For sykehuslege Anders Dyreborg Nielsen (31) føles det som å løpe en maraton hver dag.
Uten å få restituert.
Fastlege Peter Christersson (42) har hatt 75 pasientkontakter på én dag.
Hvor lenge orker han det?
Sykepleier Tonje Henriksen Næss (35) skulle gjerne gitt de eldre på sykehjemmet en ordentlig jul.
Men tiden strekker ikke til.

En varslet krise

KALNES/STAVANGER/LØRENSKOG (Aftenposten): Klump i magen. Utilstrekkelighet. Ingen flere å ta av. Tre helsearbeidere forteller fra innsiden av et norsk helsevesen på bristepunktet.

Anders Dyreborg Nielsen (31) suser i høy fart gjennom gangene på sparkesykkel.

Han er lege i spesialisering ved Sykehuset Østfold og er på vakt i 14 timer denne mandagen. Han har akkurat gjort en hjerteundersøkelse på en pasient. Nå skal han skrive en dødsmelding et annet sted på sykehuset. Telefonen hans ringer hele tiden.

I rollen som sekundærvakt tar han imot henvendelser fra kolleger, sykepleiere på medisinsk overvåking og på andre avdelinger. Som den mest erfarne på indremedisinsk avdeling skal han i teorien se på alt og se over alt.

Utilstrekkelighet.

Slik beskriver Nielsen det han kjenner på nå. Han rekker knapt å spise Fjordland-middagen sin foran dataen før telefonen ringer igjen.

Hvorfor er han viktig i fortellingen om et nedstengt Norge? Fordi han står i frontlinjen i den norske helsetjenesten. Og der utkjempes det harde kamper nå.

Anders Dyreborg Nielsen (bak) svarer på vakttelefonen i akuttmottaket på Sykehuset Østfold. Siri Øverstad (i midten) er også lege.

Les hele saken med abonnement