- Niqab er en protest mot økt press på islamsk praksis

Unge muslimer føler seg forfulgt. De opplever press mot islamsk praksis, ikke minst i mediene. Niqab blir en protest mot dette, ifølge Mohammad Usman Rana.

Mohammad Usman Rana tror muslimer ikler seg niqaber som en protest mot et generelt økende press mot mer alminnelig islamsk praksis.

I dag bruker flere unge muslimske kvinner niqab enn bare for et par år siden. De gjør det for å vise at de er troende, gode muslimer. Andre muslimer Aftenposten har snakket med opplever dette som økt radikalisering og press om niqab-bruk.

Ifølge både muslimer og islameksperter vi har vært i kontakt med, skyldes niqab-moten også identitetssøken, behov for oppmerksomhet, ungdommelig idealisme og reaksjon på urett i verden og Vestens politikk i den muslimske verden.

Les også

Derfor velger flere unge muslimer niqab

Spaltist, lege, samfunnsdebattant og muslim Mohammad Usman Rana tror ikke at økende niqab-bruk automatisk handler om radikalisering. Han tror muslimer ikler seg niqaber som en protest mot et generelt økende press mot mer alminnelig islamsk praksis.

— Jeg tror medias fiksering på muslimske hodeplagg generelt, og niqab spesielt, har bidratt til at flere blir interessert i dette hodeplagget. Det er generelt et veldig stort press på islamsk praksis i samfunnet, og tegn til sidestilling mellom religiøs praksis og radikalisering. I mediene er det gjentagende debatter om hodeplagg, minareter, bønnerom og gutteomskjæring.

Føler seg forfulgt

— Man føler seg litt forfulgt. Jeg tror en del unge tenker de uansett ikke bli akseptert, og drar den helt ut og tar på seg niqab, sier han og fortsetter:

- Jo mer man hausser opp stemningen rundt plagget og jo flere forbudsforslag som kommer, jo mer populært vil det bli, mener han.

Rana tror også unge lar seg påvirke av høylytte stemmer i sosiale medier.

— De fleste tradisjonelle islamske teologer mener at hijab er tilstrekkelig, men det kan være at de som mener at niqab er viktig får mer plass enn de fortjener.

Selv kjenner han ingen som bruker niqab.

— Å dekke til ansiktet er såpass fremmed i Norge i dag og ikke vektlagt teologisk. Min anbefaling er å ikke tildekke ansiktet i Norge og Vesten, og det mener også de fleste islamske teologer, som amerikanske Hamza Yusuf.

Shorts eller niqab

Muniba Ahmad (18) som går på videregående skole, går med hijab som dekker håret. Hun kjenner ingen som går med niqab. Hun mener at niqab ikke nødvendigvis definerer hvor god muslim man er.

- En som går i shorts, kan være en bedre muslim enn en som kler seg i niqab eller andre islamske plagg, og omvendt. Ingen personer kan dømme andre. Bare Allah vet hva som foregår i hjertene til folk.

Les også

- La hijaben min være

Hun mener niqab ikke er blitt mote for muslimske jenter flest, men påpeker at det avhenger noe av hvilket muslimsk miljø man er i.— Men de som vil må for all del gå i niqab. Det er det jeg elsker med å bo i Norge - religionsfriheten.

Samfunnsproblem

Også søsteren hennes Aroba Ahmad (22) mener det er viktig å respektere dem som velger å bruke niqab.

Selv går hun med hijab og kombinerer medisinstudier ved Universitetet i Oslo med jobb som journalskriver på sykehus. Hun mener det er viktig å bruke Koranen og hadither for å få frem at radikalisme ikke har noen plass innen islam.

- Økt radikalisering er et stort samfunnsproblem. Flere moskeer og frivillige organisasjoner må si tydeligere fra og motvirke radikalisering, sier Aroba Ahmad.

Hun mener det å være god muslim handler om mye mer enn bekledning. For henne er det å be fem ganger om dagen, faste, respektere andres tro og livssyn, ydmykhet, gjøre gode handlinger, arbeide og delta aktivt i samfunnet.

Film om hijab-press

Norsk-somaliske Yasmin Hadafow (17) fra Bø i Vesterålen ble nylig tildelt to priser for en film om hijab-press som hun laget sammen med venninnen Amanda Ingebrigtsen. Jentene ble prisbelønnet på filmfestivalen Laterna Magica på Sortland for filmen «En norsk muslim».

Les også

- De velger å gå baklengs inn i fremtiden

Hadafow har valgt ikke å bruke hijab, mot familiens ønske. – Jeg er troende muslim, men oppvokst i Norge. Det føles ikke naturlig for meg å dekke meg til, sier hun til NRK.

Hadafow forteller at hun har fått mange tilbakemeldinger fra muslimske jenter som synes hun er modig som tør snakke om presset.

– Da jeg hadde på meg hijab skjønte jeg ikke meningen med den. Jeg bare tok den på meg for å vise pappa at jeg brukte den. Men den er noe mer enn et tøystykke. Det er ikke bare å ta den på seg. Det må bety noe, sier hun til NRK.