Norge

Aktor ber om fem år og seks måneders fengsel for Svein Ludvigsen

Aktor Tor Børge Nordmo mener tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen bør fengsles i fem år og seks måneder for å ha utnyttet stillingen sin til å skaffe seg sex.

Aktor statsadvokat Tor Børge Nordmo i rettssaken mot Svein Ludvigsen i Tromsø.
  • NTB

Under sin utmåling av straffen påpekte statsadvokat Nordmo at Ludvigsen har vært i en «helt usedvanlig høy stilling».

Han er tiltalt for å ha utnyttet stillingen sin til å oppnå kontakt og sex med tre menn, som alle ifølge påtalemyndigheten var i en sårbar posisjon. De hevder han lovet dem hjelp til å få opphold, bolig, statsborgerskap og penger som motytelser.

– Han har fått kontakt med dem alle gjennom sitt arbeid som fylkesmann, og snakker om å gjøre noe for dem og med deres livssituasjon, som gjør at de får tillit til ham, sa Nordmo i Nord-Troms tingrett mandag.

– Vi kan med sikkerhet si at han har forklart seg uriktig

I sitt avsluttende innlegg pekte også aktor på Svein Ludvigsens uriktige forklaringer i politiavhør.

– Vi kan med sikkerhet si at Svein Ludvigsen har forklart seg uriktig i saken. Spørsmålet er da hvorfor retten skal tro ham i dag, sa statsadvokat Nordmo i sin avsluttende prosedyre mandag.

Tre fornærmede menn har alle fortalt i retten hvordan daværende fylkesmann Svein Ludvigsen gjorde tilnærmelser, og at de på hans initiativ hadde seksuell omgang med ham. De hevder han lovet dem hjelp til å få opphold, bolig, statsborgerskap og penger som motytelser.

Endret forklaring

Ludvigsen nekter straffskyld. Inntil rettssaken startet nektet Ludvigsen også for seksuell omgang med alle de fornærmede.

I retten endret han forklaringen og sa at han ved tre anledninger hadde sex med 25-åringen som er fornærmet – men først etter at han hadde gått av som fylkesmann og bare etter begges samtykke og ønske.

Ludvigsens forsvarere Kai Vaag (til venstre) og Per Johan Zimmer under rettssaken mot Svein Ludvigsen (t.h)

– Retten kan se hen til at Svein Ludvigsen her kom med annen forklaring enn de mange forklaringer han har gitt til politiet, sa Nordmo.

Statsadvokaten viser også til at Ludvigsen i 2018 ba om et nytt avhør før saken skulle videre til rettsvesenet for å korrigere opplysninger, uten at han endret på forklaringen sin på dette punktet.

– Mektig

For øvrig tegnet Nordmo et bilde av tre fornærmede som gir lignende beskrivelser av Ludvigsens framgangsmåte, og at anklagene fremmes uavhengig av hverandre.

– Vi mener at deres forklaringer gjensidig oppbygger hverandre. Alle har hatt inntrykk av at han er en mektig mann som kan påvirke deres livssituasjon, sier Nordmo.

Statsadvokaten påpeker at dette ikke bare er et inntrykk de fornærmede har hatt, men at det «ikke er tvil om» at Ludvigsen var en mektig person i kraft av stillingen sin, men også i kraft av nettverket til den høyt betrodde Høyre-politikeren.

– Han har fått kontakt med dem alle gjennom sitt arbeid som fylkesmann, og snakker om å gjøre noe for dem og med deres livssituasjon, som gjør at de får tillit til ham, sier Nordmo i retten.

Retten skal også vurdere de fornærmedes troverdighet.

– Slik de forklarer seg, så tar han alle tre, på ulike tidspunkt, med på ulike hotell. Så får retten vurdere hvorfor det er noe poeng i å ta dem med på hotellrom hvis han skulle hjelpe dem, sa Nordmo.

Les også

  1. Klart for prosedyrer – Ludvigsen risikerer tolv års fengsel

  2. Institusjoner reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk

  3. Saken mot Svein H. Ludvigsen: – Jeg ble litt overrasket over at det var fetteren min