Fem isbjørndrap siste førti år

Siden 1971 har fem mennesker mistet livet etter å ha blitt angrepet av isbjørn på Svalbard.

En britisk statsborger ble fredag morgen drept da en gruppe turister ble angrepet av isbjørn ved Von Postbreen utenfor Longyearbyen. Fire unge menn ble skadet.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag opplyste Sysselmannen på Svalbard at den drepte var en 17 år gammel gutt fra Storbritannia, som var med i en gruppe fra British School of Exploring Society. To av de skadede er to gutter på 16 og 17 år som også var deltakere, mens de to andre er to menn på 27 og 29 år, som er ledere for gruppen. Det skriver NTB.

Angrepet skjedde ved 7-tiden i morges, i teltleiren det britiske følget hadde satt opp nær Von Postbreen i Tempelfjorden rundt 40 km fra Longyearbyen (se kart). Sysselmannen hadde fredag ettermiddag ikke full oversikt over hendelsesforløpet. Men ingenting tyder på at alle de fem som ble angrepet oppholdt seg i samme telt, skriver NTB.

– Bjørnen angrep da folk fremdeles var i teltene sine. Det ble jo mye støy og bråk, så flere kom til da de hørte noe skje, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard.

Til sammen skal det ha vært fire telt i leiren. Gruppen skal ha satt opp snublebluss som sikkerhetstiltak rundt teltene, men de skal ikke hatt med seg hund.

Første isbjørndrap siden 1995

Dette er det første isbjørndrapet siden 1995, da en erfaren sjømann fra Tromsø ble drept og en svensk mann ble skadet i angrep av isbjørn på Kiepertøya i slutten av august. De to var ubevæpnet da bjørnen angrep. Tidligere samme år, 30. mars, ble en 22 år gammel kvinne fra Oslo drept av isbjørn under en tur til Platåfjellet i Longyearbyen sammen med en venninne. De to var ikke bevæpnet.

Før dette må man tilbake til 1977 for å finne forrige isbjørnangrep. Da ble en østerriksk student drept av isbjørn under klatring ved Magdalenefjorden nordvest på Spitsbergen.

I 1971 ble en meteorologassistent drept av isbjørn på Bjørnøya.

Sysselmannen har ikke oversikt over isbjørndrap før 1971.

Varslet angrepet selv

— Det var følget selv som ringte oss med satellittelefon. Vi sendte ut et helikopter med helsepersonell, som ankom stedet klokken 8.25, opplyser kommunikasjonsrådgiver Liv Asta Ødegaard hos Sysselmannen på Svalbard til NTB.

Isbjørnen som angrep britene, ble skutt og avlivet av følget. Den lå fortsatt midt i teltleiren da hjelpemannskapene ankom. De andre i følget hadde sørget for å gi de skadde førstehjelp mens de ventet på redningsmannskapene.

Sysselmannen jobbet fredag ettermiddag med varsling av pårørende i England. De har også tatt kontakt med organisasjonen som sto for ekspedisjonen for å avtale oppfølging videre.

Mobilisering ved UNN

De fire skadede personene får fredag behandling for skadene på Universitetssykehuset Nord-Norges avdeling i Longyearbyen (UNN Longyearbyen), skriver UNN i en pressemelding. De fire har moderate til alvorlige skader, inkludert hodeskader, men skal være utenfor livsfare.

Tidligere fredag ble to ambulansefly med ekstra personell, inkludert en nevrokirurg og en anestesilege, sendt fra UNN i Tromsø til Svalbard for å behandle de fire pasientene, som så vil bli fraktet tilbake til Tromsø i ambulanseflyene når de er stabile.

Flyene har også med sykepleiere, og er utstyrt med respirator, blod- og plasmaprodukter.

Ekstra personell er mobilisert ved sykehuset Tromsø. Flytiden mellom Tromsø og Longyearbyen er to timer, ifølge sykehuset.

- Uvanlig stort skadeomfang

Utmagring og liten tilgang til mat er den vanligste motivasjonen for isbjørner når de går til angrep på mennesker, forteller forsker ved Norsk Polarinstitutt, Jon Aars til VG Nett.

— Alle isbjørner er potensielt farlige, men det er en kraftig overvekt av utsultede og unge bjørner som angriper, sier Aas.

Han sier det er første gang han hører om et så stort skadeomfang.

— Det er vanskelig for meg å si akkurat hva som har skjedd, men det er veldig sjeldent at en isbjørn rekker å gjøre så stor skade før den blir skutt, sier Aas.

En isbjørn på Svalbard, fotografert i fjor sommer. Bjørnen har ingenting med isbjørnen som drepte en britisk turist fredag. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX