Norge

Disse krypene kan bo i hjemmet ditt

F.v. Veggedyr, tysk kakerlakk og sølvkre kan være plagsomme gjester i huset.
  • Har man insektsspredning i flere rom og av flere arter, kan det tyde på at alt ikke er som det burde i huset, sier biolog Johan Mattsson.
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

De kommer inn med veden, i pelsen på husdyret, med frukten, melet eller nøttene. Eller de trives med å gnage på treverket eller klærne, og koser seg hvis du har en fuktskade.

En del insekter kan like godt trives innendørs som utendørs, noen er mer plagsomme enn andre.

Jo flere du har, jo tydeligere tegn er det på alt ikke er helt som det skal være i huset ditt.

— Er alt i skjønneste orden, er det sannsynligvis lite insekter i huset. Da er det tilfeldigheter som at de har kommet inn med frukt, juletreet eller veden, sier Johan Mattsson, biolog og fagsjef i Mycoteam, et konsulentfirma som jobber med biologiske bygningsskader.

Tegn på fuktskade

Har man imidlertid mange sølvkre, skrukketroll, borebiller eller stokkmaur i hus, kan det være tegn på at man også har en fuktskade. Sølvkre spiser muggsopp og kan være en indikasjon på fuktproblemer i rommet der de observeres.

— Har man insektsspredning i flere rom og av flere arter, kan det tyde på at alt ikke er som det burde i huset, sier Mattsson.

Av de vanligste husgjestene er husedderkoppen, som typisk kryper inn når høsten kommer.

Selv om mange anser det som en høyst ubuden gjest, er den for den rene vaktmesteren å regne.

— Den gjør nytte for seg ved å spise sølvkre og andre insekter. Folk sier at de finner døde edderkopper i vinduskarmer og lignende. Men det er som regel bare edderkoppen som har vokst seg større og byttet ham, sier Mattsson, og fortsetter.

— Det er et tegn på at de har fått mye mat og trives, så hvis man ikke liker edderkopper er det et dårlig tegn.

- Veggedyr er verst

Avdelingsdirektør i avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, er ikke i tvil om hvilke av krypdyrene han ville ha likt minst å få besøk av.

— Det er veggedyrene. De ville jeg avgjort ikke likt å ha hjemme. De er mest plagsomme fordi de suger blod av oss om natten, og er vanskelig å bli kvitt, sier Ottesen.

Han sier at dette også er det insektet som har størst økning i forhold til innrapporterte tilfeller.

— Insekter som fleskeklanner, fruktflue og tørrfruktmøll er vanlige, men gjør sjelden større skader enn å være et irritasjonsmoment, sier han.

Dette er ti av de vanligste innsektene du kan finne innendørs:

Sølvkre

Sølvkre: Opptrer gjerne på bad, kjøkken og vaskerom, der det er høy fuktighet. Regnes som harmløse og gjør liten skade, men de spiser muggsopp, og kan være en indikasjon på fuktskade der de oppholder seg. De lever bare innendørs i Norge, og opptrer hele året. De er nattaktive og liker ikke lys. Har eksistert i over 300 millioner år. Bekjempelse: Øke temperaturen og forbedre ventilasjonen, slik at luftfuktigheten, som sølvkreene er avhengig av, synker. Da vil de normalt forsvinne av seg selv. I spesielt problematiske situasjoner kan små mengder sprøytemidler benyttes.

Fleskeklanner

Fleskeklanner: Innendørs kan den opptre i forbindelse med for eksempel brødsmuler, matlager, kjøtt— og fiskerester. Fleskeklanner kan bli svært mange i rom hvor det over lang tid har vært lagret kjøtt og fisk. Blir som regel oppdaget ved at enkeltindivider dukker opp, sørlig på kjøkkenet. Den angriper særlig tørrfisk, fleskeskinker og fenalår. Kan finnes i boliger i hele landet. Bekjempelse: Et par biller i huset om våren og sommeren er naturlig og av liten betydning og krever ingen bekjempelse utover fjerning av billene. Dersom det har skjedd en formering, er det i bolighus tilstrekkelig med mekanisk rengjøring av formeringsstedet. Dette kan være matvarer for mennesker eller dyr (hundetørrfisk), fuglereder i huset (due, gråspurv o.s.v.) eller døde mus i vegger og gulv.

Brun pelsbille

Brun pelsbille: Kalles av mange "Majorstu-billen", da den i mange år kun fantes på Majorstuen i Oslo og omegn. Nå vanlig i Oslo og på spredning til tettbygde strøk over resten av landet. Larvene er støv— og skinnspisere. De kan også spise ulike plantefrø, tørre insekter, tørre kjøttbiter med mer. Kan gjøre skade på skinnklær og –gjenstander, spesielt i ugarvet skinn. Kan også angripe tekstiler av ull. Det er helst på svette, skitne ullklær som har ligget lenge i ro at skade kan oppstå. Matspising på soverom kombinert med dårlig renhold øker risikoen. Bekjempelse: Godt renhold vil forhindre at de blir mange, og er den beste bekjempelse. Støvsuger er bedre enn vask, da vann vil gi larvene næring. Husk å tømme støvsugerposen etter bruk. Infiserte skinngjenstander, klær eller andre tekstiler kan med fordel bankes og/eller fryses. Alle stadier dør ved frysebokstemperatur etter et døgn eller ved å ligge ute om vinteren over tid.

