Norge

Franskmann straffet for konas pirat-nedlastinger

Eieren av netttilkoblingen skal straffes, ifølge ny fransk piratlov.

Mannen sto som eier av nettilkoblingen, og dermed er han også ansvarlig for all ulovlig nedlasting via den, mener en fransk domsstol. Foto: Lund Joacim

 • Hardware.no
 • Niklas Plikk

En franskmann måtte nylig betale en bot for at kona hans ulovlig lastet ned to sanger av popartisten Rihanna. Grunnen? Fordi internettabonnementet står i hans navn, og han er dermed ansvarlig for hva det blir brukt til.

Prinsippsak

Den 40-årige Alain Prevost endte opp med å bli illagt et forelegg på 150 euro, eller omtrent 1100 kroner, halvparten av det aktoratet opprinnelig hadde lagt ned påstand om, melder BBC.

Prevost mente dette var urettferdig at han som ikke hadde gjort noe galt skulle få en bot, mens kona hans gikk fri.

Prevost og kona skal ha vært midt i et skillsmisseoppgjør, og han var ikke veldig klar for å betale bøtene hennes i tillegg. Hun innrømte å ha lastet ned filene, og det hele så ut som en enkel sak i Provosts øyne. Slik ble det imidlertid ikke.

Kona innrømte å ha lastet ned

Han sendte en e-post til Hadopi, et fransk antipirat-organ, og ba dem heller ta kontakt med kona hans, som hadde innrømmet å laste ned filene.

Les også

Må betale 4 millioner kr for 30 nedlastede låter

Han valgte så å si opp internettabonnementet sitt. Problemet var imidlertid at Hadopi kontaktet Prevost via e-post, som han nå ikke lenger kunne motta. Siden det nå virket som han ignorerte beskjedene deres, ble han innkalt til høring ved nærmeste politistasjon.Her gikk han nok en gang igjennom hva som hadde skjedd, og hvordan han var en uskyldig part i saken. Han fikk redusert den opprinnelige boten fra 300 til 150 euro, men fikk likevel beskjed om at han sto ansvarlig for hva internettoppkoblingen i huset ble brukt til.

Omstridt piratlov

Alain Prevost er den første til å bli bøtelagt under den fransk piratloven, Hadopi (Haute Autorité pour la diffusion des œuvres et la protection des droits sur internet). Loven baserer seg på å sende ut tre advarsler til lovbrytere, slik at de får tid til å slutte med den ulovlige nedlastingen før de eventuelt blir straffet.

I tillegg til Prevost har Hadopi 14 andre lovbrytere i sikte, som vil bli bøtelagt på opptil 1500 euro (eller rundt 11.000 norske kroner).

Debatt: Hva synes du om avgjørelsen? Er det riktig at den som betaler internettregningen er ansvarlig for alt som skjer på nettet, eller er det den som laster ned som gjør noe galt? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Les også (hos Hardware.no):

 • Google sensurerer «thepiratebay»
 • Streaming stanser piratkopiering
 • Britene laster ned like mye som før
 1. Les også

  Nå satser Hollywood- studio på filmnedlasting

 2. Les også

  Fra Windows 3.1 til Windows 8 

 3. Les også

  Verdt å oppgradere til iPhone 5?

Relevante artikler

 1. DIGITAL

  Dansk advokatfirma sender «trusselbrev» til norske nettbrukere

 2. NORGE

  Nettleverandører pålagt å utlevere navnene på over 21.000 nordmenn som har delt filer

 3. NORGE

  Gikk amok med øks i halv time mot bil, motorsykkel og leilighet. Gjorde skader for 290.000, men slipper å sone.

 4. FOTBALL

  Rosenborg må punge ut etter Zenit-møte

 5. FOTBALL

  Ble beskyldt for å hjelpe storklubbene med å jukse. Nå slår FIFA kraftig tilbake.

 6. BIL

  Kjøring på rødt lys, manglende bilbelte og kjøring i kollektivfelt. Så mye koster det deg å bryte de ulike trafikkreglene.