Norge

17-åring med hjemmelaget bombe risikerer inntil 10 års fengsel

Gutten (17) som lørdag 8. april ble arrestert med en hjemmelaget bombe på Grønland i Oslo, må mandag møte i retten.

Arrestasjonen av 17-åringen og funnet av en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo førte til full utrykning, også fra politiets bombegruppe. Lise Åserud, NTB scanpix

 • Håkon Letvik

Et årvåkent vitne fikk mistanke til 17-åringen da han gikk rundt på Grønland i Oslo denne aktuelle lørdagskvelden. Vitnet kontaktet politiet, som arresterte gutten og beslagla det som den gang ble kalt «en bombelignende gjenstand».

Den ble detonert på stedet av politiets bombeeksperter.

17-åringen var opprinnelig siktet for terror etter straffelovens paragraf 142, tredje ledd, som har en strafferamme på 15 års fengsel. Nå har statsadvokat Marit Bakkevig i stedet tatt ut tiltale etter en paragraf som har ti års strafferamme.

Bestemmelsen rammer den som anskaffer, oppbevarer og vil bruke et eksplosjonsfarlig stoff som er egnet til å volde fare for andres helse.

Mandag begynner rettssaken mot 17-åringen i Oslo tingrett.

Les også

BAKGRUNN: Vil holde terrorsiktet 17-åring fengslet frem til rettssak i oktober

– En alvorlig tiltale

– Tiltalen ble slik fordi innretningen ikke fremstår så farlig i seg selv, som terrorbestemmelsen krever. Men det er fortsatt en alvorlig tiltale, med en strafferamme på ti år, sier statsadvokat Marit Bakkevig.

– Dette er en alvorlig tiltale, med en strafferamme på ti år, sier statsadvokat Marit Bakkevig, som er aktor i saken. Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

17-åringen hadde laget en slags bombe av en lightergassbeholder tapet sammen med en lighter. Dette hadde han lagt i en plastpose, som også inneholdt splinter i form av biter av et nettinggjerde.

Ifølge tiltalen hadde han til hensikt å sprenge enheten. På grunn av trusselsituasjonen i samfunnet mener påtalemyndigheten at handlingen ville være særlig samfunnsskadelig og derfor grov.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overtok tidlig etterforskningen. En rekke vitner er avhørt, og datamaskiner og annet elektronisk utstyr er gjennomgått for å kartlegge 17-åringens kontakter og aktiviteter.

Hendelsen i Oslo skjedde dagen etter at en 39 år gammel mann fra Usbekistan kjørte en lastebil inn i gågaten Drottninggatan i Stockholm sentrum, hvor 5 personer ble drept og 15 skadet.

Kalte det «guttestreker»

PST beskrev først bomben som en sprengladning utstyrt med spiker, mens guttens daværende forsvarer – advokat Aase Karine Sigmond – kalte det hele for «guttestreker» og sa at gjenstanden ikke kunne kalles en bombe.

Advokat Javeed Hussain Shah forsvarer 17-åringen som mandag må møte i Oslo tingrett. – Min klient nekter straffskyld, sier forsvareren. Berit Roald, NTB scanpix

– Min klient nekter straffskyld for at han skulle begå noen straffbar handling. Ellers ser han frem til at rettssaken starter, slik at han kan få lagt dette bak seg sier forsvareren, advokat Javeed Hussain Shan til Aftenposten.

Langvarig varetekt

Både PST, Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har sett svært alvorlig på saken. 17-åringen har derfor sittet i varetekt helt siden pågripelsen og frem til rettssaken, selv om langvarig varetekt som hovedregel ikke skal benyttes mot mindreårige.

Frem til sommeren var fengslingsgrunnlaget faren for at 17-åringen skulle ødelegge bevis. Etter sommeren har grunnlaget for varetektsfengslingen vært gjentagelsesfare og fare for at den siktede skulle stikke av til Russland, hans tidligere hjemland.

«Av hensyn til sakens alvorlighetsgrad og lovbruddets art, sett opp mot den unndragelsesfaren og gjentagelsesfaren som foreligger, mener retten at fortsatt fengsling er tvingende nødvendig og å anse som siste utvei», heter det i en av Oslo tingsretts fengslingskjennelser.

Sportsledere reagerte, varslet politiet

Gutten kom til Norge og Vadsø som 10-åring. Han hadde nylig flyttet fra Nord-Norge til Oslo for å gå på videregående skole da han ble arrestert på Grønland.

Han har nektet for at han hadde til hensikt å skade noen, og han har forklart at han ville sprenge sprengladningen på et sted hvor ingen ville komme til skade.

Politiet tok ingen sjanser da de rykket ut i april i år. Fredrik Varfjell, NTB scanpix

Underveis i etterforskningen har 17-åringen erkjent å ha tilknytning til en mer ytterliggående retning i islam: salafisme. Det har også fremkommet at han har videresendt en video som oppfordrer til terrorhandlinger.

Aftenposten har tidligere intervjuet ledere i en sportsklubb i Vadsø, som reagerte på at unggutten stadig ble mer ekstrem i sin religiøse oppfatning. Lederne varslet politiet og barnevernet.

Les også

LES OGSÅ: Tre unge menn fra Vadsø koblet til ekstrem islam på tre år. Idrettsleder kritiserer kommunens integreringsarbeid.

Rettssak i ti dager

Oslo tingrett har avsatt ti dager til rettssaken mot 17-åringen. Et tyvetall vitner skal forklare seg og en sakkyndig fra Forsvarets forskningsinstitutt skal avgi forklaring.

Blant vitnene er politifolk som pågrep ham og etterforskere fra PST som har foretatt en rekke avhør, både av tiltalte og bekjente.

Etterforskerne har også gjennomgått beslaglagte datamaskiner og annen elektronikk, for å se hvem tiltalte har vært i kontakt med og hva han ellers har vært opptatt av på internett og i sosiale medier.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. PST
 2. Terror
 3. Politiet
 4. Oslo

Relevante artikler

 1. NORGE

  PST om nedskalert tiltale mot 17-åring som var terrorsiktet: – Ingen dramatikk

 2. NORGE

  Terrorsiktet 17-åring får mildere tiltale

 3. NORGE

  17-åring nekter straffskyld i bombesaken

 4. OSLOBY

  Krever to års fengsel for bombetiltalt 17-åring

 5. OSLOBY

  18-åring fikk ett års fengsel for hjemmelaget bombe

 6. NORGE

  Høyesterett behandler bombesaken på Grønland