Stor husedderkopp

Stor husedderkopp: En av våre største edderkopper. Kommer som regel inn om høsten, og skremmer mange på grunn av størrelse (kan bli opptil 5-7 cm) og hurtighet. Oppholder seg i fuktige områder. Kan bli helt opptil 7-8 år gamle. Er egentlig et nyttedyr som hoer bestanden av insekter nede. Vanligst i kjellerleiligheter eller kjellere. Bekjempelse: Beste forebygging mot å få husedderkopper inn i huset om høsten, er å ha nettingduk foran vinduer eller dører som skal stå åpne om natten, eller å ha tett netting foran kjellerluker, ventiler eller andre luker som går inn i huset.

Tysk kakerlakk

Tysk kakerlakk: Spredt over nesten hele verden. Regnet som et alvorlig skadedyr. De er altetende og er aktive om natten. Kan lett spres med matvarer, klær og andre produkter, og kan følge med på lasset fra import av mat fra utlandet. Oppholder seg ofte i skitne områder, og kan finnes ved sluk eller søppel. Man finner oftest kakerlakker på steder hvor de finner varme, mat og vann, f.eks. på kjøkken og bad. Bekjempelse: Ofte vanskelig og tidkrevende. Bruk av insektsspray er det enkleste, i alle sprekker, hulrom, ventiler, rørgjennomføringer, skap osv i alle rom der kakerlakkene kan ha tilholdssted. Kan bruke kraftige støvsugere før kjemisk bekjempelse. Posen kan brennes eller fryses. Kan også bruke forgiftet åte. Klarer man det ikke selv, må man benytte skadedyrfirma.

Fruktflue

Fruktfluer: Kommer ofte inn i hus om høsten. Kan bli mange om de får formert seg på gjærende frukt, skvetter i tomflasker, søppel og liknende. Kan fly inn gjennom åpne vinduer eller komme inn med frukt, tomflasker eller annet der egg eller larver finnes. Gjør liten skade annet enn å oppfattes som sjenerende. Bekjempelse: Tømme tomflaske— eller returbokslagre regelmessig, hindre at frukt eller grønnsaker, spesielt om høsten, blir liggende lenge i søppelkasser eller avfallsdunker, renske opp avløpsrenner i bakerier og ellers holde god hygiene.

Stokkmaur

Stokkmaur: En av de få insektsarter som kan gjøre skade på bygninger. Skjer når mauren gnager ut tre eller isolasjonsmateriale for å anlegge reir. Kjennetegn på stokkmaurangrep i huset, er en konstant trafikk av maur inne i eller inn mot huset. Forekomst av store mengder vingete maur på forsommeren, eller maur innendørs på senvinteren, er også et tegn på angrep. Stokkmaur i huset kan være et tegn på fuktskade. Bekjempelse: Finn reiret. Både insektsspray og pulver kan brukes direkte i reiret. Bekjempelse vanskelig hvis ikke reiret blir funnet. Tett åpninger der stokkmauren kommer inn. Kan være vrien å få has på, så skadedyrsfirmaer kan kontaktes.

Veggedyr

Veggedyr: Var nesten utryddet i Norge på 50-tallet, men er tilbake i økende omfang. Suger blod av mennesker, og kan gi irriterte bitt. Spres ved transport av brukte møbler og annet innbo, reisebagasje, brukt sengetøy o.l. Forekommer gjerne på steder hvor det er stor gjennomtrekk av mennesker, som campinghytter, ungdomsherberger, studenthjem, hotell. Herfra transporteres veggdyrene gjerne med til private hjem. Oppholder seg gjerne i seng eller sofa. Bekjempelse: Sengen, som er hovedtilholdsstedet for veggedyrene, bør kulde-, varmebehandles eller kastes. Klær og andre gjenstander bør også kulde— eller varmebehandles.

Stripet borebille

Stripet borebille: Kan under enkelte forhold gjøre stor skade i treverk. Vanlig å se 1-2 med mer store hull etter billene i møbler og treverk. Er det tvil om angrepet er aktivt, bør en undersøke om det dukker opp nye flygehull. Dette kan gjøres ved å tegne en ring rundt gamle hull, eller å bruke møbelpolish, maling, sparkelmasse eller tremasse for å tette dem. Da er det lett å se nye hull om de skulle dukke opp. Kan indikere fuktproblemer i huset. Bekjempelse: Redusere luftfuktigheten. Kuldebehandle angrepet gjenstand til -15 grader. Små gjenstander kan varmebehandles. Impregneringsmiddel til bruk mot treskadedyr kan påføres overflaten av det angrepne treverket.

Tørrfruktmøll

Tørrfuktmøll: Regnes som et av de vanligste innendørs skadedyr. Larven lever i en lang rekke tørre planteprodukter som tørket frukt, nøtter uten skall, korn, frø, sjokolade og krydder. Bekjempelse: Fjerne de angrepne matvarene. Kan drepes ved oppvarming i stekeovn eller frysing. Pakke matvarer i tette beholdere. Støvsuging. Bør ikke brukes kjemiske sprøytemidler.

Kilder: Mycoteam, Anticimex, Folkehelseinstituttet

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Les også

  1. Stokkmaur i huset? Da kan du ha fuktskader

  2. Rottebesøk kan koste deg dyrt

  3. Denne er fin å ha i huset