Mer snø i vente de neste dagene

Agder og Telemark kan regne med å få nye 20–30 cm med snø søndag og mandag. Bare kystnære strøk kan håpe på barmark i påsken.

Dette bildet fra Sjusjøen i midten av februar gir et inntrykk av hvor store snømengder som ligger over deler av Østlandet. 9. mars er det over 2,2 meter her, og nå kommer det enda mer snø i deler av Sør-Norge.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Etter en lengre periode med ekstrem kulde, ventes temperaturene å ligge stabilt på en håndfull minusgrader i Sør-Norge. Det betyr at vinteren fortsetter. Samtidig kommer det mer snø.

– Vi venter mye skyet vær, og da blir det ikke så kaldt. Nedbøren som starter søndag ettermiddag kan gi opp 20–30 millimeter. Bare helt nede ved sjøen venter vi at den kommer som regn, så i områder hvor det alt ligger snø blir det fort opp til 30 centimeter ekstra, sier statsmeteorolog Oddlaug Nese ved værvarslingen i Bergen.

– Dette betyr at skiføret er sikret til påske?

– Prognosene våre strekker seg bare ti dager frem i tid, men litt inn fra kysten, og i hele resten av landet, blir det nok skiføre i påsken, sier Nese.

Oslo rundt null

De som håper at vinter snart skal bli til vår i Oslo må smøre på et nytt lag med klister før tuben med solkrem kan friskes frem.

I hele neste uke er det varslet skyet vær som stort sett ligger og dupper rundt nullgrader.

Søndag kveld og mandag kan det komme nye fem-seks centimeter med himmelsk dryss i høyden.

Mye snø og langvarig kulde gir økt flomfare

I Sør-Norge er det faretruende mye snø som ligger i høyden, og frykten for skadeflom er økende. Flere steder er det målt over 200 cm på flatmark.

Det er mer snø enn normalt i hele Sør-Norge, for det meste 30–50 prosent mer enn normalt, heter det NVEs foreløpige vårflomanalyse.

Fotballsesongen nærmer seg, men det gjør ikke vårlige værforhold. Her fra Åråsen stadion i Lillestrøm.

I lavereliggende områder på Sør-Østlandet, Telemark og Agder-fylkene er det mange steder mer enn tre ganger så mye snø som normalt under om lag 400 meters høyde.

Videre heter det i NVEs analyser:

«Hvis det derimot skulle bli mye nedbør kombinert med varme, vil det bli uvanlig stor flom. 1995 er eksempel på et slikt år. Da var snøforholdene omtrent som i år og i 1988. Men mye nedbør sammen med varme førte til svært stor flom med omfattende skader, spesielt i de store vassdragene østafjells».

Denne helgen advarer nettstedet varsom.no om fokksnø og vedvarende svake lag som vil øke snøskredfaren i fjellet.

I Nord-Norge ventes det en varmere værtype enn i sør med fire-fem plussgrader i Nordland. Flere steder er det også mindre snø enn normalt for årstiden.