UDI innkvarterer 1.000 asylsøkere i Stokke

Utlendingsdirektoratet (UDI) skal innkvartere 1.000 asylsøkere på et konferansesenter i Stokke kommune i Vestfold.

Flyfoto av Oslofjord Convention Center i Melsomvik, Brunstad.

UDI varslet tirsdag at de har inngått en avtale med Oslofjord Convention Center i Melsomvik i Stokke kommune i Vestfold om akutt innkvartering av asylsøkere på senteret i Stokke kommune.

Stedet eies av Stiftelsen Brunstad Konferansesenter, som er knyttet til Brunstad Christian Church, tidligere kjent som Smiths Venner.

— Vi er veldig glade for at det har åpnet seg en mulighet her på Oslofjord Convention Center. Det betyr at vi vil kunne tilby de som trenger det senger og tak over hodet. Behovet for dette nå er veldig stort, sier regiondirektør i UDI Eirik Eide på pressebriefen tirsdag.

Står selv for bemanning, sikkerhet og bevertning

Konferansesenteret har 3.000 sengeplasser. Senteret vil stå for bemanning, bevertning og sikkerhet inne på området.

UDI betaler, ved fullt belegg, totalt 19 millioner kroner for de fire ukene, forteller presserådgiver i UDI John Olav Kroken til Aftenposten. Dette er et pristak og forutsetter at senteret fylles opp fra dag én, noe som ikke er sannsynlig, presiserer Kroken.

Regionsdirektør Eide omtaler prisen som god under dagens pressekonferanse. Kostnaden ved leien av senteret samsvarer med andre akutte innkvarteringer som UDI leier, og er hverken blant de dyreste eller billigste avtalene per døgn.

Åpner for lengre avtale

I første omgang er avtalen for fire uker, men Eide åpner for å forlenge denne avtalen med senteret.

Regionsdirektøren forklarer at senteret er ment som en akuttinnkvartering og at asylsøkerne som blir bosatt der kun skal bo der noen dager til de blir overført til ordinære asylmottak. Alle som kommer til Stokke skal allerede være registrert ved Politiets utlendingsenhet.

— Vi har vært ute på markedet på flere måter og signalisert behov. Vi jobber intenst med å få opp den ordinære kapasiteten. Per i dag har vi ledige plasser i vanlige mottak. Men situasjonen blir mer og mer krevende for hver dag.

- Vi har en rekke anbudskonkurranser

UDI sendte en forespørsel til senteret forrige uke, og regionsdirektøren forteller at UDI i tillegg til en rekke anbudskonkurranser også kjøper kontrakter direkte til opphold på kortere sikt.

Stokke kommune har vel 11.000 innbyggere, mens tettstedet Melsomvik, der konferansesenteret ligger har 1.700 innbyggere.

UDI har akutt behov for flere boliger til strømmen av asylsøkere som er kommet til Norge den siste tiden .

Se også: På togstrekningen mellom Göteborg og Oslo møter vi Samer (40) og kona som har hatt en lang og tøff reise fra Syria.

Rekordantall asylsøkere

UDI anslo for et par uker siden at det ville komme mellom 14.000 og 16.000 asylsøkere til Norge i 2015. Anslaget er nå oppjustert til mellom 16.000 og 20.000 søkere.

Så langt i september er det kommet 2.800 personer, noe som er ny rekord på en enkelt måned. Forrige rekordår var 2009, da det kom 17.200 asylsøkere til Norge, men da kom det aldri flere enn 1.820 personer i løpet av en måned.

Nye prognoser for hvor mange flyktninger kommunene ventes å måtte bosette fram mot 2020, kommer i uke i begynnelsen av oktober. Da kan augustanslaget på 50.000 over fire år bli oppjustert.

UDI varsler en pressekonferanse om avtalen klokken 13 på konferansesenteret. Klokken 17 blir det åpent møte for naboer og andre interesserte.

Måtte sove ute på Tøyen

Natt til tirsdag måtte flere asylsøkere sove ute, utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen i påvente av registrering. Først klokken 03.30 fikk de siste personene slippe inn på stasjonen. Da sov flere av dem under tepper og pledd som lokale frivillige hadde kommet med.

Asylsøkere venter utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen. Flere måtte sove ute natt til tirsdag i påvente av registrering.

— Røde Kors har bekreftet at ingen skal måtte sove ute. Men når det blir en slik flaskehals i registreringen, må asylsøkerne vente ute til de blir registrert, sier Marcus Eriksson som er frivillig i Kampen-hjelpen.I en pressemelding fra Kampen-hjelpen, Kampen kirke og Refugees Welcome to Norway oppfordres Røde Kors og Politiets utlendingsenhet til å koordinere tilbudet bedre.

Bakgrunn:

Les også

Nesten 2800 nye asylsøkere i september

Dette ble det ikke noe av:

Les også

UDI snur om flyktningemottak i Heistadmoen militærleir

Stort press på Tøyen: