Norge

Garden skal få pansrede kjøretøy og nye skarpskyttervåpen

Moderniseringen av Garden betyr store endringer for vaktdøgnene på Slottet og utstyr.

SISU er blant de nye kjøretøyene Garden skal få. Dette bildet er tatt utenfor Mazar E Sharif i Afghanistan.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
Det er i huset til høyre for rekken av gardister at de hviler mellom vaktene. Men med tøyskift og ulike oppgaver mellom vaktene blir det bare korte perioder med søvn, om natten.
Bedre nattopptikk er bare en liten del av det moderne materiellet Garden nå skal tildeles. Avdelingen skal nå stå langt sterkere rustet militært.

Høsten 2010 kunne Aftenposten fortelle at Hans Majestet Kongens Garde skulle bli en ren pynteavdeling. Den militære utdannelsen skulle være minimal, hadde forsvarssjef Harald Sunde vedtatt.

Men motstanden mot vedtaket var sterk, og så kom 22. juli. Den dagen sørget for at alle slike planer ble lagt bort. Garden viste seg som et effektivt verktøy i Oslo, og i vår ble de rundt 1100 soldatene tildelt et såkalt "hovedstadsoppdrag".

Garden assisterer politiet under øvelse Tyr denne uken. Også 22. juli ba politiet Garden om assistanse.

Kampkjøretøyer og mer søvn

Det innebærer nye, pansrede kampkjøretøyer, skarpskyttervåpen, yrkessoldater som skal håndtere kjøretøyene, og det innebærer mer søvn.

Moderniseringen av Garden betyr nemlig at de slitsomme vaktdøgnene på Slottet, Skaugum og Akershus festning skal organiseres annerledes.

I stedet for ett vaktdøgn som i dag på Slottet, der de i dag normalt bare får sovet to og to timer ad gangen, går det mot to vaktdøgn i strekk, med mer sammenhengende søvn.

Det skal likevel ikke tukles med den daglige vaktavløsningen på Slottet, som er en institusjon i bybildet og en betydelig turistattraksjon.

Sto vakt utenfor UD

Det lover gardesjefen, oberstløytnant Ole Anders Øie. Planen er å bytte ut deler av vaktstyrken på slottet døgn for døgn, og ikke hele som i dag.

Tirsdag og onsdag sto tungt bevæpnede gardister vakt utenfor UD, under politiets terrorøvelse "Tyr" i Oslo.

Slik vil byens innbyggere bli mer vant til å se Garden, og ikke bare i paradeuniformene.

Oslofolk er vant til å se dem utenfor flotte bygninger som Slottet. Her er det UD som Garden passer under denne ukens terrorøvelse Tyr.

Ole Anders Øie ønsker utviklingen for Oslos hæravdeling velkommen.

— Vi øker evnen til å drive militært vakthold av bygninger i Oslo. Vi får nye våpen og annet nytt materiell, som kjøretøy med en helt annen stridsevne enn dem vi har i dag, sier han.

Gardesjef Ole Anders Øie setter stor pris på at avdelingen ikke ble pyntesoldater, men i stedet en hæravdeling med større militær slagkraft.

Ett av gardekompaniet skal ha en pansret tropp og en jegertropp. Det blir et slagkraftig kampkompani med mye spesialisering, som skarpskyttere.

— Vi får tyngre kjøretøy, der utdanningen tar så langt tid at vi vil bruke yrkessoldater som vognførere. Men Garden skal fortsatt være en vernepliktsavdeling, sier Øie.

Dette vil skje med Garden innen neste sommer:

• Hele avdelingen strømlinjeformes mot militært vakthold.

• Sanitetsenheten kan få pansrede kjøretøy av typen SISU, som i dag brukes i Afghanistan.

• De får bedre nattutstyr og skarpskyttervåpen.

• Jegertroppen kan få inntil ti såkalte multikjøretøy, som i dag brukes av spesialstyrkene. Med en helt annen stridsevne enn dagens feltvogner.

• Jegertroppen skal fortsatt kunne gå vakter, men fokus er på militær beredskap.

18 måneders tjeneste

For å ha glede av høyt utdannede soldater i en lengre periode enn det som er vanlig i dag ønsker Garden å utvide førstegangstjenesten for gardister til 18 måneder. Dette er aktuelt i flere avdelinger i Hæren, fordi våpen og annet materiell er så avansert at det tar lang tid å bli opplært på det.