Norge

Faren: Små Enheter forsto ikke hvor store problemer datteren hadde

Nattevakt skulle passe på femtenåringen. Men hun stakk av og syklet en mil til slektningern uten at noe våknet.

De ansatte var redde for henne fra dag én og forsto ikke den underliggende faren for vold, forklarte 15-åringens far.

  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist

Ved en episode rømte jenta fra institusjonen, uten at noen oppdaget det.

— Klokken 0600 om morgenen sto hun utenfor, koste med katten og spurte om hun kunne få frokost, forklarte faren i retten.

Denne episoden skjedde kort tid etter at datteren var utskrevet fra psykiatrien. Hun ble innlagt etter at hun hadde angrepet ansatte ved Små Enheter og politiet med en machete tidligere på sommeren. Hun hadde stukket av fra Små Enheter uten at nattevakten oppdaget det da hun plutselig sto utenfor hjemmet på morgenkvisten.

Jenta hadde selvmordstanker, drapstanker og var kjent av politiet som å være voldelig.

Små Enheter skulle da være oppgradert sikkerhetsmessig.

Faren vitner onsdag i rettssaken mot femtenåringen som er tiltalt for overlagt drap på sosionom Anna Kristin Gillebo Backlund. Det er referatforbud i store deler av hans forklaring.

Etter en episode da datteren tente på dynen til far og hans daværende samboer, ble tiltalte innlagt på Bjerketun behandlingshjem. Hun ble senere innlagt ved psykiatrisk akuttavdeling i Asker. Faren har vært sammen med datteren under store deler av hennes sykehusopphold. Blant annet alle ukene på lukket avdeling i Asker.

Overflyttet til barnevernet

Etter et flere års opphold ved Bjerketun behandlingshjem i Bærum ble datteren overflyttet til Små Enheter, og barnevernet overtok omsorgen.

Faren mener behandlingsinstitusjonen Små Enheter i Asker ikke var i stand til å forstå hvor store problemer datteren hadde.

- De forsto ikke den underliggende fare for vold, sa faren i retten.

Han var kritisk til bemanningen rundt datteren, som var 13 år da hun ble overført fra det psykiatriske sykehuset for barn og unge, Bjerketun, til barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen.

Skremte jentene som passet på

Han sa det den første feilen Små Enheter gjorde var å sette de yngste ansatte, søte og hyggelige jenter, til å passe på datteren.

- Det var godt ment, de tenkte at en 13 år gammel jente ikke kan ha disse store mannfolkene til å passe på seg. Men hun fikk de unge jentene til å bli redd for henne fra dag én. Det trigget henne, sa faren.

Han er sterkt kritisk til behandlingen datteren fikk på Vollen, og mener den var nærmest ikke-eksisterende. Faren ble opprørt da han forsto at behandleren fra Bjerketun ikke var kontaktet overhodet de første månedene.

Faren mener datteren var åpen om sine uttalte selvmordstanker, og mente at hun absolutt burde fått miljøterapi også på Små Enheter.

På direkte spørsmål fra bistandsadvokat Siv Hallgren svarer han at Små Enheter på Vollen ikke har vært sikkert nok.

- Født med smil rundt munnen

Han sitter sammen med datteren under hele rettssaken, og forsøker å trøste henne.

Faren til tiltalte i Vollensaken beskriver datteren gjennom hennes første barneår som en solstråle.

— Hun er født med et smil rundt munnen. Hun var søt, smart, blid og fantastisk å være rundt. En sol som løp rundt.

— Jeg har en jente som jeg elsker uten grenser, og kommer alltid til å gjøre det, sa han til statsadvokaten under forklaringen onsdag.

Les også

  1. Politibetjent om tiltalt 15-åring: Den farligste vi har i distriktet

  2. Brudd etter brudd på regelverket

  3. Politibetjent om tiltalt 15-åring: Den farligste vi har i distriktet