Norge

Ny fregatt ruster

De fem fregattene fra Spania koster Forsvaret 21 milliarder kroner.

Verftet i Spania beskyldes for dårlig arbeid med milliardfartøyet.

Forsvarets nye fregatt KNM «Fridtjof Nansen» har begynt å ruste bare en måned etter at skipet kom til Norge. Det har lagt seg striper med rust nedover skutesiden bare en måned etter at skipet ankom Norge, skriver Forsvarets Forum.

– Det er dårlig arbeid som er årsaken til problemene. Forsvaret bør ta dette opp med skipsverftet, sier overingeniør for korrosjon og maling i Det Norske Veritas, Birgith Skei.

Hun mener det burde tatt et par år før rustflekker ble synlige på et nytt marinefartøy.

To års garanti

Informasjonsansvarlig i Forsvaret, Bitgitte Frisch, sier at skipet må inn på verksted for å få rettet opp større feil som er gjort underveis. Forsvaret har 24 måneders garanti på fregatten. KNM «Fridtjof Nansen» skal til Spania for justeringer tre ganger i løpet av denne perioden.

Prosjektleder for de nye fregattene, kommandør Per Erik Gøransson, tar imidlertid ikke rustflekkene så tungt.

– Dette er ikke noe vi liker, men det er et mindre problem. Vi kunne fått mye verre problemer, sier han til NRK.

Han sier at årsaken til rustingen kan være at verftet ikke har fulgt de malingsrutiner det skulle eller at det er gjort et uheldig materialvalg.

Rettet kritikk

Gøranson har tidligere rettet kritikk mot arbeidet til det spanske verftet på flere punkter og sagt til Forsvarets Forum at Forsvaret vil stille strengere krav ved overlevering av den neste fregatten.

Det spanske verftet Navantia innrømmer ingen feil. Informasjonsdirektør Miguel Martinez Guerro sier at rust er helt normalt på skip som seiler i saltvann. Han sier at verftet kan garantere at «Fridtjof Nansen» ikke vil få korrosjonsproblemer.

Forsvaret har bestilt fem fregatter fra det spanske verftet Navantia til en total pris på 21 milliarder kroner.

Les også

  1. Norsk-spansk strid om 650 millioner

  2. Offiserer rømmer fra fregattene

  3. Fikk klem av dronningen

  4. Marinens fregatter - bom eller blink?