Fortsatt oransje farenivå på Veslemannen

Flere steinsprang fra Veslemannen fredag, og fortsatt høye temperaturer, gjør at NVE opprettholder det oransje farenivået ved den aktive delen av Mannen.

Farenivået ved Veslemannen ble sent søndag kveld hevet til rødt, og ni beboere ble evakuert. Onsdag ble farenivået hevet til oransje, etter å ha vært nedjustert til gult i tre dager. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Fredag formiddag ble farenivået hevet fra gult til oransje ettersom geologene ventet økende bevegelser i fjellpartiet på grunn av snøsmelting.

I løpet av fredagen steg temperaturene og det ble registrert plussgrader på Veslemannen.

– Dette har ført til snøsmelting, men det er fremdeles snø igjen på bakken. Hastighetene i fjellpartiet har vært mer eller mindre uendret, og det er rundt 90 millimeter per døgn i øvre del av fjellpartiet, og 10 millimeter per døgn i frontpartiet. Det har gått noen steinsprang i området fredag ettermiddag, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag kveld.

Det er meldt lavere temperaturer natt til lørdag, men det skal fremdeles være plussgrader. Lørdag skal temperaturene stige enda mer.

Ettersom det er meldt varmere vær fremover, har NVE grunn til å tro at bevegelsene vil fortsette å øke mens det er snøsmelting, for deretter å avta når det er blitt snøfritt igjen.

Oransje farevarsel innebærer ikke evakuering, men søndag for en knapp uken siden ble beboerne evakuert fram til tirsdag etter at farevarselet ble hevet fra oransje til rødt.

Veslemannen har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av det ustabile fjellpartiet Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma. Det er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.