Norge

Oslo er dyrest i Skandinavia

En leilighet koster nå over dobbelt så mye i Oslo som i København. For seks år siden var prisen den samme.

Denne leiligheten på 80 kvm på Torshov i Oslo ble i oktober solgt for 4,7 millioner kr. Foto: EIENDOMSMEGLER 1

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Denne leiligheten på 80 kvm på Vesterbro i København har en prisantydning på 2,25 mill. kr, men er foreløpig ikke solgt Foto: NYBOLIG

Denne leiligheten på 84 kvm på Södermalm i Stockholm ble i mai solgt for 4 mill. kr. Foto: FASTIGHETSFÖRMEDLING

Etter å ha fulgt hverandre i mange år, har leilighetsprisene i de skandinaviske hovedstedene utviklet seg helt forskjellig etter 2007. I Oslo koster en leilighet nå nesten 53 000 kroner pr. kvadratmeter, ifølge SSB.

- Den spesielle situasjonen for Oslo skyldes Norges gode økonomi, høye befolkningsvekst og høye sentraliseringsgrad sammenlignet med Sverige og Danmark, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Oslo vil beholde plassen som Skandinavias dyreste hovedstad, mener Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Siden utgangen av 2007 har prisene på leiligheter steget med 40 prosent i Oslo og 6 prosent i Stockholm. I København har prisene falt med rundt 16 prosent.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror på boligprisfall i Oslo.

Utviklingen de siste 5-6 årene gjør at Oslo nå er den klart dyreste hovedstaden i Skandinavia å etablere seg i, viser tall Aftenposten har innhentet i samarbeid med Swedbank First Securities.I Oslo er snittprisen pr. kvadratmeter 52 800 kroner. Sentralt i Stockholm er den 38 200, mens den sentralt i København er 23 100 kroner pr. kvm.

- Danmark har hatt en økonomisk utvikling som er motsatt av Norges. I tillegg var København preget av overbygging før boligkrakket kom, noe som er med på å forverre fallet, sier Øye.

Frislipp i Norge

Han peker på at også Sverige ble betydelig hardere rammet av den økonomiske krisen enn Norge.

- Svenskene har høy arbeidsledighet og i tillegg mindre innvandring enn Norge. Da blir presset på boligprisene lavere. I Stockholm er prisene fallende, sier Øye.

Norges befolkning vokste med 1,3 prosent i fjor. I Sverige var veksten på 0,7 prosent, mens antallet dansker bare vokste med 0,4 prosent, viser tall fra OECD.

Øye mener det norske markedet er mer utsatt for spekulasjon, og at flere nordmenn enn svensker og dansker kjøper boliger kun for å drive med utleie.

- I Stockholm er leiemarkedet regulert. Fordi det er et stort innslag av borettslag, kan man ikke leie ut til hvem man vil. Noe av det samme finnes i Danmark, mens det norske systemet er mye mer frisluppet, sier han.

Harald Magnus Andreassen er sjeføkonom i meglerhuset Swedbank First Securities. Han mener de enorme forskjellene i kvadratmeterpriser mellom Oslo og København ikke alene kan forklares med fundamentale økonomiske størrelser som lønnsvekst, innvandring, sentralisering og lav boligutbygging. Han tror norske boligpriser også er drevet opp av altfor stor fremtidsoptimisme.

- Det er vrient å forklare hvorfor prisene i Oslo er det dobbelte av prisene i København. Jeg tror en del av denne forskjellen skyldes forventninger her hjemme om at prisene bare vil vokse inn i himmelen, sier Andreassen.

Ville kjøpt i Køben

En fersk Eiendomsmegler 1-undersøkelse viser at 61 prosent av oss forventer at boligprisene vil stige det neste året. Det samme tror Statistisk sentralbyrå. De anslår at boligprisene i Norge vil øke med 7,2 prosent i 2013.

- Mange mener det er viktig at barna kommer seg inn på boligmarkedet så fort som mulig. Denne holdningen finnes nok ikke i København i dag. Der har alle fått en påminnelse om at også boliginvestering er en usikker business, sier Andreassen.

Han mener det er en åpenbar risiko for at boligprisene i Norge en dag vil falle.

- Prisene er så høye at boligbyggingen vil øke kraftig. Det kan bygges mye mer i Oslo — også ganske nært sentrum. Jeg venter at bankene etter hvert blir mer tilbakeholdne med å gi boliglån. En dag kan renten stige, og det er slett ikke sikkert at norsk økonomi alltid har så flaks som de siste årene, sier Andreassen.

Om han skulle investere i eiendom, ville sjeføkonomen heller kjøpt i København enn i Oslo.

- Risikoen for et stort fall er definitivt mye større her hjemme. Jeg tror det mest sannsynlige er at de norske prisene vil flate ut og etter hvert begynne å synke, sier Andreassen.

Øye i Prognosesenteret tror sjansene for et fall i norske boligpriser på kort sikt er økende, men at ingen av de andre hovedstedene vil være i nærheten av å få Oslo-priser på lang sikt.

- Norges tetplass er ikke truet på lengre sikt. Vår virkelighet blir mer og mer ekstrem sammenlignet med resten av Europas, sier Øye.

 1. Les også

  Tror på klasseskille i boligmarkedet

 2. Les også

  - Kjøp bolig før nyttår

 3. Les også

  Kjøp bolig - få med oppholdstillatelse

2111boligpris.ai

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Boligprisene har økt tre ganger så mye som leieprisene

 2. OSLOBY

  Grünerløkka: Ingen kom på visning

 3. ØKONOMI

  Ekspertene ser ingen tegn til utflating i boligprisene

 4. BOLIG

  Bør du selge boligen før du kjøper? Ja, mener ekspert

 5. BOLIG

  Hvordan vil boligmarkedet utvikle seg? Dette tror ekspertene.

 6. OSLOBY

  Slik sikret Pernille Lycke (27) seg ny leilighet til 15 prosent under markedspris