Norge

Solid fremgang for Ap – KrF under sperregrensen i ny måling

Arbeiderpartiet får hele 31,3 prosents oppslutning på en ny partimåling. Abortstrid og KrFs veivalg forklarer fremgangen, mener partileder Jonas Gahr Støre.

En ny meningsmåling utført for Dagbladet ville gitt et solid rødgrønt flertall på Stortinget. Her er Ap-leder Jonas Gahr Støre under spørretimen på Stortinget onsdag Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

 • NTB

Det er første gang siden i fjor sommer at Arbeiderpartiet passerer 30 prosent på målingene Ipsos utfører for Dagbladet. Det er en fremgang på 5,2 prosentpoeng fra oktobermålingen.

– Det er naturlig at den halvparten av KrF som ikke vil inn i en regjering med Frp, ser seg om etter andre alternativer, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han mener også at abortsaken forklarer fremgangen.

Målingen ville gitt et solid rødgrønt flertall, med 94 mandater på Stortinget for Ap, Sp og SV dersom dette hadde vært et valgresultat.

KrF havner under sperregrensen i målingen med en oppslutning på 3,3 prosent, noe som er en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng. Partiet har mistet stemmer til både Ap og Sp, ifølge målingens bakgrunnstall.

Også regjeringspartiet Venstre er under sperregrensa med en oppslutning på 3,6 prosent (-1,5). Samtidig går Frp fram til 12,8 prosent (+2,4), mens Erna Solbergs Høyre faller til 23,1 prosents oppslutning (-3,2).

Solberg selv mister også støtte. Andelen som mener hun gjør en god jobb som statsminister har falt fra 48 prosent i oktober til 43 prosent i november, og andelen som mener hun gjør en dårlig jobb har økt fra 9 til 14 prosent i samme periode.

De øvrige partiene får denne oppslutningen i målingen: Rødt 3,6 (-0,4), SV 6,1 (-1,6), MDG 2,5 (-0,3), Sp 11,7 (-1,1).

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Høyre største parti på måling – men flertallet glipper for Erna Solberg

 2. POLITIKK

  Borgerlig side får ikke drahjelp av Sylvi Listhaugs comeback

 3. NORGE

  TV2-måling gir Rødt elleve mandater på Stortinget

 4. KOMMENTAR

  Senterpartiet større enn i 1993. Det er bare ett av flere problemer for Jonas Gahr Støre.

 5. POLITIKK

  Stor støtte til regjeringens krisehåndtering – Høyre bykser frem på måling

 6. NORGE

  KrF-veivalg gir løft på målingene i oktober