 16 prosent etter evakueringen. Kombinert med et høyt innhold av CO2 i luften kan det være farlig. Normalt er oksygennivået i tørr luft 21 prosent.

– Det er en inngang som er brutt opp, man må klatre litt for å komme dit, sier Kråkenes. Arrangementet skal ha vært en rave-fest i forbindelse med en fødselsdagsfeiring.