Norge

Ryanair kansellerer reisen for nye 400.000 kunder

Ryanair innstiller nye avganger i vinter. Det rammer 400.000 passasjerer.

Ryanair-krisen blir verre og verre. Nå setter selskapet 25 fly på bakken gjennom store deler av vinteren på grunn av pilotmangel. Det betyr at nye 400.000 får kansellert billetten de har kjøpt hos selskapet. Også norske reisende rammes.

  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen

Pilotkrisen har ført til at Ryanair-sjef Michal O’Leary har måttet ta et grunnleggende grep:

Han kutter i ruteprogrammet fra november til mars ved å sette 25 fly på bakken, noe som vil ramme 400.000 personer som allerede har kjøpt billetter hos selskapet.

Som en følge av færre fly i drift blir ruten fra Sandefjord LufthavnTorp til Hamburg, ny denne sesongen, tatt vekk. Den skulle ha gått to ganger i uken fra slutten av oktober. Rutene mellom Oslo Lufthavn og London Stansted,samt til Vilnius, skal gå som planlagt.

Også enkelte avganger blir innstilt, bl.a gjelder dette fra Torp til Tenerife i november.

For å forsøke å blidgjøre kundene sender selskapet ut gavekort på 750 kroner - penger som kundene kan bruke til å kjøpe nye billetter hos Ryanair.

  • LES OGSÅ: Forsinket passasjer brukte feil ord i klagesak, ble nektet erstatning av Norwegian

Kritisk pilotmangel

Bakgrunnen for situasjonen er de problemene billigselskapet har kommet opp i fordi de mangler piloter, i tillegg til at flyvere er pålagt å ta ut restferie i slutten av året. Det har allerede ført til at 2100 avganger er blitt kansellert de nærmeste ukene. Avlysningene har til nå bare i svært begrenset grad rammet flyvningene til og fra Norge.

Når det nå kommer enda flere avlysninger, er Ryanair påpasselig med å fremheve at dette gjelder rundt 1 prosent av avgangene i vinter, og at flere av de kansellerte rutene ikke har noen billettbestillinger ennå.

Etter dagens reduksjon vil det ikke komme flere kanselleringer som følge av pilotmangelen, lover Ryanair-sjef Michael O’Leary.

– Et redusert flyprogram vil føre til lavere passasjervekst. Når vi også reduserer antall avganger, skal vi klare å fly det reduserte programmet. Dette til tross for at et høyt antall ansatte samtidig må avvikle ferie frem mot desember, sier han.

Refusjon og gavekort

Ryanair skal ha mistet rundt 700 piloter det siste året. Av disse skal rundt 140 ha begynt i Norwegian. Selskapet selv hevder at det er en planleggingstabbe som ligger bak problemene. Selskapet har ikke sørget for at mange nok flyvere har tatt ut ferie i tide, slik at ruteprogrammet kunne gå som normalt.

Ryanair skriver i en pressemelding at hver passasjer som er blitt rammet som følge av de nye kanselleringene, vil få en e-post fra selskapet om sin reise.

De vil bli tilbudt full refusjon for det de har betalt for sine billetter. De kan også velge å ombooke flybilletten. I tillegg får de også 40 euro (dobbelt så mye for en tur/retur-reise) i gavekort fra selskapet. Dette beløpet vil de også få, de som ble rammet av den første puljen av kanselleringer for et par uker siden.

Ikke mye lavpris over lokketilbudene

Ryanair har vært utsatt for massiv kritikk på soisiale medier fra sine reisende etter de mange kanselleringene, som i første omgang rammet 315.000 reisende. Tonen blir ikke mildere nå som ytterligere kunder får sin flyreise innstilt.

I et forsøk på å sikre seg nok mannskap til å fly det oppsatte ruteprogrammet har selskapet lokket sine piloter med rundt 100.000 kroner i kompensasjon for å droppe ferie i ukene fremover. Dessuten har selskapet innført en egen bonus for kapteiner som tar seg jobb i Ryanair nå på 10.000 euro.

Ryanair har i dag rundt 4200 piloter.

Les mer om

  1. Ryanair
  2. Michael O’Leary
  3. Norwegian