Frivillige klare til å søke etter omkomne skiløpere i Troms

Selv om de fire savnede skiløperne i Troms nå er antatt omkommet, ønsker frivillige letemannskaper å bidra i søket gjennom skredmassene på Blåbærfjellet.

Hjelpemannskaper står fortsatt klare til å bidra i søket etter de fire savnede i snøskredet i Tamokdalen i Troms, selv om skiløperne nå har status som antatt omkommet.

Dårlig vær satte fredag en stopper for søket etter turfølget som er savnet og antatt omkommet i onsdagens snøskred fra Blåbærfjellet i Tamokdalen.

Lørdag bekrefter politiet overfor NTB at det ikke blir tatt noen ny vurdering av hvorvidt søket kan gjenopptas før tidligst mandag.

– Selv om det periodevis har vært bedre værforhold, er det ikke nok. Vi er avhengige av å ha bedre vær over lengre tid, og det blir ikke gjort noe før på mandag. Da skal vi forsøke å legge en plan fremover, sier operasjonsleder Reinert Johansen i Troms politidistrikt.

Klare til søk

Når søket gjenopptas står frivillige letemannskaper fortsatt klare til å bidra, selv om det ikke lenger er håp om å finne de savnede i live, sier Julia Fieler i Røde Kors' ressursgruppe for skred til Nordlys. Hun understreker at de frivillige har et sterkt ønske om å sørge for at de omkomne blir funnet.

– Dette handler om familier som har mistet sine aller næreste. Det har vi stor respekt for, sier Fieler.

Helikopter tar av før det skal ut å søke etter skiløperne som er savnet i Blåbærfjellet. Fredag ble det slått fast at de savnede trolig mistet livet i en skredulykke i området, og grunnet dårlig vær ble søket satt på vent i helgen.

Bør være restriktive

Hun er selv lege og har vært med på flere krevende søk, deriblant etter skredet i Tromdalen på Senja i 2013 der tre scooterførere omkom. De ble først funnet etter halvannen uke.

Fieler sier hun støtter politiets vurdering i at det i søk etter antatt omkomne blir viktigere å sørge for at ingen letemannskaper eller andre utsettes for fare.

– I en slik situasjon skal man ikke ta stor risiko, og man skal være restriktiv til å utsette andre for fare, sier hun.

Liten grunn til å tro at de har overlevd

De antatt omkomne skiløperne er en svensk kvinne og tre finske menn, alle i 30-årene. Det gikk skispor inn i skredet, men ikke ut, og politiet har derfor hele tiden antatt at de fire ble tatt av snømassene.

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge opplyste fredag at det ikke finnes rasjonelle grunner til å anta at noen av de fire har overlevd.

– Sjansen for å overleve i snøskred vet vi mye om. Det finnes ikke holdepunkter for at noen har overlevd i to døgn i denne typen snøras, sa han.