Trine Lise Olsen: - Jeg vil at du skal føle deg som en totalt ubrukelig idiot hvis du så mye som tenker på å voldta
Responsen på Trine Lise Olsens komikerkronikk om voldtekt har vært overveldende.
– Ja, det har vært helt crazy, ler Trine Lise Olsen (40) og fortsetter:
– Mange av dem som tar kontakt er unge jenter som har opplevd det samme.
Siden kronikken hennes om voldtekt ble publisert på Aftenposten.no tirsdag kveld, og videoen ble lagt på Facebook, har det rast inn med meldinger hos Tromsø-komikeren.
– Det er veldig hyggelig at folk bryr seg, spesielt når det handler om en så viktig sak. Jeg tror folk setter pris på at jeg bruker humor om et alvorlig tema, det tar litt brodden av det, sier Olsen.
- Videoen er allerede sett mer enn 960.000 ganger på Facebook:
Valgte tema etter Hemsedalsaken
40-åringen er vant til å ta opp vanskelige temaer med humor. I showet «Æ har rætt» snakker hun både om voldtekt og om å vokse opp i fosterhjem.
Da det ble hennes tur til å skrive i serien av komikerkronikker for Aftenposten, hadde hun bestemt seg for å skrive om fosterhjem.
Men så kom dommen i Hemsedalsaken.
Etter at tre menn ble frikjent for voldtekt av en 18 år gammel jente i Hemsedal, har flere tusen demonstrert for kvinners rettssikkerhet rundt om i landet.
– Da jeg leste saken til Andrea i forrige uke, tenkte jeg at dette må vi snakke om, sier Olsen.
- Les også:
– Jeg ble så forbanna
Mange som er blitt voldtatt lar være å fortelle om det. Også for Trine Lise Olsen tok det mange år før hun snakket høyt om det som skjedde da hun var 17 år.
– Vi går og bærer på en skam som ikke er vår, sier Olsen.
Da hun fortalte venninner at hun hadde blitt voldtatt etter en fest, fant hun fort ut at hun ikke var den eneste.
– Det er noe som har skjedd med flere av mine venner. Jeg ble så forbannet fordi jeg har gått rundt og følt meg dum og fæl og alene, sier hun.
– Verre å anmelde og ikke bli trodd
Hun anmeldte aldri han som voldtok henne den gangen. Selv om
hun visste at det var han som hadde gjort noe galt.
– Jeg var aldri i tvil om at det var hans feil. Men jeg følte meg dum fordi jeg var så full. Vi hadde masse felles kjente, og jeg visste ikke hvem som ville tro meg. Det ville blitt sånn styr, sier Olsen.
– Angrer du på at du ikke anmeldte?
– Når man ser saker som den i Hemsedal, gjør man jo ikke det. Det ville vært verre å anmelde det og ikke bli trodd, enn å ikke anmelde, sier Olsen.
- Les også:
– Angrer på at han valgte meg
At det skjedde på et lite sted i Finnmark hvor alle kjenner alle, gjorde ikke saken enklere. I ettertid har hun hørt fra andre at det ikke var en engangshendelse.
– Da får man skyldfølelse av ikke å ha anmeldt. Men jeg var så ung, og det var ingen vitner. Jeg hadde ikke greid å få ham dømt alene.
Hun har møtt ham igjen, og sier hun ikke vet om han angrer på det han gjorde.
– Men han angrer på at han valgte meg, jeg har jo laget show om det etterpå. Det er jeg fornøyd med. Vi har felles bekjente, men jeg hilser ikke på ham, og han vet hvorfor, sier Olsen.
Mange deler sin historie
Det siste døgnet har hun fått meldinger fra flere unge jenter som har følt det på samme måten.
– Det verste er de som har opplevd forferdelige, brutale voldtekter, men som ikke vil fortelle det til noen av én grunn: De vil ikke at andre skal vite at så jævlige ting kan skje. Jeg kan ikke la være å gråte når jeg tenker på det, sier Olsen.
Mange vil fortelle historien sin i fortrolighet. Men noen vil også stå frem.
– Jeg har en venninne som, etter å ha sett videoen min, bestemte seg for å fortelle historien sin på Facebook. Hun var femten da hun ble voldtatt, men har ikke fortalt det til noen før nå. Hun skriver at hun ønsker å være en stemme. Det er så fint, sier Olsen.
- Les også:
– Ser hvor latterlig handlingen er
De fleste meldingene kommer fra jenter, men mange gutter setter også pris på at komikeren har tatt opp temaet så direkte.
– De er litt mer, sånn, tusen takk, du er en viktig stemme. Men ingen voldteksthistorier fra gutter så langt. Vi vet jo at det også skjer, men for dem er det nok enda litt tøffere å stå frem, tror Olsen.
- Les også:
Holdningsendringer er det eneste som kan gjøre det lettere for voldtektsofre å fortelle historien sin og anmelde, mener hun.
– Vi må snakke om det, og vi må endre holdninger. Ingen spør noen som er blitt ranet «Hva hadde du på deg? Flashet du med pengene?», sier Olsen.
Enkelthistorier om voldtekter i mediene kan fort blir glemt, men Olsen vil fortsette å bekjempe det vonde og alvorlige med humor.
– Jeg mener at ved å bruke humor ser man hvor latterlig handlingen er. Jeg vil at vi skal fortsette å snakke om det til folk som tenker på voldtekt føler seg dumme. Du skal føle deg som en totalt ubrukelig idiot hvis du så mye som tenker på å voldta, sier Olsen.