Norge

Under halvparten av voldtektsofrene tar kontakt for sikring av spor

54 overfallsvoldtekter anmeldt, men DNA fra gjerningsmannen sikret i bare fire saker.

  • Svend Ole Kvilesjø
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Under halvparten av de 54 kvinnene som har anmeldt voldtekt i Oslo hittil i år har vært på overgrepsmottaket, der man kan sikre biologiske spor fra gjerningsmannen.

— 24 av kvinnene har vært på overgrepsmottaket. Jeg gjentar oppfordringen:Gå på overgrepsmottaket og sikre biologiske spor, også når det «bare» er et voldtektsforsøk, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Aftenposten.no.

Helsepersonell og politi kan med dagens teknikk sikre seg spor nok til å få frem gjerningsmannens DNA selv om han ikke har lagt igjen sæd.

— Han kan ha holdt hardt eller for eksempel forsøkt å kysse kvinnen. Det kan da sitte igjen biologisk materiale som kroppsvæske, hudceller og hår, sier Rohde.

Les også

Slik finner de DNA-profilen etter overgripere

DNA-testing i 22 saker

Etterforskerne ved Oslo-politiets seksjon for vold og sedelighet har sendt inn biologisk materiale til DNA-testing i 22 av de 54 sakene. 13 av dem er ferdig behandlet ved Rettemedisinsk institutt (RMI).

— Vi har fått treff på gjerningsmannen, altså identifisert gjerningsmannen, i tre av disse sakene, og treff i sporregisteret i en sak.

I sporregisteret ligger DNA fra ikke identifiserte gjerningsmenn i andre saker.

Åtte gjerningsmenn tatt

33 av de 54 anmeldte overfallsvoldtektene hittil i år har vært fullbyrdede voldtekter i strafferettslig forstand.

I åtte av de anmeldte sakene har pågrepet antatt gjerningsmann.

Til sammen er det åtte gjerningsmenn. En av dem er siktet for to voldtekter og i en annen sak er det to siktede.

13 av de 54 sakene er henlagt blant annet fordi politiet har for lite informasjon til å kunne lete etter gjerningsmannen, forteller Rohde.

En voldtekt i desember

Hittil i desember er bare en voldtekt blitt anmeldt og i november var tallet fire. Politiet vet ikke om det er den økte innsatsen, blant annet med mer politi og flere natteravner ute, som har gitt resultater.

— Vi får håpe at det har hatt en betydning, men vi er fortsatt i den situasjon at vi ikke vet om det er en reell nedgang i antallet overfallsvoldtekter, om kvinner har tatt flere forholdsregler, eller om de har latt være å anmelde, sier politiinspektør Rohde.

Hun gjentar oppfordringen om å anmelde alle voldtekter og andre overgrep.

Les også

  1. Stadig flere anmelder voldtekter - og oppsøker overgrepsmottak

  2. Kjente voldtektsmenn verst