Norge

Terrorekspert: – Drodler frem groteske aksjoner i sosiale medier

Påkjørsler, knivdrap og halshugginger som særlig rammer politiet og militæret, kan være terrorangrep norsk politi nå frykter kan skje i Norge.

Det groteske mordet på den britiske soldaten Lee Rigby med kjøttøks i 2013 er typisk for den nye terroren.
  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

Det sier den anerkjente terrorismeforskeren Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige om terrortrusselen PST gikk ut med onsdag.

— Det høres ut som norsk sikkerhetspoliti har konkrete opplysninger som de ikke går ut med. Dette er alvorlig, sier Ranstorp.

Tror PST vet mer

Han mener at ordlyden i PSTs pressemelding om trusselsituasjonen tyder på at norske sikkerhetsmyndigheter har konkrete opplysninger som de ikke går ut med. Forskeren påpeker at myndighetene ikke tar lett på å oppdatere trusselbildet nå, ikke minst på bakgrunn av terrortrusselen i sommer, da politiet ble kritisert for å skremme opp folk.

PST skriver at det har «utarbeidet en gradert trusselvurdering som er formidlet til relevante departement og etater.» PST påpeker dessuten at vestlige land den senere tid har gjennomført en rekke arrestasjoner for å avverge terrorangrep. «Fellestrekkene i planene har vært å angripe symboltunge mål med enkle midler».

Inspirert av al-Qaeda-magasin

Forsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige.

Ranstorp mener at «enkle midler» kan være påkjørsler, knivdrap, halshugginger – som i Canada nylig og da Afghanistan-veteranen Lee Rigby ble drept på åpen gate i England for halvannet år siden.

— Inspirasjonen til mest mulig groteske og sjokkerende angrep kommer fra magasinet Inspire utgitt av AQAP, al-Qaeda in the Arabian Peninsula. Der er det oppskrifter på angrep som kan skape mest mulig kaos.

Blodig brainstorming

— Islamistenes nye fokus er nå ansatte i politiet og militæret, symbolmål som er lett å komme til, sier Ranstorp.

Han minner om at det ble avslørt et planlagt angrep på Jyllands-Posten hvor målet var blant annet å halshugge redaktøren.

— Det går direktiver fra IS til tilhengere om hvordan de skal angripe vestlige mål. På sosiale medier foregår det en kollektiv brainstorming om mest mulig brutale overgrep.

- Grotesk logikk bak kaosplaner

Ifølge forskeren er nå avdøde Abu Musab al-Zarqawi hjernen bak alt dette, han var leder i Al-Qaida og etter hvert leder for forløperen til det som nå er Den islamske stat (IS).

— Målet er å begå så mange sjokkerende voldshandlinger som mulig, for å skape polarisering i samfunnet som igjen kan føre til å mobilisere enda flere til det ekstreme prosjektet. Det finnes en grotesk logikk i dette, sier Ranstorp.

Les også

  1. PSTs vage ordbruk

  2. Vurderer å la soldater droppe uniform