Ber om støtte

Med opprettelsen av Wikimedia Norge skal det satses mer på de norske utgavene av dugnadsleksikonet Wikipedia.

  1. juni ble Wikimedia Norge stiftet. Wikimedia har som mål å skape støtte til prosjekter fra Wikipedia Foundation med nasjonal betydning.

— Formålet er å støtte norske Wikipedia og søsterprosjektene. Vi fant ut at det kan være greit med en norsk organisasjon slik at det er noen å forholde seg til i Norge. På den måten blir det lettere blant annet å få organisasjonsstøtte, og nå frem med betingelser knyttet til stoffet, sier styreleder i Wikimedia Norge, Hans Rosbach til Forbruker.no.

Han forteller at Wikimedia skal være en medlemsorganisasjon som skal ivareta og støtte Wikipedia og andre wiki-prosjekter og at nærmere 100 nordmenn meldte interesse for å være med i organisasjonen allerede før den ble stiftet.

Les flere ting Wikimedia Norge skal gjøre i organisasjonens vedtekter her.

Tre språk

Både Wikipedia på bokmål, nynorsk og samisk vil bli enda bedre med litt støtte, mener initiativtagerne.

Også andre Wikimedia-tjenester som Wikinytt, Wikiqoute og Wikibooks skal styrkes.

Den ferske organisasjonen er ikke helt på plass ennå.

— For øyeblikket er vi midt i prosessen med å få godkjent vedtekter. I neste uke er vi forhåpentligvis i gang med registrering i Brønnøysund, og deretter åpner vi for påmelding av medlemmer og den obligatoriske frierirunden til firmaer, andre organisasjoner og statlige aktører, skriver styremedlem John Erling Blad i en e-post adressert til media.

Kontingenten er fastsatt til 200 kroner. For studenter, arbeidsledige, skoleelever og trygdede vil den være halvparten.

Kvinner

Ranveig Thattai, som Forbruker.no skrev om tidligere i år, da hun fikk 50.000 kroner i stipend til å skrive artikler i den nynorske versjonen av Wikipedia, er et av de ni styremedlemmene. Styret består av ivrige Wikipedia-bidragsytere, og hele fire av dem er kvinner.

Konkurranse

  1. juni ble den første artikkelkonkurransen startet på norske Wikipedia. Konkurransen, som avsluttes 15. november, skal bedømmes av en jury ledet av vitenskapsmannen Eirik Newth. Vinnerne belønnes med "hyggelige premier" av "gavmilde bidragsytere og eksterne givere."
Hans Rosbach ble valgt til styreleder under møtet der Wikimedia Norge ble stiftet. Foto: Eirik Newth/Creative Commons