Uvanlig sommerfuglsverm: – Jeg har aldri sett noe lignende
Sommerfuglarten er ikke vanlig å se i store svermer og ikke så tidlig om sommeren. Nå er det hundrevis av dem i hagene.
Tistelsommerfuglen, eller Vanessa cardui, er en sommerfuglart som vanligvis er å finne verden rundt. Den holder aller helst til i Nord-Afrika eller sør i Europa og migrerer opp til Norden om sommeren, oftest i juli. Det er kun Australia og Antarktis som ikke har besøk av sommerfuglarten.
Arten kommer ikke i store svermer, men den siste uken har den plutselig vist seg i enorme mengder.
– Vanligvis ser jeg denne arten et fåtall ganger i løpet av sommeren. Nå har jeg sett hundrevis. 20–30 stykker på blomstene i hagen min hver eneste dag, sier forfatter og sommerfuglentusiast Gert Nygårdshaug.
– Det er en stor forandring, større enn jeg noensinne har sett maken til, legger han til.
Insekter i Norge: Hvordan kan vi vite hva vi mister når vi ikke vet hva vi har?
– Litt rart
Nygårdshaug bruker mye tid utendørs i hagen sin, hvor han følger nøye med på alt som kryper og vokser.
– Jeg tenkte «jøss, dette var da voldsomt», da jeg så at det ikke dreiet seg om tre–fire stykker, men hundre.
Likevel synes han det er vanskelig å si akkurat hva det er som skyldes invasjonen av disse sommerfuglene.
– Det kan bare være en naturlig variasjon i populasjonen, at det for eksempel plutselig kommer mange flere til Norge enn vanlig akkurat nå. Men det er jo litt rart, sier Nygårdshaug.
Blåser med vinden
Anne Sverdrup-Thygeson, professor i bevaringsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, har stor interesse for insekter og andre arter. Hun opplyser at også 1996 og 2009 var år med mange tistelsommerfugler i Norge.
– Tistelsommerfuglen er en trekksommerfugl, på samme måte som vi har trekkfugler. Den overvintrer i Nord-Afrika, men trekker mot nord når det blir sommer i Europa, forklarer hun, forklarer hun.
Sommerfuglen bruker seks generasjoner på en rundtur fra Afrika til Nord-Europa og tilbake. Det er altså ikke de samme sommerfuglene som flyr hele veien. De legger egg på tistler, som blir til larver, så pupper og deretter sommerfugler som flyr videre og gjentar det hele.
Sverdrup-Thygeson har en forklaring på hvorfor det er så særlig mange tistelsommerfugler i Norge for tiden.
– Insektpopulasjoner kan variere mye fra år til år, avhengig av både vær og tilgang på næring. Antagelig har det vært gode forhold for tistler og andre planter som sommerfuglens larver lever på i vinterområdene, slik at det er blitt mange individer. I tillegg kan sterke vinder sørfra ha hjulpet tistelsommerfuglene langt nordover i Europa, sier hun.
Det er ikke kleint å snakke om «blomster og bier» | Håkon Snortheim
Opplevd mye rart i hagen
– Det har skjedd mye merkelig i hagen min denne våren og sommeren. Endringer av typer insekter og fugler, planter som gror mye raskere eller vekster som vokser rart, beskriver Nygårdshaug.
Han mener selv at han er en amatør innen dette, men Nygårdshaug har hatt en spesiell interesse for sommerfugler. De har til og med fått en plass i bøkene hans.
– Jeg har fulgt med på denne populasjonen i 35 år, men jeg har aldri sett noe lignende dette, forteller han.
– Hvor lenge vil tistelsommerfuglene bli værende her?
– De kan være borte om noen uker, så man må bare være glad for det vakre synet, og nyte øyeblikket så lenge det varer, avslutter Nygårdshaug.