Norge

Diesellekkasje førte til dødsbrann på båt i Oslofjorden

Diesel lakk ut i motorrommet og antente under en båtulykke ved Hvitsten i fjor, konkluderer Havarikommisjonen. En kvinne døde etter at hun havnet under båten.

Ulykken skjedde utenfor Hvitsten i Oslofjorden.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Ulykken skjedde på ettermiddagen lørdag 15. juli i 2017. Det var to personer om bord i cabincruiseren: en kvinnelig passasjer i 50-årene og en mann i 60-årene, som eide båten.

Havarikommisjonens ferske rapport om ulykken viser at det fastmonterte automatiske brannslukkingsanlegget ikke løste seg ut da det begynte å brenne i motorrommet.

– Brannen oppsto sannsynligvis på grunn av et hurtig bortfall av ferskvannskjølingen til babord motor. Braketten for motorens to dieselfiltre ble utsatt for spredningsvarme via en overopphetet eksosmanifold og begynte å smelte. Dette førte til at diesel rant eller sprutet ut i motorrommet og spontanantente mot en varm overflate, skriver kommisjonen.

Båteieren lyktes å ankre opp fritidsbåten cirka 200 meter fra land.

– Kort tid etter oppankring forlot passasjeren båten og forsøkte å holde seg fast i ankerkjettingen i sjøen, inntil taket glapp. Vedkommende drev deretter inn under båten, og ble hektet fast i babord ror under vann. Hverken båtføreren eller redningsmannskapet lyktes med å få vedkommende løs, konkluderer kommisjonen.

Redningsdykkere som kom til senere, fikk kvinnen fri og opp av sjøen før båten sank. Hun ble erklært død av helsepersonell på stedet.

Les også

Kvinne omkom etter å ha sittet fast under brennende båt i Oslofjorden

Les mer om

  1. Fritidsbåt
  2. Diesel