Norge

NRK viste program med oppskrift på kunstgjødselbombe

Av samme type som ble brukt i bombingen av Regjeringskvartalet.

Programlederne Rune Nilson og Per Olav Alvestad demonstrerte på riksdekkende fjernsyn hvordan man lager en hjemmelaget bombe. (FOTO: Morten Skogly/NRK)

 • Yasmin Sunde Hoel

Det var i fjernsynsprogrammet «Ikke gjør dette hjemme» NRK-programlederene Rune Nilson og Per Olav Alvestad viste hvordan man ved hjelp av kunstgjødsel, diesel og dynamitt kan lage en bombe.

Det var en tilsvarende bombe som ble brukt i Regjeringskvartalet forrige fredag.

I fjernsynsprogrammet ble bomben til slutt sprengt under en 25-kilos melsekk av en profesjonell skytebas (ekspert på eksplosiver).

Programmet ble sendt i vinter, og allerede da skapte det reaksjoner.

Aftenposten har fått flere meldinger fra lesere som i lys av de tragiske hendelsene ved regjeringskvartalet reagerer sterkt på at programmet ble vist i sin tid.

Vi beklager dette på det sterkeste og skjønner at noen kan finne det støtende etter alt som er skjedd , sier fungerende kringkastingssjef Per Arne Kalbakk til Aftenposten.

Han sier at også NRK har fått mange reaksjoner på programmet de siste dagene.

— Vi diskuterte innholdet i programmet både i forkant og ettertid av sending. Det var også oppe i kringkastingsrådet, og de konkluderte med at vi kunne sende det. Det var et annet klima vi diskuterte i den gangen. I dag er situasjonen helt forandret, sier Kalbakk.

Programmet innledes med at den ene programlederen forteller at bomben de skal lage har samme ingredienser som den som ble brukt i Oklahoma i 1995, hvor 168 personer døde.

- Men selv om man den gang ikke hadde opplevd terrorhandlinger i Norge, burde man ikke stilt spørsmålstegn ved eventuelle konsekvenser av å formidle en slik oppskrift på riksdekkende fjernsyn?

I dag er det lett å si det. Men googler man dette temaet får man 50.000 treff på nettet. Men jeg merker at det er vanskelig å snakke om dette i dag. Det har fått en kobling som er svært ubehagelig , sier kringastingssjefen.

Programmet er blant de første treffene som kommer opp dersom man søker på kunstgjødselbombe på nettet.

De to programmene det gjelder (del 1 og 2 av samme program) kunne ses på NRKs nett-TV frem til torsdag, men er nå fjernet fra nettsiden. Det samme gjelder Youtube-filmene fra samme serie.

Vi var i dagene etter terrorangrepet opptatt av å formidle nyheter, og hadde ikke en nøye gjennomgang av alle programmer som lå ute på nett . Men vi fikk reaksjoner og fant det uetisk å ha disse to programmene liggende i arkivet vårt , sier Kalbakk.

NRK valgte å fjerne programmene fra sine arkiv på nettsiden. (Skjermdump fra nrk.no) Foto: Hoel, Yasmin Sunde

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  NRK har fått over 1000 klager på ett døgn: – Latterlig at kristne kors blir nektet, men at hijab skal tillates

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Jeg ønsker meg et program der mediesjefene selv setter søkelyset på mediene og kritiserer seg selv og hverandre

 3. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg: – Andre land ser til Norge og 22. juli når terroren rammer

 4. DEBATT
  Publisert:

  NRK svarer på «Innafor»-kritikken: Vi er ikke blåøyde

 5. KULTUR
  Publisert:

  NRK-sjefen om hijab-saken: – Kulturministeren har misforstått

 6. KULTUR
  Publisert:

  Elin Ørjasæter får støtte i Kringkastingsrådet: – Jeg er veldig kritisk til hvordan dette er behandlet