To småbarn kidnappet på Hadeland

Maskerte menn med tåregass bortførte tirsdag en ettåring og en treåring på Hadeland i Oppland.

Politiet har satt opp vegsperringer i håp om å få stoppet kidnapperne som tok to barn tirsdag formiddag. Her en poitisperring fra riksvei 4 i Nittedal i Akershus.

Har du tips om saken? Send Aftenposten.no en e-post på 2286@aftenposten.no eller send SMS/MMS til 2286. Ring oss på 02286.

SISTE:

Les også

To menn pågrepet for kidnapping - barna er ikke funnet

Utstyrt med elektrosjokkvåpen og pepperspray stormet to maskerte menn inn og kidnappet to barn under samvær med en av foreldrene på Brandbu tirsdag formiddag.

Samværet ble gjennomført under oppsyn av barnevernet.

Barna skal være ett og tre år gamle. Begge to skal være jenter.

Kidnappingen skal ha skjedd i Brandbu på Hadeland klokken 10.30 tirsdag formiddag. Politiet ber om tips fra publikum på hele østlandsområdet.

Svenskregistrert bil

— Vi jakter på en svenskregisrert blå Saab sedan med registreringsnummer BJS169, sier operasjonsleder Pål Andersen i Vestoppland politidistrikt til Aftenposten.no.

Bilen skal være en blå Saab 1999-modell av typen 9-5.

Politiet har satt opp sperringer ved utfartsveiene og alle grensestasjoner både inn og ut av landet. Politiets nabodistrikter, tollvesen og sentrale politimyndighter er varslet. Politihelikopteret er ute av drift og ikke i bruk under aksjonen.

— Vi har ikke opplysninger om at bilen er stjålet, og vi sjekker med eier av bilen nå. Men det er godt mulig at bilen kan være hensatt, sier påtaleleder Linn Hilde Fosso ved Vestoppland politidistrikt til Aftenposten.no.

Det er ikke noe kjent signalement på de to kidnapperne.

- Snakket kidnapperne, norsk, svensk eller gebrokkent?

— Det har jeg ikke informasjon om nå, sier Fosso.

Barnas mor har status som fornærmet i saken, og er i avhør sammen med personalet fra barnevernstjenesten og andre vitner.

Fra Irak

Moren hadde samvær av barna under påsyn av personell fra barnevernstjenesten. Det skal ikke ha væt brukt skarpe våpen under hendelsen, ifølge politiet.

— Helsetjenesten tar nå hånd om personalet fra barnevernstjenesten, sier Andersen.

Barnas etnisitet er ukjent, men mor er fra Irak. Barnas far var ikke tilstede under samværet. Barnas mor skal være bosatt i Vestoppland og barnefaren i Østfold.

— Jeg kan ikke på nåværende tidspunkt svare på om barnas far er informert om hendelsen, sier Fosso.

- Vi vet ingenting

— Vi har bare sett dette på nettet, så vi vet ingenting. Vi vet ikke hva det gjelder eller hvem det gjelder, sier Astrid Kvernberg, leder for barnevernstjenesten i Gran kommune.

- Vi dere foreta dere noe nå?

— Ikke i utgangspunktet. Vi får se hva politiet ber oss om.

Politiet fikk melding om kidnappingen klokken 10.31 tirsdag formiddag.

Samvær hos frivillighetssentralen

Samværet fant sted i lokalene til Gran frivillighetssentral på Brandbu. Det bekrefter Irene Thoresen ved sentralen.

— Barnevernstjenesten leide lokalene av oss. Vi så ikke selve hendelsen selv, for vi satt i et møte akkurat da. Vi ble varslet da det skjedde, sier Thorsen.

Hun sier at de ansatte ved frivillighetssentralen er preget av det som hendte.

— Det er helt utrolig at sånn kan skje. Dette er jo folk vi har hilst på og prata med. Dette er jo ille, særlig med tanke på ungene, sier Thorsen.