Norge

WWF kritiske til rekordmange oljeutvinningstillatelser

WWF er kritiske til at regjeringen i år har gitt 83 utvinningstillatelser på norsk sokkel. Det er ny rekord. WWF mener det er et brudd på regjeringserklæringen.

Generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF (Verdens naturfond) er kritisk til regjeringens rekordstore tildeling av utvinningstillatelser på norsk sokkel. Terje Pedersen / NTB scanpix

 • uvakt@ntb.no

Ifølge Verdens naturfond (WWF) ligger 25 av de 83 utvinningstillatelsene i særlig verdifulle og sårbare områder, blant annet ved Mørebankene og Tromsøflaket, melder NRK.

– Det er hensynsløst overfor naturen og viktige miljøverdier. Disse områdene er særlig sårbare om de blir utsatt for oljeulykker eller annen type påvirkning. Dette er elendig miljøpolitikk i 2019, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF.

Les også

Historisk varm januarmåned i Australia

– Bryter sin egen erklæring

Han peker på at i regjeringserklæringen står det at ingen oljeaktivitet skal skje på Mørebankene, som regnes som et av Norges viktigste fiskerifelt med et stort antall fiskearter og gode gyteplasser.

– Slik vi tolker det, er det grunnlag for å si at de bryter med sin egen regjeringserklæring når de tillater det så tett inn på områdene, mener Solhjell.

Uenig

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) er uenig. I en epost til NRK skriver han blant annet at tildelingene er gjort på bakgrunn av grundige avveininger og at det ikke tildeles nye tillatelser på Mørefeltene.

– Solhjell burde vite forskjellen på preposisjonene «på» og «ved», skriver Freiberg.

Les også

Ap i Bergen sier nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja

Tut og kjør

– Det er tut og kjør i oljepolitikken til regjeringen, selv ikke sårbare områder skal gå fri for oljeindustrien, sier Lars Haltbrekken, SVs representant i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– SV kommer til å ta saken opp i Stortinget og utfordre partiene på om de allerede nå forlater regjeringserklæringens fagre løfter, sier Haltbrekken til NTB.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Energi
 2. Norsk sokkel
 3. Solberg-regjeringen
 4. Klima
 5. WWF
 6. Olje og gass

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Riksrevisjonen ber Oljedepartementet samarbeide bedre med miljømyndighetene

 2. POLITIKK

  SV: Han har ikke lært noe av Riksrevisjonens sviende kritikk

 3. POLITIKK

  SV vil endre loven slik at oljeselskaper kan fratas lisenser i miljøutsatte områder

 4. POLITIKK

  Miljøvernere tror det neste, store oljeslaget vil stå om korallrevet utenfor Træna

 5. POLITIKK

  Frps energiministre redigerte vekk klimakravene i instruksene til Oljedirektoratet

 6. POLITIKK

  Advarer Støre mot å dilte etter Sp i ulvepolitikken