Blir norsk - må betale 120 000 kr.

Kombinertutøveren Jan Schmid har deltatt i to OL og to VM for Sveits. Nå melder han overgang til Norge og må betale 120 000 kroner.

Jan Schmid kan smile. Nå går det mot start for Norge i verdenscupen i kombinert.
  • Forf>
  • <forf>mette Bugge <

I Det internasjonale skiforbundet (FIS) er det første gang de har hørt om en overgangssum i ski. Men for Schmid er det ingen spøk. Selv om han har bodd i Norge hele livet, og snakker kav trøndersk, har hatt inntil for en måned siden hatt kun sveitsisk pass. Det skyldes at begge foreldrene er fra Sveits. Da han ville bytte pass, startet papirmøllen og tautrekkingen.— Jeg begynner å bli lei av saken. Den har pågått siden mai, sier Schmid. Han hadde håpet at overgangen skulle bli smidigere.- Hvis jeg ikke hadde gjort noe med saken før jeg blir 23 år i november, ville det blitt svært vanskelig å bytte statsborgerskap, sier utøveren fra Granåsen skiteam.Han har vært hospitant på det norske B-landslaget i tre-fire år, og A-laget de to siste. Men han har reist til samlinger i Sveits og konkurrert for dem. Derfor var det tungt for Sveits at Schmid, deres beste utøver, signaliserte at han ville bytte statsborgerskap.

Fikk pengehjelp.

— Sveitserne ville ha kompensasjon. Det ble helt nødvendig å skaffe pengene. Jeg hadde ikke klart det uten våre to sponsorer, sier han. Schmid har også bidratt med noen tusenlapper av egen lomme, men som student i Trondheim har han ikke veldig mye å ta av.Fristen for å sende inn papirene er 31. oktober. - På FIS-kontoret var de veldig overrasket og fortalte at dette var noe nytt. Saken skal behandles i høstmøtet til FIS Council 17. november.Landslagssjef Bård Jørgen Elden gleder seg til å kunne ha med Schmid fullt og helt. Han har heller aldri hørt om at noen her betalt penger for å bytte landslag.- Hvis Jan ikke hadde betalt, hadde alternativet vært karantene i ett år.Kombinertlandslaget står på farten til snøsamling i Sverige. Jan Schmid skal være med.

Mer å gå på.

— Jeg har kjent Jan i en god del år, og sett ham som sveitsisk løper. Han har hevdet seg bra, og vært blant de ti i renn i verdenscupen. Han har hatt stor fremgang i sommerMamma Ruth Schmid, som er leder av kombinertkomiteen i Norges Skiforbund, får nå en sønn som går for Norge, og en for Sveits.- Lillebror Tommi, som allerede har deltatt i junior-VM, skal fortsatt konkurrere for Sveits. Han er 16 år, og føler seg ikke moden nok til å ta en slik avgjørelse.