Norge

- Vi burde heller hatt flere kolonihager

Økonomiprofessor Erling Røed Larsen mener kolonihagene burde jevnes med jorden og erstattes av boligblokker for å hjelpe til på boligmangelen. Det fnyser kolonistene av.

Mette, Ole-Martin og barnebarnet Petter brukte 1. mai til å klargjøre hytta i Hjemmets Kolonihage til sommeren, men fnyser av at det bare er rikinger som har kolonihage. Foto: Morten Uglum

 • Marita E. Valvik

På en litt sur 1. mai-dag er det nesten tomt i Hjemmets kolonihage når Aftenposten besøker den. Kolonihagen ligger på Bjølsen, sentralt i Oslo, og huser 109 såkalte parseller — altså små hageflekker med tilhørende små hytter.

Noen er imidlertid ute. Mette, Ole-Martin og barnebarnet Petter har tatt turen for å klargjøre hytta til en ny sesong.

De reagerer sterkt på professor Erling Røed Larsens forslag om å bygge boligblokker i kolonihagene, slik han foreslår i Aftenpostens økonomimagasin t orsdag.

— Vi skjønner jo at det er en problemstilling, men jeg tror man må ha vært her og kanskje bodd her en stund for se hvor verdifullt det er med en kolonihage. Det er helsebringende for de som er her, sier Mette, som ikke vil ha etternavnet i avisen.

Sykler til hytta

Larsen hevder i sin kommentar at hytter passer bedre på fjellet og ved sjøen. Det blåser Ole-Martin av.

Les også

Boligprisene fortsetter å stige etter kort pustepause

— Så tar rikfolket bilene sine og kjører av gårde til fjell og sjø, mens vi tar sykkelen eller bussen til vår hytte. Det burde heller vært flere kolonihager, sier han og fortsetter:

Les også

- Kolonihagene er usolidariske

— I Danmark er det et krav at det må etableres en parsell eller kolonihage når det bygges nye boliger, sier Ole-Martin og peker over hekken der det bor en eldre dame.- Hun lever for å være her om sommeren, det er helt fantastisk, sier han.

Ole-Martin forteller at de selv bor i blokk på Briskeby i Oslo og har hatt kolonihage i 14 år. Hver sommer flytter de ut hit og er været bra, blir de her i fire måneder.

Det er flere ting i kommentaren til Larsen kolonistene fnyser av. En av påstandene som Mette må gjenta flere ganger, er Larsens påstand om at det neppe er de fattige som eier kolonihagene, og at kolonihagene er usolidariske.

Makspris på hytta

— Jeg skjønner ikke hvor han har det fra at det bare er millionærer her, sier hun og rister på hodet, mens Ole-Martin skyter inn:

— Folk som skal ha hytte her må bo i blokk. Vi har makspris på hyttene på 270.000 og de fleste selges for 100–150.000. Det er noe helt annet enn rikingene betaler for tilsvarende hytte på Lindøya, sier han med referanse til de små hyttene innerst i Oslofjorden som omsettes privat for 3–5 millioner kroner.

Han tror det er viktig med slike grønne lunger i en storby og inviterer gjerne folk til å bruke kolonihagene som park.

— Her er det bare å komme. Vi har satt opp benker og bli bare glade når barnevognene tar turen gjennom hagen vår, sier han.

Sparte til byleilighet

At det nettopp er barnefamiliene som sliter med å etablere seg i byen, ser han og sier ironisk:

— Jeg synes selvfølgelig fryktelig synd på de unge som ikke får bo på Grünerløkka. De synes jo til og med at det er forferdelig langt til Bjerke. Jeg var 50 år da jeg flyttet til byen og da hadde jeg gnikket og spart i mange år, sier han.

— Men det er ingen tvil om at vi er heldige, vi som har fått tak i en liten hytte i byen, smiler han fornøyd mens vi rusler ut av den lille porten i kolonihagen.

Les mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Bolig

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  «Riv slottet! Pløy opp botanisk hage! Bygg høyere! Tettere!»

 2. BOLIG

  Snart våkner hagekoloniene igjen: – Det er som å trå inn i en annen verden

 3. DEBATT

  Kort sagt, torsdag 2. mai

 4. OSLOBY

  Kolonihagene i Oslo: De trange bakgårders tid var forbi, nå skulle arbeidere få det sunnere, lysere og luftigere

 5. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 7. mai

 6. A-MAGASINET

  Gerd-Liv Valla lever på grøt. Og ugress.