Oslo Pride: Ingen pride-parade i Oslo før tidligst etter sommerferien

Markeringen mandag avlyses etter snuoperasjon fra politiet. – Jeg kan forstå at politiet får kritikk, sier lederen for Oslo Pride.

Leder Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride møtte pressen mandag kveld.

Det blir ingen Pride-parade før sommeren er over. Det sier leder Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride.

Hun møtte pressen i Oslo sentrum mandag kveld.

– Lei meg

Bakteppet er at Pride-paraden lørdag ble avlyst etter terroren i Oslo natt til lørdag, etter anbefaling fra politiet. Søndag ga imidlertid politiet grønt lys til en markering på Rådhusplassen mandag. Mandag snudde de på hælen.

– Jeg er veldig lei meg for at vi ikke kan arrangere markeringen, sier Haugsevje.

– Sammenlignet med 22. juli

Politiet forklarer det med at arrangementet ble større enn det som først ble skissert. Dette benekter Haugsevje.

– Flere sammenlignet det med rosetog og markeringen etter 22. juli. Det var helt klart fra vår side at det var snakk om en større markering, sier hun.

Flere har vært kritiske til at politiet sa ja i utgangspunktet. Blant annet leder av Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan, overfor VG.

– Jeg kan forstå at politiet får kritikk når vi først må avlyse én gang, og så sier de at vi kan gjøre det, og så må vi avlyse igjen. Men jeg har full tillit til politiets anbefalinger, sier Haugsevje.

Har ikke snakket med PST

Politiet gir bare råd, har de vært tydelige på helt siden lørdag. Det er arrangøren selv som må ta beslutningen om å avlyse. Aftenposten spurte Haugsevje om hva hun synes om at politiet gir arrangøren ansvaret.

– Noen ganger er det deilig at andre tar beslutningen for seg, men denne gangen følger vi politiets råd, svarer hun.

– Politiet viser til PST sine vurderinger når de anbefaler å avlyse. Har dere snakket med PST i dag?

– Vi har ikke snakket med PST i dag.

Haugsevje understreker at Oslo Pride har hatt en god og tett dialog med politiet.

– En del av fiendebildet

Martin Strand er enhetsleder i politiet. Han sa mandag at det søndag ble fortalt at det skulle være et mindre arrangement. Det så det først mandag at det ikke ble, ifølge Strand.

Videre fulgte politidirektør Benedicte Bjørndal opp i en pressemelding:

«På bakgrunn av informasjon fra PST og at det skeive miljøet er en del av fiendebildet til ekstreme islamister, er politiets klare anbefaling at kveldens Pride-arrangement i Oslo utsettes, og at eventuelt andre Pride-arrangement andre steder i landet, blir vurdert utsatt inntil videre.»

– Hvilken type markering ønsker vi?

Stian Lid på Oslo Met har forsket på terrorsikring og ekstremisme. Han forstår politiets anbefaling.

– Vi vet ikke om PST har fått ny informasjon i løpet av dagen. Men de kunne forutsett størrelsen. Retretten tror jeg også politiet opplever som uheldig og uønskelig.

– Kunne de gjort mer for å sikre arrangementet? Heimevernet, for eksempel?

– Hvilken type markering ønsker vi? Jeg har selv vært vitne til markeringer foran Stortinget med proisraelske demonstranter, hvor politiet står og beskytter dem for motdemonstranter. Jeg tror ikke det ble oppfattet som en verdig demonstrasjon.

– Det er en grunnlovsfestet rett å samle seg for markeringer. Politiet anbefaler at Pride-markeringer landet over avlyses. Hva tenker du om det?

– Jeg har ingen mistanker om at PST og Politiet ønsker å begrense befolkningens rett til å ytre seg og møtes. Det setter de høyt, og de mobiliserer ressurser for at folk skal få den muligheten. De er ikke snakk om motvilje mot å stille opp.