To personer funnet omkommet etter helikopterulykke i Hordaland

Det savnede helikopteret ble klokken 03.08 natt til mandag lokalisert i ulendt terreng. En mann og en kvinne i 40-årene omkom da helikopteret styrtet på Røldalsfjellet i Hordaland.

Helikopteret ble funnet havarert 2,5 kilometer rett nord for skisenteret i Røldal.

– Begge de to som var ombord i helikopteret er funnet omkommet klokken 04.20 i natt. De omkomne er en kvinne og en mann, begge i 40-årene, opplyser operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt i en pressemelding.

De pårørende er varslet, opplyser operasjonsleder. Han ønsker ikke å si noe om de avdøde har en relasjon til hverandre. Begge er norske statsborgere og er fra Rogaland, skriver Bergensavisen.

Det var NRK som først meldte at to personer er blitt funnet omkommet etter helikopterulykken.

– Røde Kors er på vei med snøscootere. I tillegg flys Hordaland alpine redningsgruppe inn fra Bergen, sa redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Aftenposten klokken 04.30.

Startet etterforskning

Politiet skal starte etterforskning for å finne årsaken til ulykken. Algrøy sier de har varslet Havarikommisjonen for luftfart.

– Meldingen fra helikopteret som fant havaristen var at dette ikke hadde vært noen kontrollert landing. Nå vurderer vi hvordan mannskapene best skal ta seg frem til området, opplyste Algrøy ved 04.45-tiden.

Siden helikopteret ligger i en fjellside har det vært vanskelig for redningsmannskapene å ta seg frem på bakken.

Rundt 30 personer fra Røde Kors og Norske redningshunder deltar i søket etter helikopteret som er savnet sør i Hordaland.

Savnet søndag kveld

Politiet fikk klokken 21.53 melding om at et helikopter med en mann og en kvinne om bord på vei fra Røldal skisenter til Karmøy er savnet. Hovedredningssentralen Sør-Norge satte straks i gang søk etter helikopteret.

Det var venner og familie av de to om bord som kontaktet politiet.

Det var VG som først meldte om saken.

Helikopteret, som er av typen Robinson 44, var på vei til Karmøy kl. 15.20. De pårørende er varslet.

Stort søk på fjellet

Robinson 44 har siden 1997 vært innblandet i 12 ulykker i Norge, to av dem med dødelig utgang. Bildet er ikke av det savnede helikopteret.

Det ble satt i gang en større leteaksjon søndag kveld. Norske Alpine redningsgruppe Hordaland og redningshelikopter Florø ble også satt inn natt til mandag.

Sporing av mobiltelefonene til de to personene ga treff på en basestasjon i nærheten av Seljestad klokken 15.56 søndag.

Søket er derfor fokusert på området rett nord for skisenteret, mellom Seljestad og Røldal.

Det var også her helikopteret ble funnet.

– Vi vet ikke hva som har skjedd, om de har landet i dårlig vær eller om de er i et område med dårlig mobildekning. Vi prøver å snevre oss inn, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Johan Mannsåker til Bergens Tidende ved midnatt.

Mannsåker sier at de søker primært mellom Røldal og Seljestad, og at de ikke tror at helikopteret har kommet seg ut av dette området.

– Det er vanskelig søksområde, men været i området er brukbart, sier Mannsåker.

Han opplyser at det var kontakt mellom de to personene og bekjente av dem cirka ti minutter etter at helikopteret lettet fra bakken.

– Venner av de to i helikopteret fikk en SMS fra personene i helikopteret. De sa at de var i luften. Etter det har det ikke vært kontakt, sier Mannsåker til Bergens Tidende.

30 mannskaper fra Norske redningshunder i Etne, Norske Alpine redningsgruppe Hordaland, Røde Kors Hjelpekorps fra Odda og Røldal, samt ansatte fra skisenteret i Røldal deltok i leteaksjonen.

Ber om tips

Også bakkemannskaper fra Røde Kors og Rødal skisenter deltar i søket etter mannen og kvinnen. Mannsåker har ikke alder på personene.

Roger Lynghammer, som leder bakkemannskapene fra Røde Kors, opplyser til BT at fem snøscootere fra Røldal Røde Kors deltar i søket. I tillegg er tre patruljer på vei fra Seljestad.

Vest politidistrikt opplyser overfor NTB at de er involvert i søket. De opplyser at Hovedredningssentralen som koordinerer søket med bistand fra politidistriktet.

– Opplysninger om observasjoner eller lyd av helikopteret etter kl. 14.30 i røldalsområdet kan ringes inn til Vest politidistrikt på tlf. 2800, skriver politidistriktet på Twitter.