Norge

Var aktiv i norsk antiislamsk organisasjon

Under kallenavnet «Sigurd Jorsalfar» var Anders Behring Breivik en stund aktiv i den antiislamske organisasjonen Norwegian Defense League.

Anders Behring Breivik var i kontakt med den antiislamske organisasjonen Norwegian Defense League. Trolig ble organisasjonen for snill for ham, ifølge kilder i organisasjonen.

 • Kristina Overn

Terrorsiktede Anders Behring Breivik var aktiv i den antiislamske bevegelsen Norwegian Defense League (NDL), det bekrefter sentrale personer i NDL overfor Aftenposten.

Jeg har selv vært i kontakt med han gjennom Facebook. Ikke under hans eget navn, men under navnet Sigurd Jorsalfar. Han ga aldri uttrykk for å være så psykopatisk , sier en kilde i bevegelsen til Aftenposten.

Kontakt i England

Tirsdag skrev den engelske avisen The Telegraph at Anders Behring Breivik har hatt bred kontakt med det svært innvandringskritiske English Defense League (EDL). Han skal blant annet ha deltatt sammen med dem på demonstrasjoner under den nederlandske politikeren Geert Wilders' besøk i London i fjor. Kilder har fortalt den engelske avisen at Behring Breivik skal ha hatt jevnlig kontakt med flere medlemmer i EDL, og han skal ha hatt en nesten hypnotisk virkning på medlemmene.

– Så vidt jeg vet var han den eneste fra oss som var der, sier kilden i NDL til Aftenposten.

Aktiv i starten

NDL er den norske søsterorganisasjonen til EDL. De er i hovedsak organisert gjennom internett, og har i dag i overkant av 1000 medlemmer på Facebook. NDL ble kjent i offentligheten da de 9. april i år arrangerte en antiislamsk demonstrasjon på Akershus festning i Oslo. Kun ni stykker møtte opp under demonstrasjonen. Ledelsen i NDL er byttet ut etter dette.

Aftenpostens kilde forteller at Behring Breivik var aktiv i oppstarten av NDL, men at han dabbet noe av etter hvert.

– Han ønsket ikke å engasjere seg noe videre, han mente vi var for snille. Han ønsket at alle muslimer skulle ut av Norge, sier kilden, som forteller at flere i bevegelsen tar fredagens hendelser svært tungt.

Tar det personlig

– Det er mange som har tatt det personlig til seg. Folk som har vært i kontakt med han, føler at de har vært tilknyttet det som har skjedd, sier kilden.

– Burde dere ha oppdaget noe?

– Det er vanskelig, han har som sagt ikke gitt uttrykk for å være voldelig eller psykopatisk på noen måte.

– Hva gjør dette med deres organisasjon?

– Det tør jeg ikke svare på, vi har ikke snakket så mye om det. Vi er i sjokk selv. Vi tar helt og fullt avstand fra det som har skjedd.

NDL sendte etter angrepene ut en pressemelding der de blant annet skriver at «et samlet NDL fordømmer terrorhandlingene den 22. juli 2011. En dato som for alltid vil stå som en sørgedag i Norges historie».

 1. Les også

  Britisk politi undersøker Tempelridder-spor

 2. Les også

  Alt om tragedien

 3. Les også

  Bildeserie: En nasjon i sorg

 4. Les også

  - Nærvær betyr mer enn ord

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Denne kampen er det leserne som avgjør - og Document.no vinner | Trond Ellingsen

 2. NORGE
  Publisert:

  Den europeiske menneskerettighetsdomstolen avviste Behring Breiviks klagesak mot Norge

 3. VERDEN
  Publisert:

  Ekspert om terroristens manifest: Mange likheter med Behring Breivik

 4. NORGE
  Publisert:

  Han er Behring Breiviks besøksvenn (48): – Jeg må se enkelt på det. Han har krav på menneskelig kontakt.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Anders Danielsen Lie: – Jeg har endret syn på Behring Breivik

 6. NORGE
  Publisert:

  Behring Breiviks advokat: Setningen som viser hvor langt partene står fra hverandre