Linser til en billig penge

Du kan spare 1400 kroner i året på å kjøpe kontaktlinser på riktig sted. Nettbutikkene er som regel aller billigst.

44 prosent av norske linsebrukere bruker dagslinser. Da slipper de å rense dem selv.

Kjøper du kontaktlinser i den dyreste butikken, må du ut med mange hundrelapper ekstra, viser Forbruker. nos pristest. Blant butikkene som er med i undersøkelsen, finner du den laveste prisen hos nettbutikkene.

Dagslinsen Focus Dailies koster 1235 kroner i halvåret hos nettbutikken YourLenses.no, og hos amerikanske VisionDirect.com, inkludert moms og fraktkostnader. Har du linseabonnement hos Brilleland på den samme kontaktlinsen, må du betale 1927 kroner i halvåret. Tilsammen blir det nærmere 1400 kroner mer i året.

Linseabonnement.

Trond Lie Jensen, salgssjef i Brilleland, forklarer at abonnementet inkluderer forsendelse av linsene, gratis synskontroller, rabatt på briller, og gratis reservelinser. Uten abonnement er linsene billigere, men det fikk vi ikke vite da vi ringte som kunde på telefon.— Jeg beklager at dere ikke fikk vite om det alternativet. Hvis du kun kjøper kontaktlinser, skal prisene våre være blant de laveste, sier Lie Jensen. Han mener likevel linseabonnementet deres er et godt alternativ.- Med abonnement får du flere servicetjenester med på kjøpet. Alle bør jo gå til regelmessig synskontroll, og det er med i prisen. Hvis månedslinsen din blir ødelagt, får du ny gratis, sier Lie Jensen.

Prisgaranti.

Anders Holmstedt, mediesjef i YourLenses, som kommer godt ut i testen, sier de har en prisgaranti om å være billigst. - Kunder som finner billigere linser andre steder, skal få linsene like billig hos oss. Det er imidlertid litt problematisk med amerikanske selskaper, på grunn av moms- og tollkostnader, sier Holmstedt. Selskapet har et stort lager og kan kjøpe inn store volumer til lavere pris, forklarer han. - Dermed kan vi også senke prisen kundene betaler. Vi markedsfører oss dessuten bare på Internett, hvor vi vet at vi får igjen enhver mediekrone, forteller Holmstedt. De siste få årene har flere nettbaserte linsebutikker dukket opp. Holmstedt sier de ikke merker så mye til konkurransen, fordi både linsebruken og e-handelen vokser.- Vi har økt salget for hvert år siden vi startet opp for tre-fire år siden. Vi hadde kanskje økt enda mer uten konkurrenter, men jeg tror flere alternativer først og fremst er bra for konkurransen, sier Holmstedt.

Komplikasjoner.

11 prosent av den norske befolkning bruker kontaktlinser, viser en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på oppdrag for Norges Optikerforbund. Førstelektor Magne Helland ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud sier det ikke er noe i veien for å kjøpe linsene på Internett, så lenge linsebrukere forsikrer seg om at egen øyehelse blir ivaretatt, og linsetilpasserens råd og anbefalinger følges opp.- Linsebrukere må være sikre på at linsene de kjøper er tilpasset deres øyne. Det vil si at de må ha en oppdatert anbefaling fra en autorisert optiker. Selv om dagens linser er gode, er det mulig å pådra seg komplikasjoner ved linsebruk som man ikke nødvendigvis legger merke til selv, sier Helland. 44 prosent av norske linsebrukere bruker endagslinser. Det er mer enn dobbelt så mange som i Sverige og flere andre land.- Det kommer nok av at nordmenn generelt har en høy levestandard, og har råd til dagslinser, som er dyrere enn månedslinser. Endagslinser gir den fordelen at du setter på en ny, steril linse hver dag, og slipper å rense linsene selv. Døgnlinser er forbundet med andre fordeler - du slipper blant annet å ta dem ut hver natt, sier Helland.

Kanskje dyrt, men praktisk

Anette Ekren har brukt kontaktlinser i mange år. Hun har fortsatt en avtale hos optikeren som holdt til i nærheten av der hun bodde for tre år siden. - Jeg bodde på Majorstuen før og gikk til Brilleland, som var den nærmeste linseforhandleren. Etter det har jeg fortsatt å gå dit. Jeg bruker toukers linser og får dem tilsendt i posten. Det er lettvint og fungerer greit, sier Ekren.

Ikke undersøkt.

Om hun har en billig avtale eller ikke, har hun derimot ingen anelse om.- Jeg har sett annonser for billigere linser og tenkt på å undersøke det, men så er det ikke blitt noe av. Jeg er heller ikke så ofte på Internett, så jeg tror det vil ta tid for meg å lete der, sier hun.

Kalles inn.

Hun synes også det er praktisk å ha en avtale som gjør at hun automatisk blir innkalt til synskontroll to ganger i året.- Jeg betaler 298 kroner i måneden for abonnement på linser som inkluderer synskontroller. Det blir 3500 kroner i året, så det er jo litt penger. Det bare virker ikke så mye, siden jeg betaler pr. måned, smiler Ekren. - Men da får jeg linsene rett i posten, og slipper å passe på å bestille synstime selv.

Anette Ekren har brukt kontaktlinser i mange år, og kjøper linser på samme sted som for flere år siden.