Norge

Dansk politi: - Vi kunne ikke gjort noe annerledes

AALBORG/ OSLO (Aftenposten.no): Politiet i Danmark mener de ikke kunne forhindret den fatale skytingen. Bekrefter nå at de jakter på en fjerde narkosmugler.

Danske kriminalteknikere undersøkte havnen i Ålbæk etter den dramatiske pågripelsen søndag kveld.
  • Per Annar Holm
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
Dansk politi lette etter bevismateriale på havbunnen med dykkere tirsdag. 250 kilo hasj ble beslaglagt i en politiasksjonen som førte til at én nordmann mistenkt for narkotikasmugling ble skutt og drept.
Det var i denne speedbåten tre nordmenn angivelig forsøkte å stikke av med 250 kilo hasj. Her blir båten heist opp fra havnen mandag morgen.

De norske smuglerne satte fra seg tre, og ikke to norskregistrerte leiebiler som først opplyst, på kaien ved Aalbæk fiskeauktion mellom Skagen og Fredrikshavn søndag.

To av sjåførene sto på kaien hvor de skulle lesse 250 kilo hasj om bord i den superraske smuglerbåten ved 21-tiden.

Men politiet legger overfor Aftenposten.no ikke skjul på at det trolig er én eller flere smuglere som fortsatt er på frifot, og fortsetter jakten.

— Vi hadde en klar plan om aksjonen, og en klar plan hvis det skulle skje noe. Planen holdt hele veien gjennom. Men vi kan ikke ta høyde for at noen i siste instans velger å trekke våpen, sier Verner Holm, leder av «avdeling for sentral etterforskning» ved Nordjyllands Politi til Aftenposten.

På tross av at både norsk og dansk politi hadde ventet i månedsvis på smugleraksjonen, og det danske politiet var over sterkt bemannet med i hvert fall over et dusin tjenestemenn, endte politiaksjonen i Aalbæk i Danmark fatalt søndag kveld.

Kræsjet inn i speedbåten

Da danske spesialtrente politistyrker skulle pågripe tre nordmenn mistenkt for hasjsmugling, oppsto det en dramatisk skuddveksling som førte til at én politimann ble hardt skadet, én 49-åring fra Arendal ble drept og én annen nordmann ble skutt og skadet.

Skuddvekslingen begynte etter at politiet hadde kræsjet inn og smadret motoren til nordmennenes speedbåt for å stoppe dem i fluktforsøket. Det var nordmennene som begynte å skyte etter at den nå skadede politimannen hoppet om bord i speedbåten, ifølge Den uafhængige politimyndighed (DUP) – danskenes svar på Politiets spesialenhet.

Les også

Politiet ventet på smuglerne i flere måneder

— Jeg synes ikke vi kunne gjort noe annerledes. Vi kunne ikke styre de siste fem sekundene, sier Holm.Holm forteller at de var forberedt på at nordmennene var bevæpnet.

- Når vi arbeider med organisert kriminalitet, er risikoen til stede for at de er bevæpnet. Men vi kan likevel ikke beskytte oss mot alle situasjoner, sier han.

Politiet beslagla 250 kilo hasj og et «kortløpet» våpen under pågripelsen.

Forsøkte å pågripe på land

Holm forteller også at egentlig ønsket å pågripe nordmennene på kaien før de kom seg om bord med hasjen.

— Vi prøvde. De sprang ned i båten alle sammen. Men så hadde vi også en plan hvis det skulle skje, sier han.

Les også

Tollvesenet: - Klar tendens til bruk av hurtiggående båter for å smugle narkotika

Danske medier har meldt at politiet var redd for at nordmennene skulle kvitte seg med bevismateriale som hasj og våpen ute på havet.Holm forteller imidlertid til Aftenposten at dette var noe de ikke tenkte på.

— Det er en mulighet, men vi trodde ikke de ville gjøre det. Det var for mye penger inne i bildet, sier han.

— Hvis de har hasj, skal vi stoppe det så tidlig som mulig. Helst vil vi stoppe det før de kommer til Danmark, legger han til.

Støtter det danske politiet

På spørsmål om det danske politiet kunne gjort noe annerledes, svarer tidligere politioverbetjent i Norge, Finn Abrahamsen, at han mener, ut fra det han har lest i mediene, at politiet ikke har handlet kritikkverdig.

— Når du kommer i en slik situasjon må du handle, det nytter ikke å sitte og lure. Og det er ikke slik at politiet kan skyte mot beinet når de blir beskutt, da har man ikke sjans, sier Abrahamsen, som understreker at det er vanskelig å vurdere saken uten å kjenne detaljene.

Han ønsker ikke å kritisere politiet for måten de pågrep nordmennene.

— Jeg synes ikke det var noe spesielt. Det er ikke noe kritikkverdig i den arbeidsmåten. De kunne selvfølgelig latt dem passere, men det er politiets oppgave å stanse dem. Det var ikke tvil om de hadde med seg ulovligheter, og da må de bruke de metodene de kan bruke, sier han.

- Denne ligaen valgte å åpne ild mot politiet, og da endte det fatalt. Det er noe politiet må regne med. Det er en del av jobben til politiet – det er farefullt, sier Abrahamsen.