Norsk Bollywood-stjerne frykter tortur

Drammensjenta Monica Bedi (29) dro til Bollywood og ble filmstjerne. Etter å ha blitt kjæreste med en mistenkt terrorist, sitter hun nå i et fengsel i Portugal og trygler om å få komme tilbake til Norge.

— Jeg ønsker å returnere til mine foreldre i Norge for å fortsette et trygt og fredfullt liv, skriver Monica Bedi i et brev til den indiske statsministeren.Hun sitter i fengsel i Portugal, mens hun venter på å bli utlevert sammen med sin kjæreste, den beryktede Abu Salem. Han er blant annet mistenkt for å stå bak Mumbai-bombene i 1993, som tok 256 menneskeliv og skadet ytterligere 713 mennesker, skriver Drammens Tidende.Monica Bedi kom til Norge da hun var et halvt år gammel. Foreldrene startet en bedrift i Drammen, og alt gikk tilsynelatende bra med den lille familien fra Punjab-regionen i India. Unge Monica var spesielt glad i klassisk indisk dans under oppveksten, og dyrket lidenskapen såpass at hun som 18-åring følte seg trygg nok til å prøve lykken i verdens største filmindustri: Bollywood i India.Hun var dyktig, og fikk spille i flere B-filmer. Og i 2001 fikk hun endelig et gjennombrudd i storfilmen "Jodi nr. 1". Mange hevder at hennes gjennombrudd ikke var tilfeldig, men et resultat av en mann hun møtte og forelsket seg i.

Sammen med mafiaboss

Abu Salem skal ikke bare ha vært en mistenkt terrorist, men også en av Bollywoods mafiaherrer og Monicas kjæreste. Indisk etterretningstjeneste hadde lenge vært på jakt etter Salem, og sommeren 2001 var både han og Monica sporløst forsvunnet. En intens jakt utspilte seg før de begge ble pågrepet i Lisboa et drøyt år senere, i september 2002. Begge ble dømt for dokumentforfalskning, og Monica måtte sitte to år i fengsel for forbrytelsen. Selv om soningstiden nå er over, sitter hun fortsatt i fengsel. Hvorfor? Fordi indiske myndigheter har begjært både henne og Abu Salem utlevert til India. Ettersom Portugal ikke har utleveringsavtale med India, var det et glimt av håp da den portugisiske retten avslo begjæringen i juli 2003. Håpet sluknet raskt da samme rettsinstans samme år sa ja til overleveringen. Monica anket avgjørelsen i mars i år, men det endte med samme resultat.

Amnesty advarer

Hun er redd for at hvis hun blir utlevert, vil tortur vente henne i hjemlandet. Myndighetene vil ha ut av henne opplysninger om Abu Salem. Dette blir bekreftet av en rapport avgitt av det portugisiske Amnesty International, som på det sterkeste advarer mot at begge blir utlevert.Hun har fortsatt en anke oppe i Portugals høyesterett, men det ser ikke særlig lyst ut. I et siste brev til den indiske statsministeren trygler hun nå om å få komme tilbake til sin familie i Norge. Hun hevder hun har ingenting å gjøre med Abu Salems angivelig kriminelle virksomheter.- Jeg har ingen i India. Jeg frykter for at det indiske samfunnet, som offentlig har dødstruet meg og som ikke tror på meg, vil kreve at jeg blir hengt, skriver hun til den indiske statsministeren.

Norsk advokat på saken

Broren hennes forteller til Aftenposten at familien her i Norge har hatt det svært tungt mens Monica har sittet fengslet i Portugal. - Det er fælt, rett og slett, sier Prem Kumar Bedi.I et fortvilet forsøk har han vært i kontakt med en norsk advokat som nå har tatt tak i saken.- Vi har vært i kontakt med advokaten hennes i Portugal og portugisiske myndigheter, men dette er en veldig komplisert sak ettersom hun ikke er norsk statsborger og hun har mistet sin tidligere oppholdstillatelse, sier advokat Thor Gardarsson til Aftenposten.Aftenposten var i går kveld i kontakt med både Utenriksdepartementet og Justisdepartementet, men ingen ville kommentere saken.

<b>Etterlyst. </b>Sammen med Abu Salem ble Monica Bedi pågrepet i Portugal, som vil utlevere henne til India.
<b>Stjerne. </b>Monica Bedi fra Drammen gjorde lykke i India. Men virkeligheten ble minst like dramatisk som filmene hun spilte i.