I fjor ba Stortinget regjeringen om å vurdere forbud mot disse. Det skjer ikke med det første.

Kampen mot engangsplast har nådd 17. mai. Men det kan ta tre nasjonaldager før forbudet mot heliumballonger er på plass.

Hvis Stortinget får det som de vil, kan det bli 17. mai uten heliumballonger.
  • Magnus Kallelid

Det nærmer seg bunads-, is- og korpssesong. Men et enstemmig storting ønsker å fjerne heliumballongene fra 17. mai-festen.

– Problemet med heliumballongene er at de bidrar til forsøpling, og det var en ganske tydelig stemning i fjor på at dette var noe Stortinget ønsket å forby, forteller Arild Hermstad, nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne.

Nasjonal talsperson i MDG Arild Hermstad frykter at det kan gå vinter og vår før forbudet mot heliumballonger kommer på plass.

Det var hans parti som tok initiativet. Før nasjonaldagen i fjor ba et samlet storting regjeringen om å utrede et nasjonalt forbud mot heliumballonger, som ett av flere klimatiltak.

Men tiltaket er ikke kommet på plass og kommer heller ikke med det første.

Vinter og vår

Selv om flere kommuner nå forbyr gatesalg av heliumballonger, er det uten et nasjonalt forbud fortsatt lov å selge ballonger på privat eiendom.

– Dette burde klimaministeren klare å levere på. Jeg merker meg at det ikke er mer enn to dager siden Elvestuen sa han ville forby engangsplast. Hvis han vil bruke like lang tid på dette, kan det gå vinter og vår før forbudet kommer på plass, sier Hermstad.

– Er ikke et slikt forbud en festbrems for barna på 17. mai?

– 17. mai skal være en fin dag med masse fest. Men vi konstaterer at det er et tydelig politisk flertall for Stortinget for å forby dette.

Les også

Flere butikkjeder fjerner engangsplast fra butikkhyllene

En arbeidsgruppe

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) forteller at det er nedsatt en gruppe som skal utrede Stortingets vedtak.

– Vi gjør to ting. Vi følger opp EU-direktiver mot engangsplast og nedsetter en arbeidsgruppe som skal se på hvilke andre engangsartikler som ikke følger av direktivets forbud. Vi vil også be dem se på hvordan vi skal følge opp dette anmodningsvedtaket om heliumballonger, sier han.

Kima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har gitt gruppen som skal utrede, frist om et år. Første 17. mai uten heliumballonger kan bli 2021.

Han forteller at gruppen som skal utrede forslaget, har fått frist til september i år og mars neste år.

– Det er prosessen. Allerede i dag har kommunene mulighet til å regulere gatesalg.

– Men uten et nasjonalt forbud er det fortsatt mulig å selge heliumballonger på privat eiendom?

– Derfor ber jeg denne arbeidsgruppen se på anmodningsvedtaket. Det viktige nå er at vi får en rask oppfølging av forbudet mot engangsprodukter på plass før neste sommer.

– Det gjenstår fortsatt to nasjonaldager før neste sommer. Det kan selges mange heliumballonger før den tid?

– Kommunene har mulighet til å forby dette. Det har større betydning å følge opp forbudet mot engangsplast raskt. Nå får vi raskt på plass et forbud mot engangsplast. Det er et viktig steg for å redusere risikoen for avfall på avveie.