Norge

NRK viste program med oppskrift på kunstgjødselbombe

Av samme type som ble brukt i bombingen av Regjeringskvartalet.

Programlederne Rune Nilson og Per Olav Alvestad demonstrerte på riksdekkende fjernsyn hvordan man lager en hjemmelaget bombe. (FOTO: Morten Skogly/NRK)

 • Yasmin Sunde Hoel

Det var i fjernsynsprogrammet «Ikke gjør dette hjemme» NRK-programlederene Rune Nilson og Per Olav Alvestad viste hvordan man ved hjelp av kunstgjødsel, diesel og dynamitt kan lage en bombe.

Det var en tilsvarende bombe som ble brukt i Regjeringskvartalet forrige fredag.

I fjernsynsprogrammet ble bomben til slutt sprengt under en 25-kilos melsekk av en profesjonell skytebas (ekspert på eksplosiver).

Programmet ble sendt i vinter, og allerede da skapte det reaksjoner.

Aftenposten har fått flere meldinger fra lesere som i lys av de tragiske hendelsene ved regjeringskvartalet reagerer sterkt på at programmet ble vist i sin tid.

Vi beklager dette på det sterkeste og skjønner at noen kan finne det støtende etter alt som er skjedd , sier fungerende kringkastingssjef Per Arne Kalbakk til Aftenposten.

Han sier at også NRK har fått mange reaksjoner på programmet de siste dagene.

— Vi diskuterte innholdet i programmet både i forkant og ettertid av sending. Det var også oppe i kringkastingsrådet, og de konkluderte med at vi kunne sende det. Det var et annet klima vi diskuterte i den gangen. I dag er situasjonen helt forandret, sier Kalbakk.

Programmet innledes med at den ene programlederen forteller at bomben de skal lage har samme ingredienser som den som ble brukt i Oklahoma i 1995, hvor 168 personer døde.

- Men selv om man den gang ikke hadde opplevd terrorhandlinger i Norge, burde man ikke stilt spørsmålstegn ved eventuelle konsekvenser av å formidle en slik oppskrift på riksdekkende fjernsyn?

I dag er det lett å si det. Men googler man dette temaet får man 50.000 treff på nettet. Men jeg merker at det er vanskelig å snakke om dette i dag. Det har fått en kobling som er svært ubehagelig , sier kringastingssjefen.

Programmet er blant de første treffene som kommer opp dersom man søker på kunstgjødselbombe på nettet.

De to programmene det gjelder (del 1 og 2 av samme program) kunne ses på NRKs nett-TV frem til torsdag, men er nå fjernet fra nettsiden. Det samme gjelder Youtube-filmene fra samme serie.

Vi var i dagene etter terrorangrepet opptatt av å formidle nyheter, og hadde ikke en nøye gjennomgang av alle programmer som lå ute på nett . Men vi fikk reaksjoner og fant det uetisk å ha disse to programmene liggende i arkivet vårt , sier Kalbakk.

NRK valgte å fjerne programmene fra sine arkiv på nettsiden. (Skjermdump fra nrk.no) Foto: Hoel, Yasmin Sunde

Relevante artikler

 1. KULTUR

  NRK har fått over 1000 klager på ett døgn: – Latterlig at kristne kors blir nektet, men at hijab skal tillates

 2. KOMMENTAR

  Jeg ønsker meg et program der mediesjefene selv setter søkelyset på mediene og kritiserer seg selv og hverandre

 3. NORGE

  Stoltenberg: – Andre land ser til Norge og 22. juli når terroren rammer

 4. DEBATT

  NRK svarer på «Innafor»-kritikken: Vi er ikke blåøyde

 5. KULTUR

  NRK-sjefen om hijab-saken: – Kulturministeren har misforstått

 6. KULTUR

  Elin Ørjasæter får støtte i Kringkastingsrådet: – Jeg er veldig kritisk til hvordan dette er behandlet