Islam Net oppfordrer til verbal jihad mot muslimske samfunnsdebattanter

Lederen for Islam Net, Norges største muslimske ungdomsorganisasjon, bruker hellig krig-referanser når han ber sine tilhengere gripe pennen i en verdikamp mot liberale norske muslimer.

Fahad Qureshi leder den svært konservative muslimske organisasjonen Islam Net, som han selv var med på å grunnlegge i 2008. Der ser han direkte inn i kameraet mens han oppfordrer norske muslimer til å «komme seg ut på slagmarken». Med det mente han debattarenaer og kommentarfelt i sosiale medier.

– Dette er ikke min kamp, det er vår kamp. Selv om det ikke er en fysisk kamp, så er det en kamp med pennene, sier Fahad Qureshi i en 55 minutter lang monolog som ble lagt ut på videonettstedet YouTube lørdag

Der ser han direkte inn i kameraet og oppfordrer norske muslimer til å «komme seg ut på slagmarken». Med det mener han debattarenaer og kommentarfelt i sosiale medier.

Islam Net ble grunnlagt av blant andre Fahad Qureshi i 2008, og står for en salafistisk tolkning av islam og en bokstavtro tolkning av Koranen. Organisasjonen har flere ganger fått kritikk for å invitere ekstremistiske foredragsholdere til sin årlige omstridte fredskonferanse.

Den siste tiden har flere unge, norske muslimer kritisert organisasjonens verdisyn for å være udemokratisk, ekstremistisk og sekterisk. Debatten dreier seg blant annet om homofili, barns hijabbruk og islamske privatskoler.

Qureshi ber sine tilhengere ta til orde mot dem som ikke deler hans svært konservative tolkning av islam og formaner til verbal kamp mot dem han kaller de «progressive» muslimene.

– Det er foreskrevet for dere å kjempe selv om dere hater det. Selv om Allah snakker om den fysiske jihad, så vil den i hvert fall gjelde jihad med pennen. For den er mye enklere enn fysiske jihad, fortsetter han.

Les også

Sivilisasjonen er truet av islamismen | Terje Tvedt

Reagerer på å bli navngitt

Linda Noor, daglig leder for den minoritetspolitiske tankesmia Minotenk, er en av tre norske muslimer som navngis i videoen. Hun oppfatter videoen som «ubehagelig».

Linda Noor er daglig leder for tankesmien Minotenk.

– Han sier at vi som har kritisert ham den siste tiden, har startet en krig og at vi er med på å slukke Allahs lys. Han ber alle som støtter ham komme ut på slagmarken. Det er svært spesielt, for å si det mildt, sier Noor til Aftenposten.

En annen som nevnes flere ganger, er Shoaib M. Sultan. Han er en norsk-pakistansk samfunnsdebattant, politiker og tidligere generalsekretær i Islamsk Råd.

«Fahad Qureshi fjerner enhver tvil noen måtte ha om hans ekstreme meninger og holdninger gjennom denne timelange videoen. Dette er vitterlig et studium i ekstremistisk ideologi», skriver MDG-politikeren på sin Facebook-side.

Fahad Qureshi er leder for Islam Net, som er Norges største muslimske ungdomsorganisasjon. «De driver et stadig mer aktivt informasjonsarbeid for å nå ut med sin forståelse av islam», skrev Aftenposten i fjor.

– Ingen direkte oppfordring til vold

– Det er foreskrevet for dere å kjempe, selv om dere hater det, siterer Qureshi fra Koranen.

Ifølge religionshistoriker Kari Vogt, som er professor emerita ved Universitetet i Oslo, tolkes koranverset han siterer på ulike måter.

– Den vanlige tolkningen er at verset formaner om at man skal stå opp for troen, sier hun, og presiserer at dette først og fremst forstås som en ikkevoldelig, intellektuell og åndelig kamp.

Noor synes likevel videoen har en gjennomgående aggressiv tone.

– Jeg er ikke redd, men situasjonen er ubehagelig fordi jeg vet at Qureshi har ytterliggående tilhengere som også åpent snakker om voldsbruk til støtte for ham, sier hun til Aftenposten.

Avviser Noors kritikk

Qureshi sier til Aftenposten at han er overrasket over Noors tolkning.

– For å være ærlig tror jeg hun gjør det bevisst. Hun vet veldig godt at vi aldri noensinne har oppfordret til vold mot våre meningsmotstandere, sier han.

Queeshi understreker at videoen oppfordrer folk til å skrive kronikker. Noen ytterligere tolkning kaller han «uærlig».

Les også

Ser vi oss blinde på islam, vil vi aldri vinne kampen mot ekstremisme | Usman Rana

Debatt om islam i Norge

Videoen tar utgangspunkt i den tilspissede debatten mellom ulike norsk-muslimske miljøer de siste ukene. Spørsmål om homofili, hijab for barn, felles svømmeundervisning for jenter og gutter er blant verdispørsmålene som er debattert.

Qureshi sier at han vil ta en oppgjør med muslimer som «legitimerer mange ting som tradisjonelt sett ikke har vært en del av Islam».

– Det ene er synet på homofili. Sultan er direkte på at homofile som lever ut seksuelt, ikke er syndig i Islam. Det bryter med de etablerte tolkningstradisjonene, sier Qureshi til Aftenposten søndag kveld.

Islam Net har fått skarp kritikk en rekke ganger. Blant annet da de inviterte den svært omstridte amerikanske imamen Siraj Wahhaj tidligere i år.

På YouTube skriver Qureshi at «de siste dagene har det blusset opp en svært alvorlig og opphetet debatt i media [sic.] og på sosiale medier.Dette er «kampen om islams sjel»), slik beskrevet av Ali Chishti som står på den ene siden i denne kampen. Med han står Shoaib Sultan, Linda Noor og andre liberalistiske muslimer som vil forandre islam.».

- Ulærde uttalelser

– Det ser skikkelig ut, men måten han argumenterer på, er ikke en muslimsk lærds måte å argumentere og snakke om andre på, sier tidligere leder i Islamsk råd, Lena Larsen til Klassekampen.

Hun plasserer Qureshis uttalelser i den salafistiske retningen innen islam, og tror ikke Islam Nets verdier støttes av flertallet av norske muslimer.

– Det er interessant at han opplever å stå alene. Samtidig som han mener det han står for er det alle muslimer står for, sier forsker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, Lars Gule til Klassekampen.