Rester av tropiske stormer over Norge

«Leslie» og «Michael» har herjet på den andre siden av Atlanteren. Fredag treffer rester av de tropiske stormene Norge, og det blir vått og mye vind over store deler av landet.

Dette satellittbildet viser hvordan restene av de tropiske stormene «Leslie» og «Michael» beveger seg østover mot Norge i løpet av det neste døgnet. De grå og hvite områdene på bildet er skyer. Jo tykkere og høyere skydekket er, jo hvitere blir fargen. L og H markerer henholdsvis lavtrykk og høytrykk. Røde fronter er varmfronter, blå er kaldfronter, lilla er okkluderte fronter (kaldfronten har tatt igjen varmfronten).

Sjekk været der du bor her!

Det er på Vestlandet folk vil merke uværet mest:

— Her blir det store nedbørsmengder fredag. Fra midt på dagen torsdag til midt på dagen fredag kan det komme 60 milimeter regn, sier langtidsvakten ved Meteorologisk Institutt, Mariann Foss.

Søkkvåt fredag

Årsaken til at fredagen blir søkkvåt mange steder er altså at restene av de tropiske stormene «Leslie» og «Michael» kommer inn over landet før helgen.

— De følger et vestavindbelte mot oss nå. Det er nok ganske svekket i forhold til hvordan det var på den andre siden av Atlanteren, men det er et kraftig lavtrykk som har mye vann og vind med seg, forklarer meteorologen.

Torsdag midt på dagen ligger lavtrykket over Island. Så nærmer det oss og treffer Norge natt til fredag. Først Vestlandet, før det går langs kysten oppover mot Trøndelag og til Nord-Norge, sier Foss.

— Det blir mest nedbør i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, og det kommer også endel i Vest-Agder, varsler meteorologen.

Når lavtrykket kommer inn over Nordland, svekkes det litt, og vinden minker.

Kan bli full storm

— Så det verste været blir i Sør-Norge og Midt-Norge fredag kveld. Her blir det en god kuling, sikkert opp i liten eller full storm ved Stadt og noen steder på kysten. Men det ser ikke ut til at det kommer opp i orkan, sier Foss.

De som bor østafjells, slipper altså unna uværet.

— Her blir det ikke mye nedbør, men det kan bli endel vind.

Trøsten er at det er ganske varm luft som kommer inn over landet med lavtrykket, slik at det blir litt høyere temperaturer fredag enn onsdag og torsdag.

Sol onsdag og torsdag

Før uværet setter inn, gjelder det å nyte mye fint vær onsdag og torsdag.

Onsdag meldes det om lokale regnbyger om ettermiddagen i sør og i øst.

- Men bortsett fra det blir det en god del sol på Østlandet og Sørlandet, og det blir mye fint vær torsdag, selv om det kommer et nedbørsområde inn over Agder og Østlandet torsdag ettermiddag.

— Temperaturmessig kommer vi kanskje opp i 15 grader i Oslo midt på dagen onsdag og torsdag, og det er vel omtrent der makstemperaturen vil ligge ellers for Østlandet og Sørlandet også, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk Institutt.

Verre torsdag

På Vestlandet opp mot Stadt blir det stort sett frisk bris og noen byger i dag og i morgen, før vinden altså øker torsdag ettermiddag, opp til stiv eller sterk kuling i Rogaland og Hordaland og liten storm i Sogn og Fjordane.

- Vinden blir sterkere jo lenger nord man kommer, og det vil regne fra torsdag ettermiddag, sier vakthavende meteorolog ved værvarslingen for Vestlandet og Midt-Norge, Anne-Mette Olsen.

Temperaturene vil ligge på mellom 7 og 10 grader, muligens opp mot 12 grader i Bergen.

I Midt-Norge ventes det opp i liten kuling, periodevis stiv kuling på lysten, og det er altså torsdag ettermiddag vinden øker på her også.

— Det blir byger frem til torsdag ettermiddag, så regn fra torsdag kveld, og det kan komme opp i liten storm ute på kysten, sier Olsen.

Regn og kuling i nord

I den nordligste landsdelen meldes det om frisk bris og liten kuling på kysten, enkelte regnbyger onsdag og torsdag.

— På kysten av Helgeland kommer vinden opp i periodevis stiv og sterk kuling, og det blir økende nedbør torsdag. Troms og Finnmark får skiftende bris, litt regn onsdag, men for det meste oppholdsvær torsdag. I Finnmark blir det perioder med regn både i dag og i morgen, og det vil blåse opp i liten kuling, med stiv kuling på kysten, sier meteorolog Ola Mellem.