Norge

Flere ferske varer i svenske butikker

Svenske butikker har et større utvalg av landbruksvarer som brød og melk enn norske. Det går frem av en rapport laget for Regjeringens matkjedeutvalg.

Butikkhyllene har større valgmuligheter for forbrukerne i Sverige enn i Norge, særlig på landbruksvarer.
  • Sverre Stenseng

Nordmenn reiser stadig til Sverige for å handle mat, og er godt kjent med at utvalget er langt bedre der enn i norske butikker.

Forskjellen i utvalget ble slått fast i en rapport fra 2005. Siden den gang har utvalget ikke blitt bedre i Norge – til tross for at norske dagligvarekjeder har satset på å få til et bredere utvalg av ferskvarer de siste årene.

Det viser konklusjonene i en konfidensiell rapport som nylig er laget for matkjedeutvalget.

— Sammenlignet med Sverige har Norge halvparten så mange produkter i en typisk dagligvarebutikk, konkluderer rapporten som er skrevet av forsker Arne Dulsrud ved Statens institutt for forbruksforskning og av trendanalytiker Gunder Johannesen i The Nielsen Company.

Brød, kjøtt og pasta

Litt over 1100 varer fra 21 forskjellige varegrupper fra norske butikker er lagt inn i rapporten. Forskerne har basert seg på tall for både 2008 og 2010, og laget et gjennomsnitt. Sammenligningen med Sverige baserer seg på et lavere antall varer, fordi det ikke finnes sammenlignbare tall.

- Fortsatt er vareutvalget i norske butikker betydelig mer begrenset enn i svenske. Det gjelder også når vi sammenligner Norge og Sverige etter butikkstørrelse, der det kan hevdes at det svenske vareutvalget er vesentlig større både i nærbutikker, supermarkeder og i hypermarkeder, skriver forskerne.

Rapporten tar i hovedsak for seg ferske landbruksvarer som brød, kjøtt, melk, ost, pølser, egg og kylling. I tillegg har de sett på mer langtidsvarige varer som pasta, ris, kaffe, brus, øl og fryst fisk.

Blant annet er det dobbelt så mange ostesorter og pølsetyper, samt nesten tre ganger så mange typer ferskt brød i Sverige.

Mangler pizza og supper

Forskerne har i liten grad sett på tørrvarer, hermetikk og andre frysevarer, som normalt produseres av de store merkevareleverandørene, som for eksempel Stabburets Grandiosa eller Toros suppeposer.

NorgesGruppen, landets største dagligvarekonsern, vil ikke kommentere noe i forbindelse med matkjedeutvalgets arbeid, men sier det samme som forskerne.

— Det er ikke riktig at utvalget i alle butikker er mindre i Norge enn i Sverige. Blant annet har vi selv sammenlignet Meny med svenske Hemköp, og der ser vi at de noen ganger til og med har lavere utvalg. Men på landbruksvarer er det annerledes, sier NorgesGruppens nytiltrådte konsernsjef, Tommy Korneliussen.

- Svenske kolleger har lettere tilgang til dette på grunn av norske tollbarrièrer. Særlig er det forskjeller på kjøtt og melk, legger han til.

Forskerne bak rapporten mener de har valgt varer som forteller noe om hva som ligger i en gjennomsnittlig norsk handlekurv.

Ingen av de involverte i rapporten eller matkjedeutvalgets medlemmer ønsker å kommentere innholdet i rapporten før utvalget har kommet med sin utredning onsdag i neste uke.

Les også:

Les også

  1. Derfor er maten for dyr

  2. - Sp-politikk gir dyr mat

  3. Leverandører redd for dagligvarekjedene

  4. Fire matkjeder har hele markedet

  5. Supermarkedene fortsetter å tape